Dit verhaal begon in juli, toen een vriendin een bakje zelf in het bos geplukte bramen kwam brengen. Ik bedacht dat ik er een Tsjechische lekkernij mee zou maken, bublanina of bubbelcake. Eigenlijk gewoon een soort vruchtencake waar het fruit tijdens het bakken in zakt – of waar het beslag boven het fruit uit bubbelt. Ik zocht even naar recepten voor een plantaardige versie, want traditioneel gaan hier roomboter, melk en eieren in. Ik vond niet meteen wat ik zocht, en besloot toen mijn kruidkoekrecept als basis te nemen. Het kruidkoekrecept van mijn oudtante Mářa dat ik uit mijn hoofd ken en talloze keren heb gemaakt, maar nu zonder cacao en kruiden. Het recept is supersimpel en het resultaat was lekker.
Het kruidkoekrecept had ik al eerder gedeeld (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/195551-kerstdinertip-en-recept-voor-supersimpele-kruidkoek-3/), het gaat als volgt:
Ingrediënten:
- 3 kopje zelfrijzend bakmeel (of meel naar keuze met bakpoeder)
- 1-2 kopjes suiker (bijv. bruine basterdsuiker)
- Flinke eetlepel koekkruiden en/of kaneel, kardemom, anijs, kruidnagel
- 1 kopje neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
- 1 ½ kopje plantaardige melk, bijvoorbeeld havermelk of sojamelk
- Eventueel nog toevoegen: stukjes chocola, noten, rozijnen, cacaopoeder, etc.
Meng alles in een kom door elkaar, stort in een ingevette bakvorm, en bak afhankelijk van de dikte van de koek ca. 35 minuten op ca. 200 graden. Ik gebruik dit recept ook om van overgebleven pepernoten, chocoladeletters en chocolade paaseitjes af te komen. Die kun je gewoon door het beslag mengen.
De bublanina (vruchtencake) maak je als volgt. Kies voor een grote (plaat)koek voor een grote kop of beker, en voor een kleine een klein kopje of bekertje.
- 3 kopje zelfrijzend bakmeel (of meel naar keuze, bijvoorbeeld glutenvrij, met bakpoeder)
- 1-2 kopjes suiker
- Eventueel een zakje vanillesuiker
- 1 kopje neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
- Ruim 1 ½ kopje sojamelk of havermelk – de cake mag wat nat zijn.
- Fruit naar keuze: bramen, frambozen, stukjes peer, appel, ontpitte kersen, enzovoort. Hoeveelheden zijn niet zo belangrijk, het komt niet zo nauw.
- Als je appel gebruikt, dan is het lekker om nog wat kaneel bovenop te strooien.
Volg de instructies die hierboven staan en leg het fruit bovenop. Het zakt tijdens het bakken in de cake. Belangrijk is dat zelfrijzend bakmeel of bakpoeder wordt gebruikt, de cake moet kunnen rijzen.
Na mijn vakantie lag de tuin half augustus bezaaid met valappeltjes. Appeltjes met beurse of rotte plekken en soms een inwoner, maar waar na geduldig en aandachtig snijd- en schoonmaakwerk best nog wat mee te doen was. Appelmeditatie: meditatief appeltjes snijden met volle aandacht en dankbaarheid voor de zon, de regen, de aarde en de bestuivers. En mededogen voor de bewoners van de appels, die hun huisje kwijt zijn.
De appels blijven vallen. Dus sinds half augustus eten we bijna elke dag appeltaart, appelcake, apple crumble of appelmoes. De laatste appelcake maakte ik glutenvrij, voor een gezelschap waarin iemand glutenallergie heeft. De bramencake op de foto’s is gemaakt met tarwebloem in een grote bakvorm, gebruikmakend van een grote beker. De appelcake is gemaakt met glutenvrij meel in een kleine bakvorm, gebruikmakend van een kleine beker, of eigenlijk een halve beker. Ik gebruik Amerikaanse ‘cups’, die ik 40 jaar geleden heb gekregen van een Amerikaanse kennis, samen met een Amerikaans kookboekje. Ik gebruik soms de hele, en soms de halve ‘cups’.
Het fijne van dit recept is dat ik het uit mijn hoofd ken (het rijtje 3-2-1-1,5), dat ik de ingrediënten meestal in huis heb, en dat het werkelijk in een handomdraai gemaakt is.
Drie (meel), twee (suiker), één (olie), anderhalf (plantaardige melk). Misschien iets om te onthouden? Met dank aan mijn Tsjechische oudtante Mářa.
Geef een reactie