• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Negende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha (2)

19 december 2015 door Refreshing Earth of the Heart

Vier dagen nadat de Boeddha verlichting had bereikt bereidden twee reizende kooplieden volgens de overlevering ter plekke een maaltijd om aan hem aan te bieden, met ingrediënten die ze bij zich hadden. Het zou gaan om mantha en madhupindika. Mantha zou een soort pap, of gruwel zijn gemaakt van gerst of rijst. Madhupindika betekent letterlijk honingballetjes. Om mantha te maken moet je sattu gebruiken, gedroogde of geroosterde gerst of rijstmeel. Het graan was grof gemalen en vervolgens gekookt. Sattu werd meegenomen als proviand voor op reis; Je kon in korte tijd een voedzame maaltijd bereiden door het te koken. Sattu werd gemengd met water of soms melk en vervolgens gekookt, waarschijnlijk met een snufje zout, en dit werd een dikke brij. Manthu kon samen worden gegeten met iets anders; in het geval van de Boeddha, met madhupindika. Madhu betekent honing of meer in het algemeen, ‘zoetigheid;’ pinda betekent een bal. Dus madhupindika kan verwijzen naar een brok honing, maar dit lijkt onwaarschijnlijk in dit geval gezien het feit dat dit voedsel lastig te vervoeren zou zijn. …. Ananda beschreef madhupindika als hebbende ‘een zoete heerlijke smaak’

(bron: http://www.dhammawiki.com/index.php?title=Food_of_enlightenment)

We weten dus niet wat voor “honingballetjes” of “zoete balletjes” dat waren.

Ik geef hier een eigen interpretatie (het origineel – zonder honing – komt uit de nieuwsbrief van “Earth Holding Actions in the Plum Village Tradition.”

http://us8.campaign-archive2.com/?u=8be9b5ed990a2cbf98c358356&id=0db87a43ab&e=0a351ab590)

De meeste ingrediënten hadden ze in het oude India ook al.

Gelukzalige honing-sesam balletjes

Ingrediënten voor ongeveer 24 balletjes   1/2 kopje havermout 1/2 kopje tahin (sesampasta)

Beter gerstepap en honingballetjes
gerstepap en honingballetjes

4 eetlepels honing 4 eetlepels zonnebloempitten, licht geroosterd 1/4 kopje rozijnen 1/2 kop grof gehakte, geroosterde amandelen (ongezouten) 1/2 kop ongezoete, geraspte kokos 1/2 kopje sesamzaad licht geroosterd    1. Doe alle ingrediënten behalve de kokos en sesamzaad in een kom en meng goed. Kijk of het kneedbaar is. Voeg eventueel wat water toe of laat wat opstijven in de koelkast.

  1. Meng kokos en sesamzaad in een kommetje. 3. Rol telkens een flinke theelepel van het mengsel tot een bal. 4. Rol de bal door het kokosnoot/sesamolie mengsel. 5. Ga verder met de rest van het mengsel.   Overgebleven sesamzaadjes en kokos kunnen door de muesli, of over de gerstepap. Kook daartoe geroosterde en gemalen gerstekorrels in water met zout in ca. 1 uur tot pap. De ballen zou ik er persoonlijk niet in doen, maar sesam en kokos smaakt er prima bij. De pap smaakt apart. Niet echt een lekkernij, maar erg geschikt om in deze tijd bij te mediteren op de ongelijke verdeling van welvaart in de wereld. Zou een tegendraads kerstdiner kunnen zijn (“eten jullie ook kalkoen met de kerst?” “nee, pap van gerst en water”). Velen in onze wereld zouden er dankbaar voor zijn.

 

Als jaarafsluiting nog een hamburgerrecept, met ingrediënten die er veelal ook al waren in het oude India, al denk ik niet dat ze er hamburgers van zouden hebben gemaakt. Wellicht is dit beter geschikt voor de kerstdis dan gerstepap met honingballen.

Vegaburgers
Ingrediënten (4 flinke eters)
Scheutje olijfolie
6 grote portobello-paddenstoelen, in grove stukjes gehakt (vervang eventueel een deel door kastanjechampignons)
1 theelepel thijm
zout en peper naar smaak
1 blik witte bonen, uitgelekt
4 grote medjooldadels, ontpit, fijngehakt
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
1 bosje peterselie, fijngesneden
2 eetlepel tahin
2 eetlepel sojasaus
200 gekookte en afgekoelde zilvervliesrijst (100 g rauw gewicht)
50 havervlokken (of paneermeel)
De schil van 1 citroen, geraspt

Kook de zilvervliesrijst – of gebruik een restje. Zet een grote pan op het vuur en voeg een scheut olie toe. Voeg als de pan goed heet is de paddenstoelen en thijm toe met zout en peper naar smaak. Bak alles op een halfhoog vuur tot de paddenstoelen uitgedroogd en lichtbruin zijn, zet ze opzij en laat ze iets afkoelen.

Beter burgers december 2015

Giet de witte bonen af en mix ze samen met de dadels, knoflook, peterselie, tahin en sojasaus tot een glad mengsel (keukenmachine). Doe dit in een kom en voeg de rijst, havervlokken, citroenrasp en afgekoelde paddenstoelen toe. Meng alles goed en laat eventueel nog 10 minuten in de koelkast opstijven.

Verdeel het mengsel in 8 porties en boetseer er 8 burgers van. Leg ze op een ingevette bakplaat.

Verwarm de oven tot 230°C. Bak de burgers in de oven in 15 minuten mooi bruin.

Serveer ofwel als klassieke hamburger tussen een broodje met plakjes avocado, ketchup, augurk en een paar jonge spinazieblaadjes, ofwel als onderdeel van een diner. Zoete­ aardappelfrietjes zijn hier ook lekker bij, of andere geroosterde groenten uit de oven (wortel, pastinaak, selderij, bietjes, …)

Bron: http://www.donderdagveggiedag.be/recepten/een-burger-voor-echte-hongerlappen/ (Dit is een recept uit het kookboek ‘Een nieuwe kijk op eten’ van Anna Jones)

Fijne feestdagen en veel geluk in het nieuwe jaar.

Beter uit de Earth Holding nieuwsbrief monikken en nonnen in Parijs bij de COP21
uit de Earth Holding nieuwsbrief monikken en nonnen in Parijs bij de COP21

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Voedsel Tags: Boeddha eten, Refreshing Earth of the Heart, voeding van Boeddha

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha (2)
  2. Refreshing Earth of the Heart – wraps met falafel uit de oven en rocky road brownies
  3. Refreshing Earth of the Heart – Appeltaart zonder E-nummers
  4. YOLO? Mindful eten, moestuintjes, kliekjes en buffalo bloemkoolwings

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Reacties

  1. Petra Klene zegt

    19 december 2015 om 16:13

    Jana Verboom; De Honingballetjes van de Boeddha zijn wat minder onwaarschijnlijk dan het lijkt. Tijdens mijn reizen door India begin jaren ’80 werd op de straatmarkt in de dorpjes flinke klompen honing verkocht die rechtstreeks uit de enorme bijennesten hoog uit de 30 m hoge oerwoudreuzen werd gewonnen. Gezien de grote hoeveelheid dooie bijen erin en stukjes ratenwas zag het er beslist onappetijtelijk uit. Toch heb ik het geproefd om zeker te zijn dat het honing was, het smaakte heerlijk…………Het werd gewoon verpakt in banaanbladeren en in als een kom van aan elkaar genaaide boombladeren

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 18 januari 2021
    Gratis proefles introductietraining Skillful Means
  • 18 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 19 januari 2021
    Gratis proefles cursus Caring - Caring from the heart
  • 19 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 20 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Bodhiwappie

Erik Hoogcarspel - 27 december 2020

De symboliek is maar al te duidelijk: de elite bestaat uit vampiers, ze voeden zich zelfs met het bloed van onschuldige kwetsbare baby’s, de politiek is een groot complot om de macht en de wetenschap wil de mensen inspuiten met nano-computers om ze hun wil te ontnemen. Het gaat er niet meer om of het waar is, maar om hoe het voelt. Het enige wat je nog kunt doen is wat ketelmuziek produceren aan de voet van de ivoren toren van de macht. Samen tegen iedereen. Intussen klinkt in vele Tibetaanse tempels over de gehele wereld ketelmuziek voor ‘het welzijn van alle levende wezens’.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Beeldschets
  • Ontwaand
  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (2) -Parijs en Amsterdam
  • Free Tibet – toezien op werkelijke vrijlating taalactivist Tashi Wangchuk
  • Ardan

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens