De onderzoeken naar werkgeluk zijn talrijk en meten vaak verschillende dingen. Toch is er een constante: zo’n 27% van de Nederlandse medewerkers is niet tevreden met zijn baan. Dat heeft grote gevolgen voor het individu, de bedrijven én de samenleving. Gelukkige werknemers zijn productiever en creatiever, maken minder fouten en zijn minder vaak ziek.

Bestsellerauteur Leo Bormans en uitgeverij Lannoo lanceren – in de aanloop naar International Day of Happiness op 20 maart – het gloednieuwe spel Team Geluk om je eigen positieve krachten en die van de groep te versterken.

Fontys Hogeschool, de Erasmus Universiteit en Het Happiness Bureau deden recent onderzoek naar geluk op het werk. De gemiddelde Nederlander geeft zichzelf voor werkgeluk een 7,1. Maar dat cijfer geldt niet voor de gehele linie: zo scoort het management bijvoorbeeld hoger dan de medewerkers. In totaal geeft meer dan 27% zichzelf een 6 of lager.

Uit onderzoek van Schouten & Nelissen bij meer dan 1.000 Nederlanders bleek eerder al dat ruim de helft van de Nederlandse medewerkers liever een andere baan zou hebben dan de huidige. Werkgeluk kwam daarbij als een belangrijke factor naar voren. Salaris is niet bepalend voor werkgeluk. Dat bleek ook al uit het onderzoek van Mercer in december 2017. Positieve feedback (of het gebrek daaraan) blijkt een veel grotere rol te spelen. Algemeen luidt het advies dat bedrijven en organisaties beter, proactiever en gerichter kunnen investeren in de mentale gezondheid en het werkgeluk van hun medewerkers. Daardoor hoeven ze achteraf minder te investeren in verzuim, kwaliteitsverlies, ziekte en de gevolgen van het aantal mensen dat ontslag neemt.

Wat kunnen we eraan doen?

Leo Bormans stelt naar aanleiding van International Day of Happiness (20 maart) zijn nieuwe publicatie voor: Team Geluk. Dit is een eenvoudig spel dat elke organisatie, elk bedrijf en elk ander team – zoals je voetbalteam, je dansclub of je orkest – kan spelen. Door de methodiek van eigenaarschap, positief roddelen en persoonlijk engagement maakt de aanpak van Team Geluk van 1 + 1 inderdaad 3. Deze nieuwe publicatie geeft volgens de uitgeverweer perspectief op meer werkgeluk. Een gelukkig team geeft een goed gevoel, geeft de kans je op jouw manier te engageren en geeft richting en zin aan je leven. Team Geluk is gebaseerd op de jarenlange ervaring van Leo Bormans en op recent wetenschappelijk onderzoek.

Het start vanuit het standpunt dat we geen nieuwe vaardigheden hoeven te leren. Het gaat erom alle aanwezige positieve krachten bij de teamleden te herkennen en te erkennen en ze vervolgens op een actieve manier in te zetten voor de goede werking van het team.

Leo Bormans is auteur van internationale bestsellers als Geluk. The World Book of Happiness, waarvan recent de update Geluk 2.0 verscheen. Zijn werk is in meer dan vijftien talen vertaald.

In het wetenschappelijk geluksonderzoek ontdekte hij de mechanismen die goede teams en teamspelers als vanzelf toepassen. Hij heeft meer dan veertig jaar ervaring in het leiden en begeleiden van de meest diverse en succesvolle teams: grote en kleine, van professionals en vrijwilligers, profit en non-profit. Hij is een veel gevraagde consultant in bedrijven die welzijn en geluk een centrale plaats willen geven.

Team Geluk
Uitgeverij Lannoo
ISBN 9789401449700 | € 24,99
doos met handleiding en 56 kaarten

 

 

 

 

Categorieën: Boekbespreking
Tags: , , , , , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk