In Een draad in het weefsel gaat Ellen Boleij op zoek naar wat nodig is voor een geloofwaardige overheid, aan de hand van Hannah Arendts denken over hoe te oordelen en handelen. Om te komen tot een overheid die staat voor alle burgers, vooral voor mensen die in een afhankelijke positie verkeren, zoals in het sociale domein en in de zorg.
Onze democratische rechtsstaat heeft het niet gemakkelijk. Burgers herkennen zich niet in overheidsbeleid, de sociale zekerheid is uitgekleed, schuldenproblematiek rijst de pan uit. Regels zijn door niemand meer te overzien en toch zien we bij elke misstand dat de eerste reactie is om regels aan te scherpen. We raken van de wal in de sloot, en de kloof tussen overheid en burger wordt niet kleiner. Kan het ook anders?
Tijd om het roer om te gooien. Gelukkig kunnen we hoop putten uit Arendts optimistische principe van nataliteit, het vermogen van mensen om te denken, te handelen en opnieuw te beginnen. Wanneer mensen zich verenigen rond een gemeenschappelijk doel kunnen zij een wereld bouwen, een plaats waar het goed leven is voor alle mensen, óók voor de generaties na ons.
Dit boek is voor mensen die maatschappelijk geïnteresseerd zijn en zich afvragen waarom er dingen mis gaan bij het uitvoeren van overheidsbeleid, en hoe dat beter kan. Meer speciaal is het boek bedoeld voor mensen die in hun dagelijks werk overheidsbeleid uitvoeren: bij instanties zoals de IND, UWV, politie, thuiszorg, of in de hulpverlening. Het biedt veel voorbeelden van situaties waar het fout ging, en hoe je dit anders zou kunnen aanpakken.
‘Wij kunnen onze verantwoordelijkheid nemen en een wereld bouwen waarin het voor ons en de generaties na ons goed is om te leven. Wij kunnen een draad weven in het weefsel van menselijke betrekkingen.’ – Ellen Boleij
Ellen Boleij werkte als jurist en leidinggevende voor de gemeentelijke en rijksoverheid en in het bedrijfsleven. Haar veelzijdige werkervaring combineerde zij met een studie rechten aan de Universiteit van Tilburg en religiewetenschappen aan de Radboud Universiteit. Zij promoveerde in 2018 met een proefschrift op het snijvlak van uitvoering van overheidsbeleid, filosofie van Hannah Arendt en hedendaagse spiritualiteit.