Afgelopen week was ik naar een middelgroot congres (ca. 500 mensen) in een middelgroot congrescentrum in het midden van het land. Het onderwerp van het congres was de relatie tussen mens en natuur. Veel alarmerende lezingen over het klimaat en het verlies van biodiversiteit: we kunnen de destructie van Moeder Aarde maar niet stoppen.
Groot was mijn verbazing toen er op de eerste dag in de lunchzaal grote stapels broodjes met ham, kaas en worst werden geserveerd. Dat kan toch niet, op zo’n congres? Dus ik vroeg waar de vegan broodjes waren – het antwoord was: “die zijn er niet, maar we hebben wel vegan kroketten, en schiet volgende keer maar het personeel aan dan maken we er een voor je”. Het bleek niet conform de afspraken, en vanaf dag 2 was het beter. Alles was in ieder geval vegetarisch en er verschenen zowaar veganistische opties. Het waren wel luie vega opties: broodjes met vegan kipkerriesalade, broodjes met vegan tonijnsalade. Verder veel gefrituurde vegan snacks. Erg lekker of gezond was het allemaal niet. Al is het natuurlijk fijn dat deze kant-en-klare plantaardige producten er zijn tegenwoordig en dat de horeca ze weet te vinden.
Aan het eind van de week had ik zin in iets dat gemaakt is van eenvoudige plantaardige ingrediënten, niet van die geknutselde ‘maaltijdcomponenten’ vol met E-nummers. Het werd een maaltijdsoep met rode linzen. Het recept heb ik van een mede-beoefenaar, ze had het gemaakt voor een van onze sanghaweekenden-met-potluck dinner. Waarbij iedereen iets meeneemt en alles gedeeld wordt. Zoals deze heerlijke soep voor een koude winterse dag.
Ingrediënten (maaltijdsoep voor 3-4 of voorgerecht voor 6-8):
- Scheutje olijfolie
- 2 uien, gesnipperd
- Een stukje gember van ca. 2½ cm, heel fijn gesneden of geraspt
- Een flinke theelepel van elk van deze specerijen: komijn, kurkuma, garam masala (of kerrie)
- Een kopje rode linzen, gewassen en uitgelekt
- 2 blikken tomaten in blokjes in tomatensap
- 1 blik kokosmelk
- zout en peper
- Eventueel garneren met korianderblaadjes of peterselie
Verwarm in een soeppan de olie, voeg de ui toe. Roer en bak glazig. Doe er dan de gember en specerijen bij en roerbak even mee. Voeg nu ook de rode linzen toe en roerbak ook deze even mee. Voeg tot slot de tomatenblokjes in tomatensap en kokosmelk toe. Spoel alle blikjes nog even om met wat water en doe dat ook bij de soep. Breng aan de kook en laat net zo lang koken tot de linzen zacht zijn, dit duurt ca. 20-30 minuten. Breng op smaak met zout en eventueel peper.
jim zegt
Bedankt voor het mooie verhaal en de inspiratie Jana!
Ik had een courgette en een flinke venkelknol, ik deed ze door de helft. Eerst een ui glazig fruiten en dan 2 tenen knoflook erdoor. Ik ging soep maken.
Waarom geen venkelzaad dacht ik en deed ze erbij wetende dat je daar dan eigenlijk mee moet beginnen, ze eerst moet opwarmen, dan maar even kneuzen in de vijzel. Toegevoegd aan de ui/knof en na 2 minuten getemperd..
De halve courgette geraspt en de halve venkelknol ook, zo goed en kwaad als dat ging, de laatste stukjes met een mes gehakt want oppassen voor m’n vingers met zo’n schaaf.
Omdat ik nog wat gekookte rijst over had van de vorige dag (ik wilde het niet weggooien) was ik van plan de soep daarmee te binden. Water erbij en koken maar en daarna pas de rijst.
Laurierblad gemalen en een snufje kerriepoeder en gemalen steranijs erdoor, peper, zout. Na 20 minuten of zo alles glad geroerd met de staafmixer. Dat werd een heerlijk romig soepje die mij een beetje aan champignonsoep deed denken maar dan anijziger. De helft opgegeten dat was heerlijk maar kon beter besloot ik.
De volgende dag kocht ik champignons, gesneden en opgebakken in de koekenpan, geblust met een scheut Mushroom Soy Sauce (favoriet uit de toko, lijkt wat op Maggi aroma) dan bij de soep die nogal behoorlijk was opgestijfd of ingedikt bleek, dus moest er water bij.
Het resultaat was een verbluffend romige champignonsoep zonder room.
Nu weet ik hoe ik de volgende keer een veganistische ragout moet maken, zelfde constitentie als voordat ik er water bij deed! En het was verdomd lekker.