Onderzoek toont aan dat we rond onze zestigste verjaardag een nieuwe gelukspiek kennen. Waarom zijn we dan bang om ouder te worden? Manu Adriaens bewijst in zijn boek Waarom zestigers gelukkiger zijn dan veertigers aan de hand van 11 concrete levenslessen dat wijsheid echt met de jaren komt.
Als we het geluksgevoel van een mens bekijken over een heel leven, zien we een U-curve. Onder de 25 jaar zijn we nog zorgeloos en optimistisch over onze toekomst. Daarna begint het geluksgevoel te dalen, met een dieptepunt rond ons 45ste levensjaar. In die periode voelen we ons overweldigd door alle eisen die het leven aan ons stelt. Maar vervolgens gaat het geluksgevoel weer stijgen, met een nieuwe piek rond ons 65ste. Dit boek gaat over de bonuspremie van het ouder worden. En over hoe je beter op je veertigste al gaat leven als een zestiger.
Manu Adriaens schreef het boek Waarom zestigers gelukkiger zijn dan veertigers met 11 lessen die het leven ons leert.
In het Hebreeuws betekent het woord ‘gil’ zowel ‘ouderdom’ als ‘vreugde’. Dat is geen toeval. Onderzoek toont aan dat we rond onze 65ste verjaardag een nieuwe gelukspiek kennen. Waarom zijn we dan zo bang om ouder te worden?
In dit inspirerende boek toont Manu Adriaens dat dit helemaal nergens voor nodig is. Integendeel, we zouden er beter allemaal wat vroeger aan beginnen. Want zoals Oliver Sacks het op de vooravond van zijn 80ste verjaardag treffend uitdrukte: ‘Ik ben nu eindelijk helemaal vrij om uit te zoeken wat ik wil.’
Een insteek om je makkelijker te verzoenen met het toenemen van je aantal levensjaren: bekijk de jeugd voortaan als een vorm van krankzinnigheid waarvan de ouderdom je uiteindelijk geneest. En prent jezelf in dat je elke leeftijd evengoed kunt beschouwen als de puberteit van een iets oudere leeftijd.
Manu Adriaens werkte als journalist voor diverse media en voelt zich op zijn 60ste beter dan ooit. Hij schreef vele populaire boeken, waaronder Lof der zachtheid en Vind de boeddha in jezelf.
Liselotte zegt
Ik begrijp deze zin niet:
“En prent jezelf in dat je elke leeftijd evengoed kunt beschouwen als de puberteit van een iets oudere leeftijd”.
Wat wordt er bedoeld?
Piet Nusteleijn zegt
De pubertijdsperiode wordt gezien als een wat ongelukkige voorbereidingstijd op de volwassenheid.
Wanneer je dan elke leeftijd, elke fase, beziet als een voorbereidings(leef)tijd die uitmondt in een gelukkiger fase, zou je beter met je ongeluksgevoelens van “nu” kunnen omgaan. Prent je in ” er komen betere tijden”.
Liselotte, ik denk dat dit ermee bedoeld wordt.
Wellicht gaat het hele verhaal op voor de veertiger. Of dit ook geldt voor de zestiger. Is de 80 jarige gelukkiger dan de 60 ‘er? Zelf zit ik er tussenin. Met groet.