Mindfulness is razend populair, maar helaas leidt die populariteit ook tot talloze misverstanden en valse verwachtingen. Want nee, mindfulness is geen manier om je te ontspannen, het is geen techniek om te stoppen met denken (integendeel!) en het maakt je geen beter mens. Edel Maex, dé autoriteit op het gebied van mindfulness, geeft met dit boek duidelijkheid.

Begin jaren 2000 maakte Nederland kennis met mindfulness via onder meer het werk van Edel Maex. Tegenwoordig is deze boeddhistisch geïnspireerde meditatietraining uitgegroeid tot een wereldwijde hype, met heel wat misverstanden tot gevolg. Tien jaar na zijn bestseller Mindfulness keert Edel Maex terug naar de kern van mindfulness. Stap voor stap onderscheidt hij zin van onzin, ondersteund door de speelse cartoons van Ardan Timmer.

Het begon met mensen die in hun meditatiepraktijk een manier gevonden hadden om met pijn om te gaan, met verdriet, met ziekte, met al die dingen die het leven ons ongevraagd brengt. Het kreeg de naam mindfulness. De eerste jaren moesten we moeite doen om uit te leggen wat dat was. Toen kwam de hype, met alle misverstanden en valse verwachtingen van dien. Nu moeten we dan ook vooral moeite doen om uit te leggen wat mindfulness niet is.

Edel Maex is psychiater, zenleraar en een van de grondleggers van het werken met mindfulnesstraining in de Lage Landen. Hij leidt al meerdere jaren een zengroep in Antwerpen. Beeldend kunstenaar, cartoonist en zenleraar Ardan Timmer tekent onder meer voor het Boeddhistisch Dagblad.

Uitgever: Lannoo
ISBN 9789401448574 | Paperback | 56 blz. | € 14,99
Wat mindfulness niet is en wat dan wel

 

 

 

Categorieën: Boekbespreking
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

8 reacties op Boeken – Edel Maex en Ardan Timmer – Terug naar de kern van mindfulness

 1. marein schreef:

  een echt boeddhistisch dagblad-boek, en nog wel van twee van mijn favoriete medewerkers. wat ontzettend leuk.

 2. Daisy schreef:

  De kasten in boekwinkels puilen uit met boeken over mindfullnes.
  En nu komt dhr. Maex er met nog een boek bij met “de echte ware mindfullness”. Klinkt als verkondiger van het enige echte ware geloof.
  Dadelijk gaat dhr. Max ook nog een boek schrijven over “de enige echte ware zen.”
  Die tekeningen van Ardan zouden voor mij de enige reden zijn om dit boek te kopen. Die staan namelijk nog niet in de honderden andere boeken over mindfullness.

  • Joop Ha Hoek schreef:

   Ik neem aan, Daisy, dat je na het lezen van dit boek tot jouw oordeel bent gekomen. Dat is mooi in een land waar vrijheid van denken en spreken de norm is. Wat Edel Maex heeft gedaan in zijn boek is vanuit zijn deskundigheid de verzinsels en interpretaties rond en binnen mindfulness belichten. Niet meer, niet minder.
   Joop Ha Hoek, hoofdredacteur BD

   • Daisy schreef:

    Ik heb inderdaad het boek niet gelezen, omdat ik mijn geld liever besteed aan nuttiger dingen.Wel heb ik zijn artikelen in het BD gelezen en van daaruit trek ik mijn conclusies. Ik ga er vanuit dat de kern daarvan in het boek verwerkt is.
    En met die vrijheid van spreken valt het ook wat tegen. Al mijn reacties worden pas na goedkeuring van de moderator geplaatst of niet, terwijl bepaalde heren zonder moderatie vooraf hun gang maar kunnen gaan met eindeloze discussies en onzinnig gepraat.

   • Mechtilde schreef:

    En dat is hoognodig. Ik doe breathworks in Gent opgericht door Vidyamala Burch en het wordt gegeven door Bart Van den Berghe of Upekshadaka.
    Het is vooral mensen met stress en burn-out, ziekte en pijn en meer en meer de kindness en compassion.
    Verdiepingscursussen.
    Wat Edel Max wil verduidelijken voelen ze al de eerste les … het is werken aan jezelf en daar is moed voor nodig !

    • Daisy schreef:

     Beste Mechtilde
     Ik heb op jullie site gekeken.Het is toch gewoon business. Waarschijnlijk met een goede bedoeling.
     Hier de bedragen voor 8 x 2 u
     “Bijdrage naargelang draagkracht.
     Als je je financiële draagkracht bepaald hebt, kan je hieronder zien wat de bijdrage is die wij vragen voor deelname aan een cursus ‘leven met stress & burnout’. Alle vermelde bijdragen zijn inclusief btw.
     € 320 – hoge draagkracht
     € 275 – normale draagkracht
     € 225 – lage draagkracht”

     Dus voor 28-40€ per keer.
     En dan nog maar te zwijgen van de valse verwachtingen die bij mensen worden gewekt.
     Mindfullness is weer 1 van hypes met hoge verwachtingen,maar zal weer verdwijnen net als andere vormen van psychotherapie.

     • Roos schreef:

      Beste Daisy, ik zag op FB de aankondiging van het boek en was benieuwd wat er over geschreven werd, dus volgde de link. Hierdoor kwam ik bij jouw reacties uit. Wat een boosheid klinkt hier voor mij doorheen. Klopt dit of lijkt dit maar zo? Je hebt het boek niet gelezen; je verdraait de betekenis van de titel van het boek; wat is er mis met een businessmodel en dat de bijeenkomsten geld kosten? Kortom, wat zegt hetgeen je schrijft over jou? Besef je dat je jouw gedachten hier brengt als ‘de enige echte waarheid?’Er zijn nl veel mensen aan wiens verwachtingen wel voldaan is met mindfulness. Roos

 3. bart schreef:

  Aandachtige geest is de 7e van het achtvoudige pad, ‘Mindfulness’ die ander acht paden zijn onbelangrijk, zo ook de vier edele waarheden.Boeddha draait zich om in zijn graf.