• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter: Kerstpompoen in plaats van kerstkalkoen

B’eter: Kerstpompoen in plaats van kerstkalkoen

28 december 2024 door Jana Verboom

In het Boeddhistisch Dagblad werd van de week een discussie gevoerd over of boeddhisten wel of geen kerst vieren. Ik weet niet of ik een boeddhist ben maar kerst vier ik wel. Het was in mijn familie het belangrijkste feest van het jaar. Veel belangrijker dan verjaardagen – en dat gold zeker voor mijn verjaardag vlak voor de kerst. Die had ik dit jaar gemakshalve in november al gevierd. En ik kreeg, toen ik acht was, vlak na de kerst een broertje, dus bij het horen van traditionele kerstliedjes over kleine kindekes denk ik ook altijd even aan hem. Hij is helaas zeven jaar geleden overleden. Kerstmis: een tijd om het huis te versieren, een echte boom op te tuigen, om even stil te staan en te gedenken. En uiteraard om lekker te eten.

Ik ben dol op traditioneel Tsjechisch kersteten: kerstkoekjes, kerstbrood, aardappelsalade met vis op kerstavond. Zo’n 350 dagen per jaar eet ik (vrijwel) plantaardig, maar op kerstavond even niet.

Op eerste kerstdag maakten we een plantaardig recept met pompoen uit de oven van Yvette van Boven. Officieel heet het ‘hasselback butternut met harissa’ (Makkelijk en onweerstaanbaar: Yvette maakt er een waar pompoenfeest van | de Volkskrant) en het leek me erg geschikt voor een kerstdiner. En dat was het ook! Ik wilde met bijna de hele familie aan tafel toch graag iets indrukwekkend op tafel zetten voor mensen die kerstkip of -kalkoen gewend zijn, en daar leende het zich uitstekend voor: kerstpompoen in plaats van kerstkalkoen. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik zelf dit jaar beperkt heb bijgedragen, want ik onderging een dubbele staaroperatie. Ik bezie de wereld nu met nieuwe ogen, en zie kleuren die ik al lang niet heb gezien. Heel bijzonder. Maar ik moest rustig aan doen en mijn kinderen kunnen goed koken dus het kwam goed. Terwijl ik dit schrijf op vrijdag-restjesdag heb ik zojuist de laatste restjes van de pompoen opgegeten, en het was nog steeds verrukkelijk.

Een algemene tip van Yvette van Boven: werk met zuur en zout: “Van azijn en citroen tot tamarinde: de pompoen heeft een frisse tegenhanger nodig. En gebruik zout. Mensen die zeggen niet van pompoen te houden begrijp ik echt, ze kunnen absoluut weeïg van smaak zijn. Maar als u ze goed op smaak brengt, zijn ze fantastisch!” Hier volgt het recept voor “Hasselback butternut met harissa, romige cashew-tahincrème en gekarameliseerde rode ui en pitten”.

Ingrediënten voor 6 personen als hoofdgerecht (of 12 als bijgerecht):

  • 1 grotere flespompoen, geschild – die van ons was ruim anderhalf kilo
  • 3+3 eetl. olijfolie
  • 2-3 eetl. harissa (naar smaak en soort)
  • 1 theel. komijnpoeder
  • zout en versgemalen zwarte peper
  • 12 gedroogde laurierblaadjes
  • 3 grote (rode) uien, in dunne ringen
  • 2 eetl. balsamicoazijn
  • 2+2 eetl. ahornsiroop
  • 100 gram cashewnoten (ongebrand en ongezouten, 30 minuten geweekt in heet water)
  • 2 eetl. tahin
  • sap van 1 citroen
  • handjevol pompoenpitten of pijnboompitten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de flespompoen over de lengte doormidden en verwijder de zaden. Maak inkepingen over de rug van de pompoenhelften, maar snijd niet helemaal door. Ik doe dat door twee houten eetstokjes aan weerszijden van de pompoenhelft te leggen, zodat je mes niet kan doorschieten en de pompoenhelften één geheel blijven. Leg de pompoenhelften voorzichtig naast elkaar op een ingevette ovenschaal of bakplaat.

Meng 3 eetlepels olijfolie, harissa en komijn in een kom. Bestrijk de pompoenhelften ermee, zorg dat het ook in de inkepingen komt. Duw de laurierblaadjes om de zoveel sneetjes in een inkeping.

Rooster de pompoenhelften 45-60 minuten tot ze gaar zijn en een mesje er zonder moeite doorheen glijdt. Verhit intussen de rest van de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de (rode) ui heel langzaam op laag vuur tot deze volledig zacht en gekarameliseerd is (dit duurt ca. 15-20 minuten). Roer regelmatig om aankoeken te voorkomen en voeg een scheutje water toe als dat wel gebeurt, dan komt het weer los. Blus op het laatst de ui af met de balsamicoazijn en 2 eetlepels ahornsiroop en bak nog 2 minuten. Maal er zout en peper boven, haal van het vuur en zet apart.

Yvette gebruikt de pompoenpitten van de pompoen zelf. Fantastisch, want anders gooi je ze misschien weg. Ik heb daar echter slechte ervaringen mee: het resultaat was eigenlijk nooit lekker, altijd te hard. Wij gebruikten pijnboompitten, maar gekochte – gepelde – pompoenpitten kunnen uiteraard ook, om dichter bij het originele recept te blijven. Pof de pompoenpitten of pijnboompitten in een droge koekenpan, giet 2 eetlepels ahornsiroop erop, laat het karamelliseren en bestrooi met wat zout. Laat afkoelen.

Maak als laatste de romige cashew-tahincrème. Giet de cashewnoten af, maar bewaar het weekwater. Doe de cashewnoten, tahin en het citroensap in de beker van de blender of keukenmachine, giet er een scheutje weekwater bij en draai langdurig tot een gladde saus. Stop de machine af en toe, veeg de randen naar beneden en voeg meer water toe om een crème te krijgen die zo dik is als volle yoghurt. Breng op smaak met zout en peper. Schep op een schaal of groot bord.

Haal de flespompoenhelften uit de oven. Leg ze op de cashewcrème. Verdeel de ui erover. Garneer met de gekarameliseerde pompoenpitten en dien op.

Wij aten hier polenta bij met langzaam gestoofde (met wat olijfolie, ui, knoflook, tomatenpuree en een scheutje rode wijn) gemengde paddenstoelen. Het kan natuurlijk ook met rijst, bulgur, couscous of een goed stuk brood geserveerd worden.

Een kerstrecept na de kerst is natuurlijk als mosterd na de maaltijd, maar er zijn vast nog wel gelegenheden waar dit recept van pas komt. Misschien wel met oud en nieuw.

Fijne jaarwisseling.

Categorie: B'eter, Columns, Geluk, Gezondheid, Jana Verboom, Voedsel

Lees ook:

  1. B’eter: Nogmaals hummus (met variaties)
  2. B’eter – Moederdag
  3. B’eter Griekse vegaklassiekers (2/2)
  4. B’eter – eiwitten en Yvette’s bruinebonenburgers

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • 14 mei 2025
    Online lezingenserie: Meewerken aan 2000 jaar toekomst van de Theosofia (3)
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Bespiegelingen in Canada
    • Menno – autobiografie van een yogi
    • God als de totaal andere – Karl Barth
    • Het wezen van het christendom

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.