Het is bij ons thuis traditie dat de jarige bepaalt wat er op zijn of haar verjaardag gekookt wordt. Vorige week was ik aan de beurt. De keuze viel op Bun Cha: Vietnamese maaltijdsalade. Ik vind dit erg lekker, en eet het ook als eerbetoon aan Thich Nhat Hanh, de oorspronkelijk Vietnamese zenmonnik, stichter van de Plum Village traditie. Ik had over dit recept in 2016 al eens geschreven (zie https://boeddhistischdagblad.nl/boeddhistisch-leven/75126-jana-bun-cha-vietnamese-maaltijdsalade-met-pittige-tofublokjes/ ) maar combineerde nu het recept van One Green Planet (https://www.onegreenplanet.org/vegan-recipe/bun-cha-vietnamese-crispy-tofu-with-noodles/) met dat van Jamie Oliver (https://www.jamieoliver.com/recipes/vegetables-recipes/vietnamese-bun-cha-with-sticky-spicy-tofu/). Alle ingrediënten op de Thaise basilicum na zijn in de doorsnee supermarkt te koop, de Thaise basilicum kan eventueel weggelaten worden. Het lijkt een hele lijst, maar het is een eenvoudig recept. Eenvoudig, plantaardig, en lekker.
Ingrediënten voor 4-5 personen:
Voor de tofu en gebakken uienringen:
- Sesamolie om in te bakken
- 1 pak tofu, uitgelekt (druk het vocht er goed uit) en in blokjes gesneden
- 2 flinke eetlepels hoisinsaus (het OGP recept gebruikt 1 eetlepel, JO gebruikt er 6)
- 2 eetlepels sesamzaadjes
- 2 eetlepels zoete chilisaus
- 2 theelepels Sriracha
- 1 grote ui in hele of halve ringen
- zout, naar smaak
Voor de salade:
- 1 pak rijstnoedels (250 gram)
- 75 gram bladgroente: bijvoorbeeld babyspinazie
- 1 grote wortel of 3 kleine, in dunne plakjes of grof geraspt
- ½ komkommer, in plakjes
- 3 lente-uitjes, fijngesneden
- 1 bosje muntblaadjes (alleen de blaadjes)
- Eventueel 1 bosje Thaise basilicum (alleen de blaadjes)
Voor de dressing:
- 3 eetlepels ahornsiroop (of agavesiroop)
- 3 eetlepels sojasaus (Japanse, geen ketjap)
- 2 eetlepels rijstazijn
- 2 eetlepels limoensap (sap van 1 limoen)
- 2 eetlepels sesamolie
- 1 stengel citroengras, zonder de buitenste harde bladeren, in stukjes en geplet met een mes (of gebruik citroengraspuree, of allebei)
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 eetlepel gember, geraspt of fijngesneden
Bereiding
Stap 1. Maak eerst de dressing door alle ingrediënten uit het laatste blokje te mengen in een kom, zet de dressing afgedekt in de koelkast zodat alle smaken goed kunnen intrekken. Gebruik je vers citroengras, dan kun je die vlak voor gebruik uit de dressing vissen, of gebruik een zeefje bij het uitschenken van de dressing.
Stap 2. Verhit wat sesamolie in een pan, voeg de uienringen toe, bestrooi met een beetje zout, en bak op lage temperatuur totdat ze bruin beginnen te kleuren (karamelliseren). Schep af en toe om. Heb geduld, dit duurt ongeveer een kwartier. Zet apart.
Stap 3. Verhit in een andere pan ongeveer 2-3 eetlepels olie, voeg de tofu blokjes toe, en roerbak ze voorzichtig aan alle kanten tot ze een krokant bruin randje krijgen. Zet het vuur laag, voeg de drie sauzen toe (hoisin, zoete chili en sriracha) en schep de tofublokjes voorzichtig om tot ze bedekt zijn met saus. Roer er tot slot de sesamzaadjes door. Haal de pan van het vuur en zet apart.
Stap 4. Kook de noedels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Spoel even na met koud water.
Stap 5. Bouw de salade op: Verdeel alle ingrediënten voor de salade over de borden of kommen, inclusief de noedels, giet daar de dressing overheen, en maak het af met de blokjes tofu en gekarameliseerde uien. Eventueel kunnen er nog fijngehakte pinda’s en/of partjes limoen bij geserveerd worden, of wat extra sesamolie of saus naar keuze.