• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben (2)

Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben (2)

16 augustus 2025 door Jana Verboom Reageer

Jana schrijft in juli en augustus geen nieuwe teksten voor het BD. Daarom herhalen we nu een tekst en recept van haar die eerder, op 6 juni 2015 in het BD geplaatst zijn.

Dit is niet zomaar een receptenrubriek, het is tegelijkertijd een verslag van mijn al twee jaar durende onderzoek – sinds ik het boek Proef, Mindful eten mindful leven van Thich Nhat Hanh in de boekwinkel oppakte – naar het hoe en waarom van te veel en te ongezond eten, waar ook ik mij vaker dan mij lief is aan schuldig maak. Het lijkt zo simpel: gewoon iets minder eten. Toch is het voor veel mensen heel moeilijk zoals ik ook beschreef in het eerste artikel over dit onderwerp.

Ik ben erachter gekomen dat het veel met gewoonte-energieën te maken heeft: gewoonten die we al decennialang met ons meedragen en die weinig energie kosten, terwijl het loslaten ervan, of het aanleren van een nieuwe gewoonte, wél veel energie kost. Tegenwoordig probeer ik ze vriendelijk te begroeten (‘hallo, mijn lieve kleine gewoonte-energie, ben je daar weer?’). Maar ze zijn daarmee nog niet getemd.

Een paar maanden geleden las ik een interessant interview in de Volkskrant met hersenwetenschapper Daniel Levitin  , schrijver van het boek Een opgeruimde geest. Een korte samenvatting: Ons aandachtssysteem is overbelast. Aandacht is een grondstof met beperkte capaciteit. Kleine beslissingen kosten net zo veel energie als grote. Ons brein maakt geen onderscheid tussen belangrijke en onbelangrijke informatie. In onze moderne maatschappij hebben we zoveel prikkels, zoveel beslismomenten dat we in de loop van de dag onze capaciteit om goede beslissingen te nemen hebben uitgeput. Als je het maximum aantal beslissingen dat je brein aankan overschrijdt, kun je geen beslissingen meer nemen of ga je slechte keuzen maken. Multitasken kost verder enorm veel energie en de hoeveelheid breinenergie is beperkt. Met als gevolg improductiviteit, gebrek aan gedrevenheid, concentratie en creativiteit.

Weer een puzzelstukje dat op zijn plaats valt binnen de grote ‘waarom eten wij te veel’- puzzel. Andere wetenschappers onderschrijven dit verhaal  Levitin heeft het nergens over eten, of boeddhisme, of meditatie in dat interview maar ik zie hier een duidelijke link, en duidelijke tips waar we ons voordeel mee kunnen doen. Juist waarnemen, juist denken, juist spreken, juist doen: het vereist allemaal aandacht, concentratie en inzicht. Met meditatie train je je aandacht, terwijl je tegelijkertijd meestal het aantal prikkels terugbrengt. De koek is groter (meer aandacht) en hoeft in minder stukken gedeeld te worden (minder prikkels). Dubbele winst dus.

Levitins belangrijkste advies luidt overigens dat we meer moeten dagdromen, uit het raam staren, lanterfanten, pauze nemen, naar muziek luisteren.

De ultieme plek om je wilskracht op de proef te stellen zijn borrels, recepties, feestjes, potlucks en buffetmaaltijden. Tafels vol heerlijke hapjes, en je kunt zo vaak toetasten als je wilt. Om er zeker van te zijn dat er verantwoorde alternatieven zijn voor de gebruikelijke vette/vlezige hap (Fokke en Sukke hadden het over het ‘worst kaas scenario’), neem ik vaak zelf allerlei vega-hapjes mee. Over hummus heb ik al meer geschreven dan jullie wellicht lief is: sojahummus , Ethiopische hummus   en Libanese hummus  groene hummus  en gewone hummus 
Vandaag een recept voor Baba Ganoush, een andere Midden-Oosterse dip, gemaakt van aubergines. Ik heb laatst voor een borrel witlofblaadjes gevuld met een lepel baba ganoush, een toefje peterselie, amandelsnippers, en een stukje tomaat. Andere blaadjes vulde ik met hummus, gegarneerd met wat paprikapoeder, peterselie, en een zwarte olijf. Het kan ook met de wortelspread . Zo maak je met weinig moeite en een beetje aandacht aantrekkelijk uitziende vegahapjes die ook geschikt zijn voor vleeseters. Serveren met toastjes/crackers kan natuurlijk ook. Of als broodbeleg.

Ingrediënten baba ganoush:

 Zwartgeblakerde aubergines
Zwartgeblakerde aubergines

1 grote of 2 kleinere aubergines. Rechte aubergines zijn gemakkelijker aan alle kanten te grillen dan kromme.
2 teentjes knoflook
sap van een halve citroen
2-3 eetlepels tahini (sesampasta)
1 theelepel paprikapoeder
½ – 1 theelepel zout

Voor de garnering:

gevulde witlofblaadjes met hummus en baba ganoush .
gevulde witlofblaadjes met hummus en baba ganoush .

Blaadjes witlof (ca. 3 stronkjes), of plakjes komkommer, of toastjes, of van alles wat
Amandelschaafsel, kort in een droge koekenpan geroosterd (pas op, blijf erbij en blijf roeren. Eerst gebeurt er lange tijd niks en dan gaat het ineens heel snel)
Stukjes tomaat
Griekse of Turkse zwarte olijven, bijv. kalamata olijven
Peterselie

Was de aubergines en prik rondom gaatjes in het vel met een vork. Leg ze op een goed vuurvaste ovenschaal in de oven en zet de grill-stand aan (zorg voor een afstand van 10-15 cm tussen aubergine en grill). Rooster ze in 10-15 minuten aan alle kanten, keer dus om de paar minuten de aubergines om om verbranden te voorkomen. De huid wordt hier en daar zwart en rimpelig, dat is oké. Doe de grillstand van de oven uit en zet de temperatuur op 190 graden. Laat de aubergines nog zo’n 20-25 minuten in de oven liggen, draai af en toe om. Ze zijn gaar als ze door en door zacht geworden zijn. Haal uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Trek nu met een mes de schil eraf en snij het vruchtvlees in grove stukken. Doe alles (tahini, citroensap, paprikapoeder, knoflook, auberginepulp en een snufje zout) in een blender of keukenmachine en laat draaien tot het een mooie gladde massa is geworden. Proef. Voeg eventueel nog wat zout, citroensap, tahini, en/of paprika toe. Een snufje komijn mag ook. Maak mooi op.

Beter Baba ganoush met crackers 12 juni 2015

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Columns, Gezondheid, Jana Verboom, Natuur, Voedsel Tags: Daniel Levitin, Jana Verboom, overmatig, Thich Nhat Hanh

Lees ook:

  1. B’eter- Variëren met wortel
  2. B’eter – Mueslicake met abrikozen en hazelnoten
  3. B’eter Appeltaart
  4. B’eter- Sojabonenhummus

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Lees Interacties

Geef een reactie Reactie annuleren

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 15 augustus 2025
    Zomerretraite Wat kalmte biedt
  • 16 augustus 2025
    Liefdevolle vriendelijkheid cultiveren
  • 19 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 20 augustus 2025
    The wild orchid of the heart
  • 22 augustus 2025
    Boeddhistische retraite - Hoe het hart ontwaakt
  • 23 augustus 2025
    Mindfulness: de zachte leraar, die elk gevoel transformeert
  • 26 augustus 2025
    Boeddhisme en meditatie (kennismakingscursus)
  • 28 augustus 2025
    Introductie workshop ‘Leven vanuit Vrijheid’
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Ardan, van zenleraar tot brugwachter – ‘Je opent de brug en je sluit ‘m weer. Bijna zen.’

    Ardan - 9 augustus 2025

    'Ik wil mezelf niet opzadelen met titels. En bovendien zei me de titel 'zenleraar' niet zoveel. Was ik nu anders geworden? Kon ik nu beter mensen begeleiden dan daarvoor? Het klopte voor mij niet. Datgene wat mij het meest gebracht had, namelijk die vrije vrouw/man zonder titel liep nu met een titel rond. En dat beviel me niks.'

    Deconstructie van het godsbeeld van Pseudo-Dionysius

    Hans van Dam - 23 mei 2025

    Over het verschil tussen weten-wat-niet en niet-weten.

    De wolk van niet-weten

    Hans van Dam - 22 mei 2025

    Over beeldloze mystiek en mystiekloze beelden.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Zin en zen – Over feminisme en mannen gesproken
    • Waarom eten we vaak meer dan we nodig hebben (2)
    • Gesprekjes: Bijzonder
    • Geen dood, geen vrees 14 – manifestatie
    • Dagopening

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.