• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter Caponata: aubergineschotel uit Sicilië

B’eter Caponata: aubergineschotel uit Sicilië

9 november 2024 door Jana Verboom

Ook al doe ik mee met de digi detox challenge van stadsmonnik Leni Cellini (zie https://ont-moeten.be/) en zou ik in theorie veel tijd moeten overhouden die ik anders online doorbreng, was het een week met weinig tijd om te koken. We aten dus simpel. Op maandag aten we wraps met reepjes plantaardige kipschnitzel en een stoofpotje met paprika’s en courgette. Op dinsdag aten we bloemkoolroosjes uit de oven met kruiden van Santa Maria “Seasoning mix for Crispy Chicken; perfect for chicken, also great with cauliflower” – waar ik al eerder over schreef – met hummus, en alweer wraps. Op woensdag kwam de pasta met aubergine en champignons op tafel, uit de Zilveren Lepel. Op vrijdag aten we in een Indiaas restaurant. Blijft over de donderdag, waarop ik caponata maakte. Het recept dat ik deze week wil delen.

Caponata is eigenlijk een voorgerecht, een Siciliaanse groenteschotel die lauw of koud als antipasto (voorafje) wordt geserveerd. Toch is dit ook geschikt als een sausje over rijst of pasta. In het originele recept wordt de aubergine eerst apart in olie gebakken of gefrituurd, maar ik doe dit liever in de oven. Je gebruikt dan minder vet, er is weinig kans op aanbakken, en het huis blijft vrij van frituurlucht. Het is waarschijnlijk ook veel gezonder.

Aubergine wordt in recepten vaak eerst bestrooid met zout en de kans gegund om uit te lekken. Waarna de blokjes of plakjes worden afgespoeld en drooggedept. Ik hou daar niet van, vind het ook een beetje verspilling van smaak en water. Maar dit keer besloot ik het uitlekken een keer wél te doen. Het afspoelen liet ik achterwege. De blokjes werden mooi goudgeel in de oven, dus misschien heeft het toch voordelen om er eerst wat vocht uit te onttrekken. Vroeger werd het gedaan om de bittere smaak kwijt te raken – Het zout trok de bittere stoffen uit de aubergine – maar aubergines zijn tegenwoordig niet meer bitter.

Zelf vond ik 100ml witte wijnazijn wel een erg zuur resultaat geven, ik adviseer om iets minder te doen (70-75ml, hangt natuurlijk ook van de azijn af). Gelukkig houden wij van zuur.

Ingrediënten (voor 4 personen), vrij naar de Zilveren Lepel:

  • 800 g aubergine, in blokjes van ca. 2x2x2 cm
  • Twee flinke scheuten olijfolie
  • 1 stengel bleekselderij, fijngehakt
  • 1 ui, in dunne plakjes
  • 300 g rijpe tomaten, (ontveld en) kleingesneden óf een blik of pak blokjes tomaten
  • 1,5 theelepel suiker
  • 100 ml witte wijnazijn – of iets minder (70-75 ml)
  • 1-2 eetlepels pijnboompitten
  • 100 g groene olijven, ontpit, uitgelekt en in plakjes
  • 25 g kappertjes, uitgelekt
  • zout en peper
  • verse blaadjes basilicum voor de garnering (mag ook peterselie zijn)

Meng de blokjes aubergine in een kom met wat zout en doe ze in een vergiet, laat ze ca. 30 minuten staan. Hak en snijd ondertussen de ui en bleekselderij, en de tomaten als je verse gebruikt. Verwarm de oven voor op 200 graden. Dep de aubergine met keukenpapier droog. Meng in de kom met een scheut olijfolie. Stort de aubergineblokjes op een bakplaat en bak ze goudbruin, dat duurt ca. 30 minuten – maar hangt uiteraard af van de oven. Verhit intussen in een hapjespan de rest van de olie. Doe er de bleekselderij, ui en tomatenblokjes bij en bak ze op laag vuur, zonder deksel, 10- 15 minuten tot een dikke saus. Voeg zout en peper naar smaak toe. Roer er de suiker, azijn, pijnboompitten, olijven, kappertjes en eventueel, als je van zoet houdt, nog een handjevol sultana’s door en breng het geheel op laag vuur aan de kook. Roer er de aubergineblokjes door en laat alles 10 nog minuten pruttelen. Kook intussen pasta of rijst. Dien de caponata warm of koud op, bestrooid met blaadjes basilicum (of peterselie). Lekker met een goed stuk brood, maar kan ook prima met pasta of rijst. Smaakt de volgende dag nog lekkerder, dus het is handig om lekker veel te maken en een deel – of alles – tot de volgende dag te bewaren.

Categorie: B'eter, Columns, Jana Verboom, Voedsel Tags: aubergineschotel uit Sicilië, Leni Cellini, zilveren lepel

Lees ook:

  1. B’eter: Pasta met paddenstoelen en aubergine
  2. B’eter Romige citroenpasta
  3. B’eter Blaadjes met gaatjes (dan met gif) en Japanse soep met paksoi
  4. B’eter: Poké bowl of boeddha bowl

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 14 mei 2025
    Alleen maar zitten
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • God als de totaal andere – Karl Barth
    • Het wezen van het christendom
    • Guy – dhammazaadjes – Onwetendheid
    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.