Mijn lieve broeders en zusters,

Ik schrijf deze woorden als antwoord op herhaalde verzoeken van veel mensen over de hele wereld. We maken vandaag een uitzonderlijk moeilijke tijd door als gevolg van de uitbraak van de coronaviruspandemie.

Daarnaast zijn er nog andere problemen waar de mensheid mee te maken heeft, zoals de extreme klimaatverandering. Ik wil deze gelegenheid aangrijpen om mijn bewondering en dankbaarheid te betuigen aan regeringen in de hele wereld, waaronder de regering van India, voor de stappen die zij ondernemen om deze uitdagingen het hoofd te bieden.

De oude Indiase traditie beschrijft de schepping, het voortbestaan en de vernietiging van werelden in de loop van de tijd. Een van de oorzaken van deze vernietiging zijn gewapende conflicten en ziekten, die lijken overeen te komen met wat we vandaag de dag meemaken. Maar ondanks de enorme uitdagingen waar we voor staan, hebben levende wezens, onder wie mensen, een opmerkelijk overlevingsvermogen laten zien.

Hoe moeilijk de situatie ook is, we moeten de wetenschap en het menselijk vernuft vastberaden en moedig inzetten om de problemen waarmee we geconfronteerd worden te overwinnen. Als we geconfronteerd worden met bedreigingen voor onze gezondheid en ons welzijn, is het natuurlijk om angst en vrees te voelen. Desalniettemin vind ik de volgende wijze adviezen een grote troost om de problemen die voor ons liggen te onderzoeken: Als er iets te doen is, doe het dan, zonder dat je je zorgen hoeft te maken; als er niets te doen is, zal het niet helpen om je er verder zorgen over te maken.

Iedereen doet op dit moment zijn best om de verspreiding van het coronavirus in te dammen. Ik juich de gezamenlijke inspanningen van de landen toe om de dreiging te beperken. Ik waardeer met name het initiatief dat India samen met andere SAARC-landen heeft genomen om een noodfonds en een elektronisch platform op te zetten voor de uitwisseling van informatie, kennis en expertise om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Dit zal ook in de toekomst als model dienen voor de aanpak van dergelijke crises.

Ik begrijp dat als gevolg van de noodzakelijke lockdowns over de hele wereld veel mensen met enorme ontberingen te maken hebben door het verlies van hun levensonderhoud. Voor mensen zonder een stabiel inkomen is het leven een dagelijkse strijd om te overleven. Ik doe een ernstig beroep op alle betrokkenen om alles in het werk te stellen om voor de kwetsbare leden van onze gemeenschappen te zorgen.

Ik bied (mijn) speciale dankbaarheid aan aan de medische staf – artsen, verpleegkundigen en ander ondersteunend personeel – die aan de frontlinie werken om levens te redden met grote persoonlijke risico’s. Hun dienstverlening is inderdaad compassie in actie.

Met oprechte gevoelens van zorg voor mijn broeders en zusters over de hele wereld die deze moeilijke tijden doormaken, bid ik voor een spoedig einde van deze pandemie, zodat uw vrede en geluk spoedig kunnen worden hersteld.

Met mijn gebeden,

Dalai Lama

Bron THE OFFICE OF HIS HOLINESS THE DALAI LAMA

Categorieën: Nieuws, Dalai Lama, Gezondheid, Geluk
Tags: , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk