• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Jana – Hele bloemkool uit de oven

Jana – Hele bloemkool uit de oven

25 februari 2017 door Refreshing Earth of the Heart

Eind december kwam één van mijn inspiratiebronnen, de website One Green Planet, met een overzicht van de 30 populairste recepten van 2016 dat ik u niet wil onthouden. Opvallend veel recepten bevatten geroosterde bloemkool uit de oven, niet alleen roosjes maar ook de gehele bloemkool. Gaat dat goed? Dit leek me wel interessant om ook eens te proberen. Ik hou van de smaak van bloemkool, en bloemkolen zijn veelzijdige, ouderwetse Europese wintergroenten. In de herfstvakantie zagen we in Bretagne grote velden met bloemkolen. Ze komen met vrachtwagens naar Nederland, in februari krijgen ze van de Milieu Centraal groente en fruit kalender daarom een B op de schaal van A-E, in december en januari zelfs een A (Nederlandse bloemkool, volgens de kalender blijkbaar niet meer verkrijgbaar in februari). Misschien nog belangrijker is dat de dochter van bloemkool houdt.

Een geroosterde hele bloemkool doet het goed op tafel: het ziet er mooi uit. Je kunt ‘m zelfs af en toe bedruipen tijdens het bakken voor het echte groot-ding-in-de-oven gevoel (recept 2). En je kunt het met van alles en nog wat combineren.

Met kruiden kun je alle kanten op. Ik heb het gevoel dat voor recept 2 iemand zijn of haar hele kruidenrek heeft aangesproken (of om laten vallen). Toevallig had ik alle kruiden ook in huis, maar het is heel goed mogelijk om er een eigen draai aan te geven door een deel van de kruiden te vervangen of gewoon weg te laten. De recepten lenen zich goed voor variëren.

Recept 1: Bloemkoolstoofpot uit de oven

Ingrediënten:

  • 1 hele bloemkool
  • 1 pond (kleine rode) aardappelen
  • 1 hele venkelknol en/of grote ui
  • 1 pond winterpeen, in stukken
  • 2-3 takken rozemarijn
  • Een klein bosje peterselie
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels mediterrane kruiden zoals tijm en oregano
  • 1/2 theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1/4 kop tahin
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel gerookte paprika

Verwarm de oven voor op 200 °C. Maak de bloemkool schoon, haal de blaadjes van de bloemkool, en plaats deze in het midden van een grote braadpan of ovenschaal.

Snij de aardappelen in tweeën en de venkelknol en/of ui in plakjes. Schep de aardappelen, venkel, ui en wortelen om met 3 eetlepels olijfolie, 1/2 theelepel zout, kruiden en specerijen (behalve de paprika), en de helft van de knoflook. Verdeel de groenten rond de bloemkool.

Meng 1 eetlepel olijfolie, citroensap, de rest van de knoflook, de tahin en gerookte paprika. Bestrijk de bloemkool met het mengsel (inmasseren met de vingers mag).

Dek de schaal af met een deksel of met aluminiumfolie en stoof gedurende ongeveer een half uur in het midden van de voorverwarmde oven. Haal deksel/folie eraf en bak nog 15-20 minuten. Check of de groenten goed gaar zijn (prik met een vork) en een bruin korstje hebben. Laat zo nodig nog even in de oven staan.

Snij in partjes. Lekker met een frisse salade en een stuk goed brood. In het originele recept wordt er een saus met linzen, cashewnoten en paddenstoelen bij gemaakt maar dat vond ik niet echt nodig.

Recept 2. Geroosterde bloemkool uit de oven Ingrediënten marinade: de maten zijn Amerikaans (een Amerikaanse theelepel is doorgaans groter dan een Nederlandse)

  • 250 ml biologische yoghurt of ongezoete sojayoghurt
  • de geraspte schil en het sap van een limoen (of citroen),
  • 2 flinke theelepels worcestersaus (pas op, de originele worcestersaus is niet geschikt voor vegetariërs),
  • 1 flinke theelepel appelazijn (of rijstazijn)
  • 1 flinke theelepel sojasaus,
  • 1 theelepels bruine basterdsuiker,
  • 1 theelepel gemalen piment,
  • 1 theelepel gedroogde tijm,
  • 1 theelepel chilipoeder,
  • ½ theelepel uienpoeder,
  • ½ theelepel knoflookpoeder, of 1 teentje vers geperste knoflook
  • ½ theelepel zeezout,
  • ½ theelepel gemalen gember, of stukje geraspte verse gember
  • ¼ theelepel cayennepeper,
  • ¼ theelepel gemalen kaneel,
  • < ¼ theelepel gemalen nootmuskaat
  • < ¼ theelepel gemalen kruidnagel.

Meng alle ingrediënten door elkaar. Proef de marinade en voeg eventueel nog kruiden toe. Ik heb er ook nog 5 spice powder bij gedaan maar dat was een vergissing (in het recept stond all spice, dit is natuurlijk piment). Maar lekker was het wel: met 5 spice powder én piment.

Maak de bloemkool schoon, haal de blaadjes van de bloemkool, en plaats deze in het midden van een ovenschaal, op een velletje bakpapier. Zelf heb ik de bloemkool op een bedje van tijm en rozemarijn gelegd, omdat ik daar heel veel van had. Verwarm de oven voor op 220 °C.

Giet de marinade over de bloemkool, en zorg ervoor dat alle roosjes goed bedekt zijn. Laat eventueel een half uur of langer marineren, met een lepel kan naar beneden gelopen marinade weer bovenop gegoten worden (het deed me denken aan het bedruipen van een kip of gans). Bak op 220 °C in de oven gedurende 45 minuten of totdat de bloemkool door en door gaar is (prik met een vork om te checken). Af en toe bedruipen met marinade zorgt ervoor dat de smaak nog beter intrekt. Snijd de bloemkool aan tafel in partjes en serveer. Wij aten er luchtige aardappelpuree en snijboontjes (klasse B: uit Marokko aangevoerd per boot) bij. Een wens van de dochter.

Eindoordeel: marinade 2 vonden we lekkerder dan marinade 1, maar bij recept 1 was de bloemkool zachter geworden, bij recept 2 duurde het langer voor deze door en door gaar was. Natuurlijk kan ook bij recept 2 de bloemkool eerst een half uur gestoofd worden. Zelf ga ik het ook een keer proberen met bloemkoolroosjes: dan kan de marinade nóg beter doordringen in de bloemkool. Zie ook mindful eten en kliekjes   Dan is natuurlijk wel de wow-factor weg.

De foto’s zijn niet geweldig, excuses daarvoor. De afgelopen weken waren nogal hectisch, en ik had wel iets anders aan mijn hoofd dan mooie foto’s maken.

Tot slot wil ik hier nog wijzen op een lezenswaardig artikel uit de Correspondent, opgedoken in mijn Facebookbubbel, over vegetarisch eten.  Aan de hand van drie stellingen (of eigenlijk: drie waarheden als een koe) wordt uitgelegd waarom vegetarisch eten in feite de enige logische optie is. Menig meisje van 12 voelt dat intuïtief aan. Die van ons is helaas nog niet zover.

.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: bloemkool, Jana Verboom

Lees ook:

  1. Jana- Pompoenpitten roosteren
  2. Jana- Wat at de Boeddha?
  3. Jana – De keuken van het Romeinse Rijk
  4. Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 26 mei 2022 - 29 mei 2022
    Hemelvaartretraite Schoonheid van Zijn
  • 27 mei 2022 - 29 mei 2022
    'Gezond leven, natuurlijk sterven'
  • 28 mei 2022
    Green Tara Practice morning
  • 29 mei 2022
    Nyinthün, dag van stilte en meditatie
  • 29 mei 2022
    Kum Nye Yoga op zondag | Online
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

‘Yatra naar Majjhimadesa – een pelgrimsreis naar het Middenland’.

Guy E. Dubois - 24 mei 2022

De Majjhimadesa was de broedkamer van de Dhamma —de Leer van de Boeddha’s. Het is het gebied waar de Boeddha geboren werd, waar hij tot Zelfrealisatie kwam, waar hij predikte en het parinibbana bereikte. In Boeddha’s tijd waren overgrote delen van het Middenland bedekt met junglevegetatie. De fauna was veelzijdig en bestond o.m. uit leeuwen, tijgers, herten, olifanten en neushoorns.

Baas over eigen karma

Kees Moerbeek - 22 mei 2022

Het individu is de enige die de volledige controle heeft over zijn daden, ongeacht de druk die anderen op hem kunnen uitoefenen. Een onheilzame handeling onder grote druk uitgevoerd, heeft echter een ander karmisch effect dan een vrijwillige onheilzame handeling.

Boekbespreking- De lach van de Boeddha. Een ontmoeting met de boeddhistische filosofie

Erik Hoogcarspel - 21 mei 2022

Vandepitte gooit zijn lezers al snel in het diepe met zijn uiteenzetting over de leegte. Hij geeft daarbij een eigen interpretatie, die enigszins afwijkt van de boeddhistische teksten.

Boekbespreking – De jonge Filosoof

Erik Hoogcarspel - 9 mei 2022

In het boekje “De jonge filosoof” wordt een zekere Christoph opgevoerd, die in de bibliotheek een boek vindt van David van Goorle. Dit is het kleinere boek “Idea Physicae”, maar dan in het Nederlands. Christoph vindt met andere woorden de (niet bestaande) Nederlandse uitgave” Schets van de Natuur” in de bibliotheek.

Over populisme en het menselijk tekort

Kees Moerbeek - 8 mei 2022

‘Waarom is de burger boos?’ is volgens de geschiedkundige Maarten van Rossem gemakkelijk en ook wetenschappelijk verantwoord te beantwoorden, schrijft hij in zijn boek Waarom is de burger boos? De burger is boos, omdat hij bezorgd is over de omvangrijke immigratie en de veronderstelde negatieve effecten op onze samenleving. Dit artikel geeft een indruk van zijn boek, met aanvullingen van de socioloog Anton Zijderveld.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Het jaar 2022 – dag 144 – pakje
  • Boeddhistische ervaringsdeskundigen gezocht
  • Werk in uitvoering…
  • Guy – Het causale principe (P. idappaccayata)
  • Gedachten over vergankelijkheid…

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens