• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara

Refreshing Earth of the Heart – Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara

5 februari 2022 door Refreshing Earth of the Heart

Vier pannen voor twee versies.
Vier pannen voor twee versies.

Ik probeer momenteel zo te koken dat mijn dochter, geen avontuurlijke eter, het óók lekker vindt. Dat brengt beperkingen met zich mee: zo vindt zij peulvruchten en sterke kruiden als verse koriander vies. We maken de laatste tijd dan ook vaak maaltijdsoep, of een AGV’tje:  aardappelen, groente en vleesvervanger. En af en toe wat echt vlees. Toch kan ik het niet nalaten hier een Arabische rijstschotel te bespreken met linzen én oosterse kruiden, want ik ben zo enthousiast over dit recept dat ik het graag met jullie wil delen. Ik kreeg het laatst ergens aangeboden en vroeg uiteraard meteen het recept.

mejadra met wortel
mejadra met wortel

Het oorspronkelijke recept komt uit het boek Jeruzalem van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi, een Joodse en een Palestijnse kok. Dit recept is aangepast door Jacqueline, van Zen Amsterdam (http://zenamsterdam.nl/) . En ik heb het weer aangepast voor mijn dochter (kindvriendelijke versie). Aangezien linzen en rijst zo’n beetje de belangrijkste ingrediënten van het gerecht zijn, weet ik niet of het nog wel mejadra mag heten. Het derde belangrijke ingrediënt, ui, lust ze gelukkig wel. Ik geef alle drie varianten hier, combineren en variëren is uiteraard mogelijk. Zo heb ik het voor mijn dochter ook al eens met alléén wortel en ui gemaakt, een soort Arabische hutspot, lekker zoet door de ui en de wortel. Meestal doe ik de helft met, en de helft zonder linzen. Restjes gaan de volgende dag mee als lunch.

Persoonlijk vond ik in het recept van Jacqueline vooral de combinatie met kardamom heerlijk. Mijn eerste poging smaakte veel minder naar kardamom, maar toen realiseerde ik me dat de kardamompeulen ook al een hele poos in de kast stonden. Hoewel ik in principe nooit eten weggooi, heb ik toch maar nieuwe, verse kardamom gekocht. De oude peulen heb ik bij een kruidenthee (winterthee) gedaan. Luchtdicht, koel en donker lang te bewaren, las ik ergens. Blijkbaar zijn daar toch grenzen aan. Ik vrees dat ze nog maar weinig smaak hebben, de kardamompeulen uit de vorige eeuw.

Ottolenghi’s Mejadra (4 personen)

  • 250ml zonnebloemolie
  • 4 middelgrote uien, in dunne plakjes
  • 250g groene of bruine linzen
  • 2 tl komijnzaad
  • 1½ eetlepel korianderzaad
  • 200g basmatirijst
  • 2 el olijfolie
  • ½ theelepel gemalen kurkuma
  • 1½ theelepel gemalen piment
  • 1½ theelepel gemalen kaneel
  • 1 tl suiker
  • Zout en zwarte peper
  • 350ml water

Verhit de zonnebloemolie in een pan met dikke bodem. Bak de gesneden ui in 3 of 4 porties in de hete olie, in ca. 5-7 minuten, af en toe omscheppend. Haal de ui met een schuimspaan uit de pan, als de ui een mooie, goudbruine kleur heeft en knapperig is geworden. Laat uitlekken in een vergiet of op keukenpapier en bestrooi met wat zout.Zet ondertussen de linzen op in een kleine pan, bedek met water, breng aan de kook en kook gedurende 12-15 minuten, of tot de linzen zacht zijn, maar nog stevig. Laat uitlekken in een zeef.Veeg de pan waarin je de ui gebakken hebt schoon (bewaar de olie of voer ‘m af naar een inzamelpunt) en doe het komijnzaad en korianderzaad in de pan. Plaats op een matig vuur en rooster de zaden een minuut of twee, totdat ze hun kenmerkende aroma’s afgeven. Voeg de rijst, olijfolie, kurkuma, piment, kaneel, suiker, een halve theelepel zout en veel zwarte peper toe. Roer de rijst door de gekruide olie, voeg dan de linzen en water toe. Breng aan de kook, dek af en laat op laag vuur 15 minutes zachtjes doorkoken. Verwijder van het vuur af de deksel en dek de pan af met een schone theedoek. Dek dan weer af met de deksel en laat nog 10 minuten staan. Doe de rijst en linzen in een grote kom. Roer er voorzichtig met een vork de helft van de gebakken ui doorheen. Garneer met de rest van de ui. Zie http://www.theguardian.com/lifeandstyle/2010/oct/09/mejadra-recipe-yotam-ottolenghi.

Maak eerst verse garam massala: Jacqueline’s Mejadra (4 personen).

  • 2 eetlepels korianderzaad,
  • 1 eetl komijnzaad,
  • 1 eetl zwarte peperkorrels,
  • 1 theelepel gepelde kardemomzaadjes,
  • 1/2 eetlepel kruidnagels,
  • 1 theelepel kaneel.Alle kruiden, m.u.v. de kaneel kort roosteren in een anti-aanbakpannetje en samen met de kaneel fijn wrijven/stampen in de vijzel. Stop het in een pot met een goed sluitende deksel. Gebruik voor dit recept een volle eetlepel.
  • Linzen, kikkererwten, jonge kapucijners, tuinbonen en/of doperwten (diepvries of pot)
  • Eventueel stukjes pompoen of wortel
  • 1 eetlepel tomatenpuree of een 1/2 blikje tomatenblokjes
  • 1 theelepel koenjit/geelwortel
  • Kokosolie
  • Handjevol rozijnen
  • Zout
  • 3 forse uien
  • 2 kopjes basmatirijst
  • 3 kardamompeulen Je kunt alle soorten peulvruchten gebruiken. Als je gedroogde peulvruchten gebruikt, week ze dan eerst geruime tijd. Doe alle bonen en groenten met de rozijnen en flink wat kokosolie in een stoofpan met goede anti-aanbak laag. Doe er veel te veel zout bij (het mag niet meer lekker zijn zo zout moet het zijn, dit ivm het later mengen met de rijst).
    mejadra met wortel, tuinbonen en linzen
    mejadra met wortel, tuinbonen en linzen

    Doe er, na een paar minuten fruiten, water bij en laat minimaal een half uur tot 45 min pruttelen op laag vuur (pas op voor droogkoken), doe er aan het eind de tomatenpuree/tomatenblokjes en de koenjit/geelwortel bij en laat 5 min meepruttelen. Het mag echt door en door gaar zijn. Liefst niet of nauwelijks in het pannetje roeren, anders gaan de bonen stuk. Bak ondertussen in een antiaanbakpannetje de 3 uien, in ringen gesneden. Beetje zout erbij. Op langzaam vuur laat je ze volledig karamelliseren. Als ze helemaal bruin en zacht zijn, draai je het vuur uit.Kook ondertussen de rijst, op de Aziatische manier, dus zonder afgieten. Gebruik voor 2 kopjes rijst ongeveer 2 2/3 kopjes water. Doe er vooraf een flinke eetlepel garam massala bij en nog 3 extra kardemompeulen (als je ze kunt vinden deze er later uithalen). Als de rijst klaar is 1 maal doorroeren en even laten rusten. Doe er na een paar minuten het bonenmengsel bij. Meng er het uienmengsel grof doorheen maar bewaar ook wat voor er bovenop.

Jana’s Mejadra voor peulvruchtenhaters (4 personen)

  • 450 gram doperwten (diepvries)
  • 500 gram wortel in stukjes
  • olijfolie
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • 1 theelepel koenjit/geelwortel
  • zout
  • 3 uien, in halve ringen.
  • 2 kopjes basmatirijst
  • 2 ¾ kopjes water
  • 1 eetlepel garam massala
  • 1 theelepel kardamompoeder en/of 3 verse (!) kardamompeulenVerwarm in een pan een scheutje olijfolie, doe er de wortel en de doperwtjes bij en een theelepeltje zout. Doe er, na een paar minuten fruiten, een scheutje water bij en laat ca. 15-20 minuten sudderen op een laag pitje. Pas op voor aanbranden, voeg eventueel tussentijds nog water toe. Doe er dan de tomatenpuree en de koenjit bij en laat 5 min mee pruttelen.
    Beter mejadra met doperwtjes en wortel 20 2 2015
    mejadra met doperwtjes en wortel

    Verwarm in een andere pan een scheutje olijfolie met een eetlepel garam massala en nog wat kardamompoeder, voeg na enkele minuten de rijst, water en eventueel 3 extra kardemompeulen toe. Kook volgens de aanwijzingen op de verpakking (ca. 10 minuten koken, daarna ca. 15 minuten laten rusten).Roerbak ondertussen in een koekenpan op langzaam vuur de uienringen met een scheutje olijfolie. Als ze bruin en zacht zijn, draai je het vuur uit.Als de rijst klaar is goed doorroeren, probeer daarbij de eventuele kardamompeulen er uit te vissen, zeker als je het gerecht serveert aan lastige eters. Doe er het groentemengsel bij. Meng er het uienmengsel grof doorheen en garneer in een mooie schaal met de rest van de ui erbovenop. Verse koriander kan er eventueel ook op, maar waarschijnlijk niet bij de lastige eter(s).

    salade met rodekool appel en munt
    salade met rodekool appel en munt

    Serveren met een friszure salade. Lekker met komkommer, bietjes met een zure dressing, of met een salade van heel fijn gesneden rodekool met rozijn, appel en munt, met een dressing van citroensap en olijfolie. Ottolenghi serveert het met yoghurt.

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Geluk, Gezondheid, Voedsel Tags: kardamom, peulen, Refreshing Earth of the Heart

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)
  2. Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
  3. Kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
  4. Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.