• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Aquafaba: het verrassend veelzijdige kookvocht van kikkererwten

Aquafaba: het verrassend veelzijdige kookvocht van kikkererwten

13 februari 2016 door Refreshing Earth of the Heart

Het is in bepaalde kringen hip om suiker tot vijand te verklaren en suikerloos door het leven te gaan. Sommige mensen kunnen inderdaad slecht tegen suiker omdat het hun bloedsuikerspiegel te sterk laat fluctueren en hun insulinehuishouding in de war schopt. Voor de meeste mensen is suiker echter gewoon brandstof, net als alcohol en vet. Je krijgt er geen nuttige voedingsstoffen door binnen (zoals eiwitten, vitaminen en mineralen) maar je cellen kunnen het goed gebruiken als bron van energie.

Het probleem met suiker is mijns inziens dat het vrijwel overal aan is toegevoegd en dat we het dus vaak onbewust de hele dag door binnenkrijgen. Zelfs voedingsmiddelen die geacht worden gezond te zijn, of zelfs light, bevatten vaak veel suiker. Zo was één van de genomineerden voor Windei 2015 de Plus light pindakaas die weliswaar 30% minder vet was dan gewone pindakaas, maar 451% meer suiker bevatte. Even googelen leverde het volgende op.

AH Biologisch krokante muesli heeft 18% toegevoegde suiker, met alle andere zoetstoffen als honing en glucosestroop komt het suikergehalte op 21 gram per 100 gram. Alpro sojayoghurt bevat ruim 2 gram suiker per 100 gram. Een portie yoghurt met krokante muesli bij het ontbijt bevat dus al ca. 15 gram suiker.

Neemt je kind in de pauze een Liga Evergreen (“Liga Evergreen original is een verantwoord tussendoortje, gemaakt van volkoren haver- en tarwemeel” maar: 31 gram suiker per 100 gram) en een glaasje biologisch appelsap (11 gram suiker per 100 ml), dan loopt de teller al verder op.

Unox Good noodles saté? 2,5 gram suiker per 100 gram bereid product. Unox Cup-A-Soup tomatensoep? 3,5 gram suiker per 100 ml. Chinese tomatensoep heet zelfs 4,5 gram suiker per 100 ml. En mijn favoriet in dit rijtje: biologische tomatenketchup met maar liefst 23 gram suiker per 100 gram. Alle kant-en-klare pastasauzen bevatten overigens veel suiker. Over frisdrank zullen we het maar helemaal niet hebben. Was frisdrank en koek vroeger nog iets voor zon- en feestdagen, tegenwoordig krijgen kinderen het dagelijks. En daar gaat het mijns inziens mis. Tegen die achtergrond valt de 8 gram suiker per marsepeinen paddenstoeltje uit mijn eerdere recept in het niet”: evenveel als een beker cup-a-soup of een portie ketchup.

Ik maak mijn soepen en sauzen zelf, en koop vrijwel geen kant-en-klaar producten – en krijg dus nauwelijks van die sneaky suikers binnen (overigens bevat de vissaus van vorige keer maar liefst 14 gram suiker per 100 gram). Maar af en toe, in het weekend bij de koffie of thee of als toetje na een diner met vrienden, serveer ik inderdaad nogal eens suikerrijke hapjes. Mijn devies is dus: naar minder onbewuste en af en toe, met mate, bewuste suikerconsumptie.

Dan nu twee recepten met flink wat suiker. Maar ik begin met een vertaald stukje van de site One Green Planet over … kikkererwtennat. Het origineel staat hier

“Heb je al gehoord over aquafaba? Het is de laatste hype in de veganistische wereld. De volgende keer dat u een blik kikkererwten opent, gooi dan het kookvocht niet door het afvoerputje, want dat is aquafaba!

Ja, aquafaba is de vloeistof in een blik kikkererwten (en andere peulvruchten) en het werkt eigenlijk als een veganistische eiwitvervanger. Aquafaba kan dienen als emulgator, rijsmiddel en schuim omdat de eigenschappen lijken op die van eiwitten. Dat betekent een nieuwe manier om veganistische macarons, marshmallows en meringues te maken.

Beter klassieke Pavlova ongebakken
klassieke Pavlova ongebakken

De ontdekking van deze revolutionaire ei-vervanger wordt toegeschreven aan Joël Roessel en Goose Wohlt. Roessel is een Franse chef-kok die uitvond dat de vloeistof van gekookte kikkererwten kon worden opgeklopt tot schuim dat zich laat verwerken tot ei-vrije meringue en andere desserts. Hij blogde over zijn ontdekking en kort daarna werd een video in Frankrijk vrijgegeven met de techniek. Deze video was de inspiratie voor Goose Wohlt, een Amerikaanse software engineer, die experimenteerde met veganistische eiwitten. Wohlt bedacht hoe stabiele veganistische meringues te maken op een eenvoudige manier die voor iedereen toegankelijk was en hij noemde het kookvocht aquafaba [faba is boon in het Latijn]. Wohlt deelde zijn ontdekking op Facebook en de veganistische gemeenschap begon te experimenteren met het gebruik en het nieuws te verspreiden over aquafaba.”

Aquafaba Pavlova na het bakken
Aquafaba Pavlova na het bakken

Oké, hier volgt een gewoon Pavlova recept en een recept op basis van aquafaba, het kookvocht van kikkererwten, in dit geval verkregen door het vocht uit een 310 gram blik op te vangen. Zelf koken kan natuurlijk ook maar mijn eerste poging was te waterig geworden. Dan maar een keer blik. Maar pas op, sommige blikken bevatten allerlei E-nummers en … toegevoegde suiker. Lees de kleine lettertjes: kikkererwten, water en zout. Meer niet.

Pavlova klassiek recept

Beter klassieke Pavlova van eiwit met slagroom
klassieke Pavlova van eiwit met slagroom

Gebruik overgebleven eiwitten, ze kunnen heel lang in de vriezer bewaard worden. Ik heb altijd een bakje in de vriezer staan waar af en toe een nieuw eiwit aan wordt toegevoegd als een recept om eigeel vraagt. Voor gebruik ontdooien.

Ingrediënten:

Voor de Pavlova

  • Enkele eiwitten
  • Per 100 gram eiwit 200 gram witte basterdsuiker

Voor de garnering:

  • Geklopte slagroom met wat suiker
  • Verse of diepvries vruchten, bij voorbeeld verse peer en diepvries frambozen, licht ontdooid

Klop de eiwitten in een schone, vetvrije kom goed stijf, zo stijf dat je de kom op z’n kop kunt houden. Klop er dan beetje bij beetje de suiker doorheen. Stort het mengsel op een bakplaat bekleed met bakpapier, maak een rondje of vierkant met eventueel opstaande randen, en bak in een voorverwarmde oven op ca. 140 graden, ca. 1 uur. Geduld is belangrijk. Zet de oven uit en laat de Pavlova afkoelen.

Serveer de Pavlova met geklopte slagroom en vers of ontdooid fruit.

Aquafaba Pavlova met kokosroom
Aquafaba Pavlova met kokosroom

Pavlova van aquafaba

Ingrediënten:

  • Kookvocht van kikkererwten, uit blik (1/2 kopje)
  • Ongeveer eenzelfde hoeveelheid poedersuiker of basterdsuiker (verhouding varieert in recepten van 1:1 tot 1:3)
  • ½ theelepel citroensap
  • ½ zakje vanillesuiker

Voor de garnering:

  • Geklopte kokosroom (geen kokosmelk)
  • Vers fruit of fruit uit de diepvries, licht ontdooid

Klop het kikkererwtennat ca. 5 minuten in een kom tot schuim. Het kan echt. Voeg citroensap, vanillesuiker, en beetje bij beetje de suiker toe. Volg verder het recept voor klassieke Pavlova. Een Pavlova van één blik kikkererwten wordt doorgaans niet zo groot als mijn klassieke Pavlova, ik heb daarom de oven na een half uur op 100 graden gezet.

En, u zult zich nu afvragen hoe het smaakte. Er was nauwelijks smaakverschil!

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Aquafaba, Jana Verboom, suiker

Lees ook:

  1. Broccoli-cashewnotencurry
  2. Arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara
  3. Jana- bonbons uit het bos
  4. Jana – Sausjes om zelf te maken: satésaus en guacamole

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Nanke Breederveld zegt

    25 februari 2016 om 16:58

    Vind het zo’n leuk idee….dus vandaag geprobeerd en inderdaad zonder enig probleem grote hoeveelheid prachtig wit schuim. Net eiwit!…..maar toen in de oven….
    In korte tijd zag het er zo ongeveer uit als toen het nog bij de kikkererwten in het blik zat, eigenlijk nog wateriger…wat kan ik verkeerd gedaan hebben?
    Hartelijke groet,
    Nanke

    • Jana zegt

      11 maart 2016 om 21:23

      Misschien niet genoeg suiker gebruikt?

  2. Helen zegt

    1 maart 2016 om 13:44

    “Ik maak mijn soepen en sauzen zelf, en koop vrijwel geen kant-en-klaar producten”

    Jana ik denk dat je daar heel verstandig aandoet. Heb je de uitzending van Radar 8 februari gezien? Er wordt gewaarschuwd tegen hormoonverstorende stoffen die in veel verpakkingen zit bv blik. Het kan dus zijn dat het sap van de kikkererwten niet zo gezond is.

    http://www.npo.nl/radar/08-02-2016/AT_2046492

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Burgerinitiatief – ‘minister  van vreemdelingenhaat Faber uit ambt zetten’
    • Gedachten over een haiku 36 – Chiyo-ni
    • Ardan – Een boot die waarschijnlijk nooit komt…
    • Het verschil tussen apofatisch spreken en katafatisch spreken
    • Sodis – de virtuele denkster 527

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.