Afgelopen week was ik naar een middelgroot congres (ca. 500 mensen) in een middelgroot congrescentrum in het midden van het land. Het onderwerp van het congres was de relatie tussen mens en natuur. Veel alarmerende lezingen over het klimaat en het verlies van biodiversiteit: we kunnen de destructie van Moeder Aarde maar niet stoppen.
Groot was mijn verbazing toen er op de eerste dag in de lunchzaal grote stapels broodjes met ham, kaas en worst werden geserveerd. Dat kan toch niet, op zo’n congres? Dus ik vroeg waar de vegan broodjes waren – het antwoord was: “die zijn er niet, maar we hebben wel vegan kroketten, en schiet volgende keer maar het personeel aan dan maken we er een voor je”. Het bleek niet conform de afspraken, en vanaf dag 2 was het beter. Alles was in ieder geval vegetarisch en er verschenen zowaar veganistische opties. Het waren wel luie vega opties: broodjes met vegan kipkerriesalade, broodjes met vegan tonijnsalade. Verder veel gefrituurde vegan snacks. Erg lekker of gezond was het allemaal niet. Al is het natuurlijk fijn dat deze kant-en-klare plantaardige producten er zijn tegenwoordig en dat de horeca ze weet te vinden.
Aan het eind van de week had ik zin in iets dat gemaakt is van eenvoudige plantaardige ingrediënten, niet van die geknutselde ‘maaltijdcomponenten’ vol met E-nummers. Het werd een maaltijdsoep met rode linzen. Het recept heb ik van een mede-beoefenaar, ze had het gemaakt voor een van onze sanghaweekenden-met-potluck dinner. Waarbij iedereen iets meeneemt en alles gedeeld wordt. Zoals deze heerlijke soep voor een koude winterse dag.
Ingrediënten (maaltijdsoep voor 3-4 of voorgerecht voor 6-8):
- Scheutje olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- Een stukje gember van ca. 2½ cm, heel fijn gesneden of geraspt
- Een flinke theelepel van elk van deze specerijen: komijn, kurkuma, garam masala (of kerrie)
- Een kopje rode linzen, gewassen en uitgelekt
- 2 blikken tomaten in blokjes in tomatensap
- 1 blik kokosmelk
- zout en peper
- Eventueel garneren met korianderblaadjes of peterselie
Verwarm in een soeppan de olie, voeg de ui toe. Roer en bak glazig. Doe er dan de gember en specerijen bij en roerbak even mee. Voeg nu ook de rode linzen toe en roerbak ook deze even mee. Voeg tot slot de tomatenblokjes in tomatensap en kokosmelk toe. Spoel alle blikjes nog even om met wat water en doe dat ook bij de soep. Breng aan de kook en laat net zo lang koken tot de linzen zacht zijn, dit duurt ca. 20-30 minuten. Breng op smaak met zout en eventueel peper.
Geef een reactie