• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – Bietjes

B’eter – Bietjes

10 augustus 2024 door Jessica Hummel

bietjes Het keukengeluk zit in een klein knolletje. Dat zou je op het eerste gezicht niet zeggen. Bruinig en zanderig, met gekke sprieterige uitsteeksels en niet perfect rond is ‘ie. Brede houterige schijf onderaan, waar je niks mee aan kunt vangen. Maar onder de oppervlakte schuilt er heel iets anders. Prachtig rood, van helder- tot dieprood. Malse sappigheid, maar toch enorm stevig. En als je ‘m doorsnijdt zie je het hart met ringen eromheen alsof het een boomstronk is. Maar dat is het niet. Het is een bietje. Zoet in de zomer, warm in de winter. Aards. Dat proef je ook. Hoe zacht je ze ook kookt, er blijft toch altijd iets van de hartkwaliteiten cirkelen in je mond. Rood, aards, sappig, stevig. Op bietjes kun je vertrouwen. En ze kunnen heel wat gekke combinaties aan. Het is een klein wonder om onder die onaantrekkelijke bruine schil vandaan een rode diamant te toveren. De biet beloont je er rijkelijk voor door onder alle omstandigheden te zijn zoals ‘ie is. En daar word je als koker best gelukkig van.

De zomerse kant van bietjes komt heel mooi naar voren in Salatat Schmandar, een bietensalade uit Libanon. Erbij een simpele linzen-rijstschotel met heerlijk knapperige uitjes, en als toetje zachte Turkse yoghurt met frisse zoetzure rode druivenstroop.

Libanese bietensalade

Libanese bietensalade

 

 

 

 

700 gr rode bieten
6 el citroensap
2 tenen knoflook
2 bosuitjes gesneden
olijfolie
peper en zout
peterselie
zwarte olijven

De bietjes ongeschild laten en helemaal onder water gezet een uur laten koken. Pel ze als ze nog warm zijn en in snij ze in plakjes. Doe het citroensap en de knoflook erover. Af laten koelen onder folie. Als ze koel zijn folie er af halen en bosuitjes, olijfolie, peper, zout en fijngesneden peterselie erdoor scheppen. Zwarte olijver er omheen leggen.

Moujadara (Libanese linzen-rijst schotel) met knapperige uitjes

1 kop bruine linzen, gewassen
1/4 kop olijfolie
1/2 ui, gesnipperd
1/2 kop basmati rijst
zout en peper
1 tl gemalen komijn

voor de uitjes
zonnebloemolie
4 el dunne uiringen (op het slierterige af)

Doe de linzen in een pan, doe er zoveel water bij dat ze royaal kopje onder staan en breng het water aan de kook. Kook de linzen 20 minuten, giet ze dan af. Laat ze staan.
Verhit de olijfolie in een hapjespan (met deksel), voeg de gesnipperde ui toe en fruit die. Voeg de rijst, gekookte linzen, zout, peper en komijn toe. Voeg net genoeg water toe om alles onder water te zetten. Deksel op de pan zetten, water aan de kook brengen, dan het vuur lager zetten en ongeveer 15 minuten laten koken. Af en toe doorroeren tijdens het koken. Als de rijst gaar is het mengsel in een schaal scheppen.

Nu ga je de uitjes maken.
Giet een laag olie van ongeveer 3 cm in een diepe pan. Goed verhitten en de uiringen hierin frituren tot ze goudbruin en knapperig zijn. Uit de pan scheppen en op het linzen-rijst mengsel leggen. Serveren.

Turkse yoghurt met rode druivenstroop en pistachenoten

yoghurt met druivenstroop en pistachenoten

 

 

 

 

1 beker Turkse roomyoghurt
1 glas rode druivensap
1/2 eetlepel suiker
100 gram gepelde pistachenoten

Het glas rode druivensap met de suiker tot gewenste stroperigheid in laten koken. De gepelde pistachenoten in een plastic zak doen en tot stukjes pletten met een deegroller. In kommetjes een paar eetlepels yoghurt scheppen, wat druivenstroop er over gieten en bestrooien met pistachenoten.

Alle recepten zijn berekend op ongeveer 4 personen. Neem goed de tijd om ze te maken. Het eten op de foto’s is ook werkelijk opgegeten.

B'eter - keuken voor de Boeddhistische eter

 

 

 

 

 

Categorie: B'eter, Gezondheid, Natuur, Voedsel Tags: B'eter, bietjes, Jessica Hummel, kroten, recepten

Lees ook:

  1. B’eter – bloemkool
  2. B’eter – voor de boeddhistische eter
  3. Refreshing earth of the heart – eten uit de natuur
  4. B’eter – voor de boeddhistische eter

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jessica Hummel

redactie 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 1 augustus 2025
    Metta is wisdom
  • 9 augustus 2025
    Weekend Mindfulness Retraite, beginnersniveau, begeleid door een boeddhistische non
  • 12 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 15 augustus 2025
    Zomerretraite Wat kalmte biedt
  • 19 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 20 augustus 2025
    The wild orchid of the heart
  • 22 augustus 2025
    Boeddhistische retraite - Hoe het hart ontwaakt
  • 26 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Guy – dhammazaadjes – hallucinaties
    • Renske – haiku 16 -smalle pad
    • Ardan – Als we nou eerst die liefdevolle vriendelijkheid naar onszelf konden beoefenen…
    • Jan Veenendaal – Geen dood, geen vrees (8) – Schemerzone
    • Dagopening

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.