Verborgen kansen van de coronapandemie.
‘Voorbij het virus’ onderzoekt hoe de crisis een waardevol moment is om de balans op te maken hoe we er als mens voor staan. Nu de coronapandemie al een jaar duurt en we nog steeds in een lockdown zitten, snakt iedereen naar het oude normaal. Maar hoe realistisch is dat?
Als deze crisis ons iets heeft geleerd, is het wel hoe kwetsbaar we zijn. Onze welvaart, consumptiedrift en manier van leven heeft het natuurlijk evenwicht op aarde flink uit balans gehaald. Om terug te gaan naar onze oude vrijheden, zullen we daarom niet alleen eerst het coronavirus moeten verslaan, maar ook kritisch naar onze eigen positie en gedragingen moeten kijken. Hoe kan de crisis een waardevolle katalysator voor ons worden om een positieve gedragsverandering teweeg te brengen? Welke kansen biedt deze crisis? Hoe kunnen we leren met minder consumptie een tevreden leven te leiden? Hoe kunnen we leren meer te genieten van dat wat er is? Zijn we nog in staat om ons gedrag te veranderen, zodat we een nieuw evenwicht kunnen realiseren die onze toekomst duurzamer maakt? De film onderzoekt aan de hand van inspirerende voorbeelden hoe er ook kansen verborgen liggen in de huidige crisis.
Regie: Alexander Oey
Wulf zegt
Ik wil dat ‘oude normaal’ niet terug door vaccineren. Ik wil een nieuw normaal waarin we niet de baas over- maar een onderdeel van kringloop-leven op aarde zijn. Misschien betekent dat een aantal decennia’s in tijd terug in consumeren, opmaken en uitstoten. Maar ja, zolang alles toegespitst blijft op economische groei, ook na de crisis, zal mijn wens een utopie blijven.