• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Negende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Anneke – Super romig vegan ijs

1 april 2017 door Anneke Comello

Heb jij ook al weer zo de lente in je hoofd? En is dan niet een van de eerste woorden die de zomerzon je brein in ‘straalt’: “IJS!”? Bij mij in ieder geval wel. Op een van de eerste zonnige zondagen van dit jaar zocht ik inspiratie voor een lekkere vegan variant op roomijs. Vriendlief is namelijk ontzettend fan van Italiaans roomijs. Maar aangezien hij, en ik met hem, probeert minder suiker te eten, wilde ik hem verrassen met een gezondere (en vegan!) versie van zijn favoriete toetje.

Die ochtend had hij pannenkoeken voor mij gebakken bij het ontbijt (mijn leven is zo zwaar…) en er waren nog een paar over. Ik had ‘s middags bovendien een aantal bananen die bijna overrijp waren maar die ik toch niet allemaal in een keer op wilde eten, in de vriezer gestopt. Zo gingen de radartjes in mijn hoofd aan het werk, en in combinatie met een aantal recepten die ik las via Google, vormde zich een aanlokkelijk idee voor banaan-amandel ijs: een soort nutella-roomijs. Aangezien ik sinds een paar maanden in appartement woon met een prachtige grote voorraadkast, had ik ook nog eens alle ingrediënten in huis, zodat vriendlief en ik op de zondagavond op mijn balkon in het laatste zonlicht zomaar van dit overheerlijke toetje konden genieten!

Extra speciaal ingrediënt vormde de amandelpasta, die ik van een goede vriendin had gekregen, handgemaakt, barstensvol liefde =)

De kans om hier ook van te genieten, ontneem ik jullie natuurlijk niet!

Vegan ‘nutella’ roomijs

– 3 bevroren bananen (ik raad heel erg aan om ze te pellen voordat je ze invriest!)

– 2 eetlepels kokos cream (niet kokosmelk, dat is te dun; kokos cream kun je krijgen in bijna alle toko’s, ik heb altijd een paar pakjes in huis voor mijn favoriete vegan recepten)

– 1 eetlepel ahornsiroop

– 1 eetlepel amandelpasta – ½ theelepel natuurlijk vanille extract (verkrijgbaar bij bijna alle natuurvoedingswinkels) – een snufje zout

Het bereiden in super simpel: alles in een bak doen en de staafmixer er door halen, tot het mengsel vrij glad is (ongeveer 30 seconden), of mix het in de keukenmachine natuurlijk. Deze hoeveelheid is genoeg voor 2 grote porties of 4 kleine. Je kunt het direct in dessertbakjes doen en gedurende 1-1,5 bevriezen voordat je het serveert. Of bevries het in een grotere bak bevriezen serveer het als vulling in een opgerolde pannenkoek, met wat extra ahornsiroop eroverheen geschonken. Verrukkelijk!

Vegan pannenkoekjes

De pannenkoeken die vriendlief had gebakken waren niet vegan, maar ik heb in het verleden al meerdere keren lekkere veganistische pannenkoeken gebakken met sojamelk en chiazaad. Onderstaand recept is speciaal voor me omdat ik het kreeg van een vrouw uit een retraitecentrum in Nieuw-Zeeland, waar ik een tijd vrijwilliger was. Een bijzondere tijd met bijzondere mensen. Haar handgeschreven en versierde recept in mijn persoonlijke receptenboekje brengt altijd weer mooie herinneringen naar boven.

Ingrediënten:

  • 1 cup boekweitmeel en 1 cup speltmeel (je kan ook 2 cups boekweitmeel nemen als je glutenvrije pannenkoeken wilt maken)
  • 1,5-2 cups rijstmelk en 1,5-2 cups sojamelk
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 8 eetlepels chiazaadjes
  • flinke snuf kaneel, kardamom en nootmuskaat
  • flinke snuf zout
  • kokosolie om in te bakken
  • een goede (kleine) koekenpan

Verwarm 1 cup plantaardige melk tot net onder het kookpunt. Doe het in een kommetje met de chiazaden en laat ongeveer 1-3 minuten staan, zodat de chiazaden gaan wellen. Meng in een grote beslagkom het meel met de overige plantaardige melk (begin met 1,5 cup van elk) tot het al een aardig beslag vormt en voeg dan de chiazaadjes en de olijfolie toe, en tot slot het zout en de specerijen.Als het beslag te dik is, voeg dan nog wat meer plantaardige melk toe, als het te dun is, dan kun je wat extra meel toevoegen (dit geldt ook tijdens het bakken, als je merkt dat de pannenkoeken te dik blijven kun je wat extra melk toevoegen). Ook kan het beslag tijdens het bakken nog dikker worden in de kom, omdat de chiazaadjes vocht blijven opnemen. Voeg dan ook nog wat extra plantaardige melk toe aan het beslag.Bak pannenkoekjes van ongeveer 2-3 eetlepels beslag per keer. Als je ziet dat de bovenkant van de pannenkoek droog geworden is, draai ze dan om om de andere kant ook nog even te bakken. Gebruik voldoende olie, en voeg bij elke nieuwe pannenkoek wat nieuwe olie toe, anders bakt het gemakkelijk aan. Smakelijk!

Zelfgemaakte amandelpasta.

De aangegeven tijden kunnen per keukenmachine verschillen, maar wees geduldig en voeg geen olie toe. Het resultaat is het waard!

Doe de noten dan in de keukenmachine en hak ze op de hoogste snelheid in 1-2 minuten tot een poeder. Schraap het poeder los van de wand van de kom. Laat de machine nog 1-2 minuten draaien tot de oliën uit de noten vrijkomen en het poeder verandert in een romige pasta.

Verwarm de oven voor op 150 graden. Verdeel de noten in één laag over een bakplaat en rooster ze 20-30 minuten in de oven tot ze lekker ruiken en iets zijn verkleurd (ultieme test: bijt er één doormidden en als de witte binnenkant mooi goudgeel is geworden, kun je de noten uit de oven halen). Laat ze volledig afkoelen.

  • Ingrediënten: 280 gram gedopte rauwe noten (ongezouten en niet gebrand).

Dit recept voor amandelpasta komt uit het fantastische kookboek van Sarah Britton: ‘My New Roots’. Sarah is een echte heldin als het aankomt op volwaardige plantaardige voeding. Je hebt voor dit recept wel echt een keukenmachine nodig. Heb je die niet? Niet getreurd! Veel natuurvoedingswinkels verkopen ook heerlijke amandelpasta’s in allerlei varianten.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: ijs, veganisme

Lees ook:

  1. Anneke – Super romig vegan ijs
  2. B’eter – Beestloze BBQ Burgers
  3. Vegarevolutie: No-meatloaf met linzen en noten
  4. Boeddhistisch DVA geeft dieren een stem

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 januari 2021
    Gratis proefles introductietraining Skillful Means
  • 18 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 19 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 19 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Bodhiwappie

Erik Hoogcarspel - 27 december 2020

De symboliek is maar al te duidelijk: de elite bestaat uit vampiers, ze voeden zich zelfs met het bloed van onschuldige kwetsbare baby’s, de politiek is een groot complot om de macht en de wetenschap wil de mensen inspuiten met nano-computers om ze hun wil te ontnemen. Het gaat er niet meer om of het waar is, maar om hoe het voelt. Het enige wat je nog kunt doen is wat ketelmuziek produceren aan de voet van de ivoren toren van de macht. Samen tegen iedereen. Intussen klinkt in vele Tibetaanse tempels over de gehele wereld ketelmuziek voor ‘het welzijn van alle levende wezens’.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (2) -Parijs en Amsterdam
  • Free Tibet – toezien op werkelijke vrijlating taalactivist Tashi Wangchuk
  • Ardan
  • Agnose is altijd actueel
  • De virtuele denkster 300

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens