• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Maatschappij » Dierenwelzijn » B’eter – Haaienvinnensoep zonder haai

B’eter – Haaienvinnensoep zonder haai

11 november 2023 door Jana Verboom

Alle consumptie van vlees, zuivel en andere dierlijke producten gaat gepaard met dierenleed, maar er zijn gruwelijke en minder gruwelijke praktijken. Het afsnijden van vinnen van nog levende haaien, waarna de haaien in zee worden teruggegooid en een langzame dood sterven, is een vorm van dierenleed die we met z’n allen niet zouden moeten willen. In de EU is de handel in haaienvinnen al jaren verboden, net als het afsnijden van hun vinnen in EU-wateren. Toch leverde Nederland tussen 2017 en 2021 67.000 kilo haaienvinnen aan de EU en hoort samen met Spanje, Portugal, Marokko en het Verenigd Koninkrijk tot de grote leveranciers, aldus de website van Animals Today (Nederland groothandel haaienvinnen – Animals Today).

Ik kom hier op, omdat ik laatst een pompoenenpakket bestelde bij onze favoriete biologische tuinderij. In het pakket zaten allerlei bekende, maar ook enkele onbekende soorten pompoen, waaronder een gevlekt exemplaar zo groot als een rugbybal. Ik dacht in eerste instantie dat het een spaghettipompoen was, en behandelde de eerste helft als zodanig: parten maken, insmeren met olijfolie en wat zout, en een half uurtje bakken in de oven totdat de pompoenpasta met een vork uit de schil geschept kan worden. Met deze pompoen lukte dat echter niet: het vruchtvlees was nog tamelijk hard en leek in de verste verte niet op spaghetti. Ook was er vrij veel vocht vrijgekomen. We aten het braaf op (bij ons wordt in principe geen eten weggegooid) en vroegen ons af wat we met de tweede helft zouden doen.

Enig speurwerk leverde op dat we hier te maken hadden met een vijgenbladpompoen (Vijgenbladpompoen – Wikipedia). Oorspronkelijk komt deze uit Mexico, maar hij is tegenwoordig zeer geliefd in Zuidoost Azië (China, Vietnam, Filippijnen). Andere namen zijn Courge de Siam (teelttips voor courge de siam, vergeten groente (moestuintips.nl)), en, jawel, shark’s fin melon, oftewel haaienvinnenmeloen.

De vijgenbladpompoen is dus een bijzondere pompoen die in Azië gebruikt wordt om een vegetarisch alternatief voor haaienvinnensoep te maken. In Spanje wordt het vruchtvlees van de vijgenbladpompoen (Spaans: calabaza de cabello de ángel) gebruikt in desserts. Na het koken van deze pompoen, kan je het vruchtvlees in draden uit elkaar trekken waardoor het aan engelenhaar (cabello de ángel) doet denken. Vervolgens wordt er een soort jam van gemaakt (bron: Vijgenbladpompoen – Keukenschrift). Toch een soort spaghetti-pompoen dus, alleen is de bereidingswijze wat anders.

Hoe noem ik dit recept nu? Haaienvinnensoep? Vijgenbladpompoensoep? Ik kies voor haaienvinnenpompoensoep. Een oosterse vegetarische haaienvinnensoep zonder dierenleed. Het oorspronkelijke recept is van James Wong (zie James Wong’s Homegrown Revolution – Google Books) en bevat Shimeji paddenstoelen en shiitakes. Zelf had ik uit het bos een stukje sponszwam meegenomen. Een vrij algemene grote eetbare paddenstoel, waar ik af en toe als ik een mooi vers exemplaar tegenkom een stukje van oogst, als vleesvervanger uit het bos.

Ingrediënten voor een flinke pan soep (4 personen voorgerecht of 2 personen hoofdgerecht)

  • 500 gram vijgenbladpompoen, schoongemaakt (zonder schil en zaden)
  • Verse en/of gedroogde paddenstoelen naar keuze (bijvoorbeeld gedroogde shiitake-paddenstoelen)
  • flink aantal knoflooktenen, uit de knijper
  • Stukje gember van 2,5 cm, geraspt
  • ½ theelepel versgemalen peper, eventueel naar smaak nog wat zout
  • 1 a 1 ½ liter groentebouillon of paddenstoelenbouillon (van 2 blokjes, dan geen zout toevoegen)
  • 5 lente-uitjes, fijngesneden
  • Per persoon ongeveer een theelepel Chinese rijstwijn (of Mirin of ½ theelepel rijstazijn)
  • Per persoon ongeveer een theelepel sesamolie en/of geroosterde sesamzaadjes
  • Per persoon ongeveer een theelepel balsamico azijn
  • Garneren met een beetje gehakte koriander

Snijd de schoongemaakte pompoen in stukken van ca. 2 cm groot. Ik schil gewone pompoen normaal nooit, maar deze soort heeft een harde schil dus ik adviseer om de pompoen te schillen (in partjes gaat dat gemakkelijker dan met een hele pompoen).

Doe de stukjes pompoen in een grote (snelkook) pan met de paddenstoelen, knoflook (geperst), gember, eventueel zout en peper. Giet de bouillon erbij en laat 1 uur zachtjes koken op een laag pitje. Ik deed dat 20 minuten in de snelkookpan. Het doel is om de pompoen lang genoeg te koken, zodat het vruchtvlees in sliertjes uiteenvalt, maar niet zo lang dat alles tot pulp is gekookt. Ik heb na 20 minuten, en een eerste bordje soep, de rest in de snelkookpan nog 20 minuten langer gesnelkookt, en had het idee dat je voor mooie slierten zelfs nog iets langer zou moeten koken. De volgende keer probeer ik het met een uur in de snelkookpan, dat komt overeen met drie uur normaal koken bij 100 graden. Helaas is elke pompoen anders en is het een kwestie van proberen. Trek met een vork het vruchtvlees uit elkaar tot slierten. Op de foto is te zien dat er nog geen echte slierten zijn. Geen idee hoe gekookte haaienvinnen eruitzien of hoe hun structuur is. Ik geloof dat er wel sprake is van slierten.

Serveer de soep bestrooid met de fijngesneden lente-uitjes, een drup Chinese rijstwijn, sesamolie, balsamicoazijn, sesamzaadjes en koriander.

Of het naar haaienvinnensoep smaakt weet ik niet, want ik kan me niet met zekerheid herinneren of ik dat ooit gegeten heb. Misschien 50 jaar geleden, als klein kind, in een Chinees restaurant – maar wat ik me vaag herinner zag er uit als kippensoep, smaakte als kippensoep, en ik vermoed dat het ook gewoon kippensoep was. Haaienvinnen zijn reuk- en smaakloos, aldus Culinair ontdekt: Haaienvin – Foodlog. Ook dat nog. Wat tragisch voor de haaien. Hoe dan ook is het gerecht van vandaag alleen al dankzij de combinatie knoflook, gemberwortel, lente-ui en sesamolie heerlijk. En er hebben hopelijk geen dieren voor hoeven lijden. Geen haaien in ieder geval.

Categorie: B'eter, Dierenwelzijn, Geluk, Voedsel Tags: dierenkwelling, dierenleed, EU, haaienvinnen, pompoen

Lees ook:

  1. Rabobank en ING financieren Amerikaans dierenleed
  2. CIWF – 1,5 miljoen Europeanen tegen kooien in de veehouderij
  3. Oproep 39 dierenbeschermingsorganisaties: ‘Stop verre veetransporten nú vanwege corona’
  4. Wakker Dier – ‘perverse EU-subsidies voor vlees haaks op Nederlands beleid’

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Manja zegt

    12 november 2023 om 08:08

    Beste Jana Verboom

    Was een paar jaar geleden in Viet -Nam
    En daar werd een haien gewoon op gegeten
    Daar.aan de kust zijm vele restaurants te vinden die alleen haien hadden
    De haai smaakte erg goed , deze was gebakken ! U kan dat in vele variaties dat kopen
    En niet.zo als u zei ;; dat ze de haai.weer. terug gooide
    De gehele haai werd er GEBRUIKT .
    Dus win eerst de juiste info !!
    Verdet ga ik er niet op in
    Met een warme groet van Manja

    .

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.