Vier dagen nadat de Boeddha verlichting had bereikt bereidden twee reizende kooplieden volgens de overlevering ter plekke een maaltijd om aan hem aan te bieden, met ingrediënten die ze bij zich hadden.
Boeddhistisch leven
Kan ik zo vriendelijk zijn voor mezelf als voor mijn beste vriend?
Els Jansen op de Haar, samen met Guido Stalman oprichter van Mindful Utrecht: een trainingsinstituut voor Mindfulness en Zelfcompassie in hartje Nederland, belicht dit gespreksthema.
Jana- Wat at de Boeddha?
De Boeddha dronk onder andere melk en at rijstepap met melk en honing.
Zen op straat: de dakloze mentor
Hoezeer de groep zenpeacemakers ook probeerde om als daklozen te leven, in de praktijk is het toch anders. Dat is de luxe: zij leefden niet in een ellendige situatie want hun mobiel en bankpas lagen in een kluis op het station in Keulen.
Jana- Pompoenpitten roosteren
Zou er een wereldwijde samenzwering bestaan? Ik moest denken aan het sprookje van de nieuwe kleren van de keizer. Als je de receptenpagina’s op Internet mag geloven ben je wel gek als je je pompoenpitten nog weggooit.
‘Ik ervoer bij binnenkomst een innerlijke rust en vrede’
Boeddhisme en Psychologie congres te Nijmegen 29 oktober 2015.
Jana- bonbons uit het bos
Eigenlijk zou dit stukje gaan over pompoenpitten. Maar gistermiddag tijdens een boswandeling stuitte ik op prachtige tamme kastanjes en ik besefte dat dit (eind oktober) dé tijd is om in bos of park kastanjes te verzamelen.
Jana- Aardappelgnocchi
Soms word ik een beetje moe van deze wereld met z’n multinationals die vooral hun best lijken te doen om zo veel mogelijk winst te maken. Ze verkopen ons voor veel geld producten waar bijna niks in zit – maar wel allerlei toegevoegde chemicaliën.
Boeddhistisch DVA geeft dieren een stem
DVA wil de stem van de dieren zijn, die zelf niet tot spreken in staat zijn en niet kunnen vragen: ‘Waarom steun je mijn lijden’ of ‘waarom betaalt u mensen om mij –dit leed- aan te doen?’
Schnitzels uit het bos en soep uit de tuin
Kermit de kikker zei het al: it’s not easy being green. Denk je verantwoord bezig te zijn door lokaal, van het seizoen, en veelal plantaardig te eten, zitten er kwalijke ingrediënten als palmolie in je producten.
Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
Toen we van vakantie terugkwamen lag de tuin bezaaid met appels, in allerlei stadia van beursheid en rotting. Toch was menig appeltje nog wel bruikbaar.
Mieke- Het zoete leven
De dag beginnen met fruitsap is een moderne gewoonte, echter fruitsap drinken in de ochtend zal je echter enorm loom maken, in plaats van fris. Het is veel beter om de dag te beginnen met iets hartigs, bijvoorbeeld een opwekkende misosoep.
Mieke- salade sushi
Eenmaal thuis experimenteerde ik graag met allerlei vormen van sushi, vooral vegetarisch en met veel groenten. Hieronder een van deze gelukt experimenten…salade sushi.
Monnik Giel in Ehipassiko Antwerpen
Anderhalf jaar geleden vertrok de Vlaamse puber Giel (17) naar het Jonang boeddhistisch klooster in Shimla, India. Zijn besluit gaf met name in de Vlaamse pers aanleiding tot enige reuring.
Leidt Vipassanameditatie tot geluk?
Worden we van vipassameditatie gelukkiger? Paul Boersma vindt dat een rechtmatige vraag.
Mieke: ‘Het prachtige boekweit en zijn burgers’
Boekweit bevat een hoge concentratie van Rutine dat helpt te voorkomen dat galstenen zich ontwikkelen. Verder is boekweit goed om de cholesterol in balans te houden en een hoge bloeddruk te voorkomen. Rutine werkt ontstekingsremmend bij artritis.
Wim en Nele Schrever op de fiets voor Cycling against Poverty
Het is de bedoeling om met het fietsen geld in te zamelen voor het project, de feitelijke inzameling begint op het komende Koleurenfeest in Geraardsbergen op zondag 6 september.
De kruidkoek van oma Lubje
Een ‘oma Lubje’ is een kruidkoek die al vier generaties wordt gebakken.
‘Het is wel even wennen, Boeddha woont in de Ardennen’
Boeddha woont in de Ardennen, in het kasteel van het Tibetaans instituut Yeunten Ling in Huy. Kijk mee door de ogen van Emmaho.
Het is zomer. Tijd voor lichtere kookstijlen.
Héérlijk warm is het, dit is het seizoen van intens genieten van wat de natuur ons biedt: er zijn vele verse groenten, fris en knapperig, bloemen en fruit.
Mieke Vervecken en de macrobiotische keuken
Mieke studeerde macrobiotisch koken in Londen, Antwerpen en Boston en verfijnde haar kookkunst door studie in Japan en de USA.
Natuurmeditatie
Ik heb dan al gebeden tot de beekgod om, stroomafwaarts, al mijn zorgen mee te nemen. Want al dat loslaten, de Panta Rhei, de wetenschap dat alles verandert en niets hetzelfde blijft, en vooral dat je niet tweemaal in dezelfde rivier kunt stappen, is me even te gecompliceerd.
Rotterdamse boeddhisten prikken een vorkje
In de tuin, lekker buiten.
Maleisische ananascurry (ananas lemak)
Hierbij een Maleisisch recept. Maleisiërs eten wel vijf of meer keer per dag, en overal op straat kun je allerlei curry’s aanwijzen of opscheppen. De ingrediënten variëren, soms zit er doerian in (een sterk stinkende vrucht die sommige mensen walgelijk vinden en andere heerlijk – sommige bussen en hotels zijn uitgerust met een “no durian” […]