Wij mensen zijn erg visueel ingesteld – ook ik. In de supermarkt laten we imperfecte groente en fruit met een vlekje of met gaatjes in de blaadjes liggen, we gaan voor de smetteloze variant ernaast. Dat deze vaak vol zit met een cocktail van pesticiden en andere giftige chemicaliën nemen we voor lief. We zien het immers niet, en als visueel ingestelde soort vinden we een fris en fruitig – appetijtelijk – uiterlijk heel belangrijk. Soms denk ik dat we fabrikanten van bestrijdingsmiddelen zouden moeten verplichten om hun giftige producten paars te verven of zo. Zodat we kunnen zien hoeveel pesticiden erop gespoten zijn: hoe paarser hoe meer gif. Alleen dan maken de imperfecte varianten, zoals paksoiblaadjes met gaatjes, een eerlijke kans. Terwijl blaadjes met gaatjes toch echt beter zijn voor ons en voor moeder Aarde dan blaadjes met gif.
Ik haal zo mogelijk elke week een groententas bij een biologische tuinderij in de buurt, en dan krijg je wel eens imperfecte groenten, met vraatsporen en vlekjes. Omdat ook ik visueel ben ingesteld, blijven die dan soms net iets te lang in de koelkast liggen. De voorkeur gaat dan toch uit naar de fris en fruitige groenten die ernaast liggen in de groentela.
Nu was het vrijdagavond restjesavond, en ik haalde een grote portie paksoi tevoorschijn, deels verwelkt, en vol met gaatjes van rupsen, slakken of andere diertjes. Hoogste tijd om daar wat mee te doen. Ik herinnerde me een recept van een van onze voormalige oppaskinderen, inmiddels 31. Ze had dit leren maken van een oud Japans vrouwtje tijdens een van haar bezoeken aan Japan.
Het oorspronkelijke recept dat ze ons gaf is als volgt:
Noodlesoep voor 2 personen
- Kipdijfilet, 2 porties, in reepjes, gebakken in koekenpan met wat olie
- 2 eieren, bijna hard gekookt (5 minuten), gepeld en in vieren
- 2 bundeltjes udon noodles
- Blokje groentebouillon,
- Stuk gember, geraspt, of droog uit potje
- Uienpoeder,
- Knoflookpoeder,
- Japanse sojasaus (2 eetlepels),
- Vissaus (1 eetlepel)
- Sesamolie (1 eetlepel)
- Paksoi, gesneden, stelen en bladgedeelte apart houden
- Bosui, gesneden
- Sesamzaadjes (zwarte)
Udon noodles koken (ca. 10min) in water met groentebouillon, gember, uienpoeder, knoflookpoeder, sojasaus, vissaus en sesamolie. De laatste 2 minuten de gesneden paksoistelen toevoegen. Bladgedeelte van de paksoi kan er gewoon na de kooktijd bij. Serveer de soep met kip en eieren bovenop en bestrooi met sesamzaadjes en bosui.
Ik heb in het verleden al verschillende varianten van dit gerecht gemaakt, met allerlei soorten noodles en met allerlei soorten kip- en eivervanger. In plaats van kip gebruikte ik in reepjes gesneden krokant gebakken vegan kipschnitzel, in plaats van ei kookte ik stukjes tofu mee.
De versie die ik vanavond gemaakt heb was niet vegan, want met ei, en ik vond nog een restje echte vissaus in de koelkast. Er bestaat tegenwoordig ook vegan vissaus. Bosui had ik niet in huis, wel een restje verlept Thais basilicum van dezelfde biologische tuinderij. In plaats van kip kun je ook cashewnoten gebruiken. Ik had geen udon noodles maar wel soba noodles, van boekweit. Mijn recept:
Ingrediënten Japanse noodlesoep met paksoi, voor twee personen als hoofdgerecht:
- Kipdijfilet: weglaten of vervangen door vegan kip of cashewnoten
- 2 eieren, bijna hard gekookt (6 minuten), gepeld en in vieren, of kook stukjes tofu mee
- 2 bundeltjes noodles naar keuze, bijvoorbeeld soba noodles
- Blokje groentebouillon,
- Stukje gember, geraspt of in kleine stukjes
- 1 ui, gesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gehakt of uit de knijper
- Japanse sojasaus (2 eetlepels),
- (Vegan) vissaus (1 eetlepel)
- Sesamolie (2 eetlepels)
- Paksoi, gesneden, stelen en bladgedeelte apart houden
- Ter garnering en voor extra smaak: bosui, koriander, Thais basilicum of munt
- Sesamzaadjes (zwarte)
Doe groentebouillonblokje, gember, ui, knoflook, sojasaus, vissaus en sesamolie in 750 ml water en breng aan de kook. Zodra deze bouillon kookt kun je de noodles toevoegen, kijk op de verpakking voor de juiste kooktijd. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking. Voeg de laatste drie minuten de gesneden paksoisteeltjes toe, en breng weer aan de kook. Voeg de laatste minuut de fijngesneden paksoiblaadjes toe. Serveer de soep met ei en/of vegan kip en/of cashewnoten bovenop en bestrooi met sesamzaad en eventueel groene kruiden.