Met drie gezinnen hebben we een eetclub, daar heb ik al eerder over geschreven; in tegenstelling tot het gelijknamige boek (en film) draait het bij ons om lekker eten en gezelligheid. We volgen het alfabet: ooit begonnen bij Armenië en Brazilië waren we nu aangekomen bij de V. Ik had me verheugd op een avondje Vietnamees tafelen, maar ik was dit keer niet degene die mocht kiezen en tot mijn aanvankelijke teleurstelling werd het Vanuatu. De Republiek Vanuatu is een eilandengroep in Oceanië. Maar het pakte goed uit: het eten was heerlijk! Ik was aan de beurt om het toetje te maken. Hierbij geef ik mijn Vanuatu bananentaartrecept. Serveer warm met iets zuurs: bijvoorbeeld verse mango en/of mango ijs.

beter-vanuatu-bananentaart-puntMango ijs maak je heel eenvoudig, zonder ijsmachine, door 2 doosjes diepvries mango in een keukenmachine te pureren met een blikje kokosroom (dat is iets anders dan kokosmelk: bijv. een 165 ml blikje coconut cream), een schep suiker (ca. 2 eetlepels) en sap van één limoen. Bewaar in de vriezer tot gebruik en laat even ontdooien om het te kunnen opscheppen. Met verse mango kan uiteraard ook, gebruik dan een ijsmachine, of vries de stukjes mango eerst in.

Vanuatu bananentaart

Ingrediënten:

2 kopjes meel
3 eetlepels kokosolie
1 banaan om te pureren
Koud water
Ca. 5-6 bananen in plakjes
1 blik kokosmelk
1 zakje vanillesuiker
1 flinke eetlepel suiker

beter-vanuatu-recept-bananentaartPureer een banaan, voeg meel en kokosolie toe, kneed hier een deeg van en voeg zoveel koud water toe als nodig is om een samenhangend deeg te krijgen (of gebruik je eigen vertrouwde korstdeeg recept). Doe het deeg in een vlaaivorm (ik gebruikte een pizzavorm) en druk het goed aan. Het hoeft niet netjes gelijkmatig uitgerold te worden. Prik met een vork gaatjes in de bodem. Leg hier de plakjes banaan op, bestrooi met wat suiker en vanillesuiker, en giet hier voorzichtig een blikje kokosmelk overheen. Schuif in een voorverwarmde oven en bak totdat de korst gaar en bruin is en het bananenkokosmengsel ingekookt is en niet meer vloeibaar. Bij mij duurde dat ongeveer 5 kwartier bij een temperatuur van 175 graden. Laat wat afkoelen. Warm eventueel nog even op voor het serveren. Kijk hier voor meer recepten.

Thich Nhat Hanh ThayOp dinsdag 11 oktober j.l. werd Thich Nhath Hanh 90. Daar werd in zijn sangha (Stichting Leven in Aandacht) bij stilgestaan. Happy continuation day dear Thay!

Categorieën: B'eter, Boeddhistisch leven
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk