Ik moet iets bekennen. De afgelopen drie weken heb ik nauwelijks zelf gekookt. Vanwege mijn enkelblessure ben ik aangewezen op het openbaar vervoer, en samen met een drukke baan (in het hoger onderwijs) zorgt dat ervoor dat ik per dag zo’n 11 a 12 uur van huis ben. Als ik dan tussen 18 en 19 uur ’s avonds moe thuiskom, ben ik erg blij als mijn huisgenoten het avondeten al bijna klaar hebben. In principe kook ik wel op zaterdag en zondag, maar door omstandigheden gaat dat soms ook niet door. Zo waren we afgelopen weekend kamperen in noordwest Frankrijk. Over de enige daar zelf klaargemaakte maaltijd, pasta pesto, kan ik kort zijn: men neme gekookte (volkoren) pasta en menge het met kant-en-klare (vegan) pesto uit een potje. Serveren met snoeptomaatjes en stukjes komkommer. Maar waar moet dit wekelijkse stukje dan over gaan?
Geheel tegen mijn gewoonte in geef ik hier dus een recept dat ik niet zelf heb bereid. Dat deed mijn partner eergisteren. Zelf geen vegan of ook maar fulltime vegetariër, kookt hij toch al drie weken lang plantaardige maaltijden voor me. Dat mag ook wel eens in de krant.
Risotto met paprika, courgette en paddenstoelen.
Ingrediënten voor 2 personen:
- 1 ui, gesnipperd
- Scheutje olijfolie
- Teentje knoflook, fijngehakt
- Scheut rode wijn (of witte, zoals het hoort)
- 200 gram risottorijst,
- 1 rode paprika, in kleine stukjes
- 1 courgette, in blokjes
- 250 gram kastanjechampignons, in plakjes
- Tijm (vers of gedroogd)
- 750 ml paddenstoelenbouillon (blokje)
- Handjevol gedroogde paddenstoelen (indien voorradig), ingeweekt in de bouillon
- Versgemalen peper.
Fruit de ui in de olijfolie en voeg als de ui glazig is de tijm en de risottorijst toe. Bak deze even mee. Voeg de ingeweekte gedroogde paddenstoelen toe, nadat ze uit de bouillon geschept zijn. Blijf roeren om aanbranden te voorkomen. Doe de wijn erbij, roer door, en wacht tot deze is opgenomen door de rijstkorrels. Doe er nu scheut voor scheut de bouillon bij, roer, en wacht steeds tot deze is opgenomen. De rijst moet vochtig en smeuïg blijven. De courgette kan na een minuut of 10 erdoor worden geroerd. Herhaal dit proces met bouillon toevoegen, roeren, wachten, tot de rijst gaar en romig is geworden. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Roer er aan het eind een royale hoeveelheid peper doorheen. Bak de champignons en rode paprika apart in olijfolie met knoflook, peper en zout.
Serveer het paprika-champignonmengsel bovenop de risotto, garneer eventueel met wat basilicum of peterselie.
De komende twee weken ga ik ook niet koken. Ik ga met 30 studenten en een collega naar Praag voor een onderwijsvak. Met onze hoofdredacteur heb ik afgesproken dat ik volgende week iets zal schrijven over vegan eten op reis. Over twee weken zal onze zoon Simon de wekelijkse rubriek onder zijn hoede nemen.