• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha (2)

Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha (2)

4 december 2021 door Refreshing Earth of the Heart

Vier dagen nadat de Boeddha verlichting had bereikt bereidden twee reizende kooplieden volgens de overlevering ter plekke een maaltijd om aan hem aan te bieden, met ingrediënten die ze bij zich hadden.

Het zou gaan om mantha en madhupindika. Mantha zou een soort pap, of gruwel zijn gemaakt van gerst of rijst. Madhupindika betekent letterlijk honingballetjes. Om mantha te maken moet je sattu gebruiken, gedroogde of geroosterde gerst of rijstmeel. Het graan was grof gemalen en vervolgens gekookt. Sattu werd meegenomen als proviand voor op reis; Je kon in korte tijd een voedzame maaltijd bereiden door het te koken. Sattu werd gemengd met water of soms melk en vervolgens gekookt, waarschijnlijk met een snufje zout, en dit werd een dikke brij. Manthu kon samen worden gegeten met iets anders; in het geval van de Boeddha, met madhupindika. Madhu betekent honing of meer in het algemeen, ‘zoetigheid;’ pinda betekent een bal. Dus madhupindika kan verwijzen naar een brok honing, maar dit lijkt onwaarschijnlijk in dit geval gezien het feit dat dit voedsel lastig te vervoeren zou zijn. …Ananda beschreef madhupindika als hebbende ‘een zoete heerlijke smaak’

(bron: http://www.dhammawiki.com/index.php?title=Food_of_enlightenment)

We weten dus niet wat voor “honingballetjes” of “zoete balletjes” dat waren.

Ik geef hier een eigen interpretatie (het origineel – zonder honing – komt uit de nieuwsbrief van “Earth Holding Actions in the Plum Village Tradition.”

http://us8.campaign-archive2.com/?u=8be9b5ed990a2cbf98c358356&id=0db87a43ab&e=0a351ab590)

De meeste ingrediënten hadden ze in het oude India ook al.

Gelukzalige honing-sesam balletjes

Ingrediënten voor ongeveer 24 balletjes   1/2 kopje havermout 1/2 kopje tahin (sesampasta)

Beter gerstepap en honingballetjes
gerstepap en honingballetjes

4 eetlepels honing 4 eetlepels zonnebloempitten, licht geroosterd 1/4 kopje rozijnen 1/2 kop grof gehakte, geroosterde amandelen (ongezouten) 1/2 kop ongezoete, geraspte kokos 1/2 kopje sesamzaad licht geroosterd    1. Doe alle ingrediënten behalve de kokos en sesamzaad in een kom en meng goed. Kijk of het kneedbaar is. Voeg eventueel wat water toe of laat wat opstijven in de koelkast.

  1. Meng kokos en sesamzaad in een kommetje. 3. Rol telkens een flinke theelepel van het mengsel tot een bal. 4. Rol de bal door het kokosnoot/sesamolie mengsel. 5. Ga verder met de rest van het mengsel.   Overgebleven sesamzaadjes en kokos kunnen door de muesli, of over de gerstepap. Kook daartoe geroosterde en gemalen gerstekorrels in water met zout in ca. 1 uur tot pap. De ballen zou ik er persoonlijk niet in doen, maar sesam en kokos smaakt er prima bij. De pap smaakt apart. Niet echt een lekkernij, maar erg geschikt om in deze tijd bij te mediteren op de ongelijke verdeling van welvaart in de wereld. Zou een tegendraads kerstdiner kunnen zijn (“eten jullie ook kalkoen met de kerst?” “nee, pap van gerst en water”). Velen in onze wereld zouden er dankbaar voor zijn.

Als jaarafsluiting nog een hamburgerrecept, met ingrediënten die er veelal ook al waren in het oude India, al denk ik niet dat ze er hamburgers van zouden hebben gemaakt. Wellicht is dit beter geschikt voor de kerstdis dan gerstepap met honingballen.

Vegaburgers
Ingrediënten (4 flinke eters)
Scheutje olijfolie
6 grote portobello-paddenstoelen, in grove stukjes gehakt (vervang eventueel een deel door kastanjechampignons)
1 theelepel tijm
zout en peper naar smaak
1 blik witte bonen, uitgelekt
4 grote medjooldadels, ontpit, fijngehakt
2 tenen knoflook, gepeld en fijngehakt
1 bosje peterselie, fijngesneden
2 eetlepel tahin
2 eetlepel sojasaus
200 gekookte en afgekoelde zilvervliesrijst (100 g rauw gewicht)
50 havervlokken (of paneermeel)
De schil van 1 citroen, geraspt

Kook de zilvervliesrijst – of gebruik een restje. Zet een grote pan op het vuur en voeg een scheut olie toe. Voeg als de pan goed heet is de paddenstoelen en thijm toe met zout en peper naar smaak. Bak alles op een halfhoog vuur tot de paddenstoelen uitgedroogd en lichtbruin zijn, zet ze opzij en laat ze iets afkoelen.

Beter burgers december 2015

Giet de witte bonen af en mix ze samen met de dadels, knoflook, peterselie, tahin en sojasaus tot een glad mengsel (keukenmachine). Doe dit in een kom en voeg de rijst, havervlokken, citroenrasp en afgekoelde paddenstoelen toe. Meng alles goed en laat eventueel nog 10 minuten in de koelkast opstijven.

Verdeel het mengsel in 8 porties en boetseer er 8 burgers van. Leg ze op een ingevette bakplaat.

Verwarm de oven tot 230°C. Bak de burgers in de oven in 15 minuten mooi bruin.

Serveer ofwel als klassieke hamburger tussen een broodje met plakjes avocado, ketchup, augurk en een paar jonge spinazieblaadjes, ofwel als onderdeel van een diner. Zoete­ aardappelfrietjes zijn hier ook lekker bij, of andere geroosterde groenten uit de oven (wortel, pastinaak, selderij, bietjes, …)

Bron: http://www.donderdagveggiedag.be/recepten/een-burger-voor-echte-hongerlappen/ (Dit is een recept uit het kookboek ‘Een nieuwe kijk op eten’ van Anna Jones)

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Voedsel Tags: Boeddha eten, Refreshing Earth of the Heart, voeding van Boeddha

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – de V van… Vanuatu (bananentaart)
  2. Refreshing Earth of the Heart – Japanse maaltijdsoep
  3. Refreshing Earth of the Heart – Groenten roosteren in de oven
  4. Refreshing Earth of the Heart – sojabonenhummus

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.