• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Bublanina: Tsjechische bubbelcake

B’eter Bublanina: Tsjechische bubbelcake

6 september 2025 door Jana Verboom

Dit verhaal begon in juli, toen een vriendin een bakje zelf in het bos geplukte bramen kwam brengen. Ik bedacht dat ik er een Tsjechische lekkernij mee zou maken, bublanina of bubbelcake. Eigenlijk gewoon een soort vruchtencake waar het fruit tijdens het bakken in zakt – of waar het beslag boven het fruit uit bubbelt. Ik zocht even naar recepten voor een plantaardige versie, want traditioneel gaan hier roomboter, melk en eieren in. Ik vond niet meteen wat ik zocht, en besloot toen mijn kruidkoekrecept als basis te nemen. Het kruidkoekrecept van mijn oudtante Mářa dat ik uit mijn hoofd ken en talloze keren heb gemaakt, maar nu zonder cacao en kruiden. Het recept is supersimpel en het resultaat was lekker.

Het kruidkoekrecept had ik al eerder gedeeld (https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/195551-kerstdinertip-en-recept-voor-supersimpele-kruidkoek-3/), het gaat als volgt:

Ingrediënten:

  • 3 kopje zelfrijzend bakmeel (of meel naar keuze met bakpoeder)
  • 1-2 kopjes suiker (bijv. bruine basterdsuiker)
  • Flinke eetlepel koekkruiden en/of kaneel, kardemom, anijs, kruidnagel
  • 1 kopje neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
  • 1 ½ kopje plantaardige melk, bijvoorbeeld havermelk of sojamelk
  • Eventueel nog toevoegen: stukjes chocola, noten, rozijnen, cacaopoeder, etc.

 

Meng alles in een kom door elkaar, stort in een ingevette bakvorm, en bak afhankelijk van de dikte van de koek ca. 35 minuten op ca. 200 graden. Ik gebruik dit recept ook om van overgebleven pepernoten, chocoladeletters en chocolade paaseitjes af te komen. Die kun je gewoon door het beslag mengen.

De bublanina (vruchtencake) maak je als volgt. Kies voor een grote (plaat)koek voor een grote kop of beker, en voor een kleine een klein kopje of bekertje.

  • 3 kopje zelfrijzend bakmeel (of meel naar keuze, bijvoorbeeld glutenvrij, met bakpoeder)
  • 1-2 kopjes suiker
  • Eventueel een zakje vanillesuiker
  • 1 kopje neutrale olie (bijv. zonnebloemolie)
  • Ruim 1 ½ kopje sojamelk of havermelk – de cake mag wat nat zijn.
  • Fruit naar keuze: bramen, frambozen, stukjes peer, appel, ontpitte kersen, enzovoort. Hoeveelheden zijn niet zo belangrijk, het komt niet zo nauw.
  • Als je appel gebruikt, dan is het lekker om nog wat kaneel bovenop te strooien.

 

Volg de instructies die hierboven staan en leg het fruit bovenop. Het zakt tijdens het bakken in de cake. Belangrijk is dat zelfrijzend bakmeel of bakpoeder wordt gebruikt, de cake moet kunnen rijzen.

Na mijn vakantie lag de tuin half augustus bezaaid met valappeltjes. Appeltjes met beurse of rotte plekken en soms een inwoner, maar waar na geduldig en aandachtig snijd- en schoonmaakwerk best nog wat mee te doen was. Appelmeditatie: meditatief appeltjes snijden met volle aandacht en dankbaarheid voor de zon, de regen, de aarde en de bestuivers. En mededogen voor de bewoners van de appels, die hun huisje kwijt zijn.

De appels blijven vallen. Dus sinds half augustus eten we bijna elke dag appeltaart, appelcake, apple crumble of appelmoes. De laatste appelcake maakte ik glutenvrij, voor een gezelschap waarin iemand glutenallergie heeft. De bramencake op de foto’s is gemaakt met tarwebloem in een grote bakvorm, gebruikmakend van een grote beker. De appelcake is gemaakt met glutenvrij meel in een kleine bakvorm, gebruikmakend van een kleine beker, of eigenlijk een halve beker. Ik gebruik Amerikaanse ‘cups’, die ik 40 jaar geleden heb gekregen van een Amerikaanse kennis, samen met een Amerikaans kookboekje. Ik gebruik soms de hele, en soms de halve ‘cups’.

Het fijne van dit recept is dat ik het uit mijn hoofd ken (het rijtje 3-2-1-1,5), dat ik de ingrediënten meestal in huis heb, en dat het werkelijk in een handomdraai gemaakt is.

Drie (meel), twee (suiker), één (olie), anderhalf (plantaardige melk). Misschien iets om te onthouden? Met dank aan mijn Tsjechische oudtante Mářa.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel Tags: Amerikaanse ‘cups’, bublanina (vruchtencake), oudtante Mářa, Tsjechische lekkernij, valappeltjes

Lees ook:

  1. B’eter: Kerstpompoen in plaats van kerstkalkoen
  2. B’eter Vegan brownies: verbeterd recept
  3. B’eter Cucina povera – Italiaanse ‘arme keuken’ (2): minestrone
  4. B’eter Vegetarische Spaghetti Bolognese

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 september 2025
    Van Zelfcompassie naar Compassie
  • 11 september 2025
    De Geest in Ontspanning en Rust
  • 16 september 2025
    Introductiecursus zenmeditatie
  • 23 september 2025
    The mandala of the five buddhas
  • 26 september 2025
    Wijsheid: Bewustzijn & Gewaarzijn (studieweekend)
  • 27 september 2025
    De vierde basis van mindfulness; weekendretraite voor beginners
  • 27 september 2025
    Hague Appeal for Future Generations. Co-creating EcoPeace
  • 27 september 2025
    Meditatiedag: aditthana: voornemens, geloften en creëren in je leven
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Van wie is jouw lijf? De mythe van het eigen lichaam

    Hans van Dam - 24 september 2025

    Hoe je van je lichaam afkomt zonder het te doden; incarnatie in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Van wie is jouw huis? De mythe van de eigen woning

    Hans van Dam - 21 september 2025

    Hoe je van je huis afkomt zonder het te verkopen; eigendom in het licht van afhankelijk bestaan (pratitya samutpada).

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • B’eter chocoladecake met appelmoes en hazelnoten
    • Gesprekjes: Heeft een mier een hartje?
    • Geen dood geen vrees (56) – Hoe kunnen we diep in onze doodsangst kijken?
    • Alle mensen zijn altijd dieren en alle dieren zijn soms beesten
    • Dagopening

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.