• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin)

Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin)

8 december 2018 door Refreshing Earth of the Heart

De afgelopen weken was er weinig tijd en energie om te experimenteren in de keuken. Wel ben ik doorgegaan met het thema ‘veganiseren’ van traditionele recepten. Dit is één van de resultaten.

Deze taart is het lekkerst als toetje, als ie nog vers en warm is, en het karamel eraf druipt, maar ook koud is ie goed te eten. Koud heeft het meer weg van bananenbrood dan van tarte tatin. Het is zoet troosteten voor wie dat nog nodig heeft in deze tijd.

Hoeveelheden voor een flinke vlaaivorm of ovenschaal

  • 150 g plantaardige margarine op kamertemperatuur
  • 200 g lichtbruine basterdsuiker
  • 100 g noten (bijv. pecannoten of walnoten )
  • 4 rijpe bananen of 2 bananen en 2 flinke peren (rijpe handperen)
  • 2 tl kardemom
  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 100 ml water

Vet een bakvorm in met wat olie of margarine. Doe 50 g boter en 50 g suiker in een steelpan en laat op laag vuur smelten. Af en toe roeren. Draai het vuur hoog en laat 1 minuut koken. Schenk de karamel in de vorm en verspreid over de bodem (de suiker begint te stollen).

Beter peer-banaan-walnoten-taartBewaar een banaan, schil de overige bananen en halveer in de lengte, en leg de helften met het snijvlak in de karamel. Schil eventueel de peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in 8 stukken. Leg de peer bij de banaan in de vorm. Nu kunnen de noten erbij (zie foto), maar je kunt er ook voor kiezen om ze grof te hakken en door het deeg te doen.

Pureer een banaan met 100 ml water. Dat gaat het beste met een staafmixer, maar prakken of stampen kan ook. Deze puree zorgt voor stevigheid en vervangt de eieren en melk uit het oorspronkelijke recept.

Beter banaan-peer-pecannoten-taartVerwarm de oven voor op 180 °C. Doe de rest van de margarine en suiker in een mengkom en klop met een mixer in 5 min. tot een lichte crème. Klop het banaan/watermengsel erdoor. Schrik niet als het mengsel lijkt te schiften; het komt allemaal goed. Zeef het bakmeel met de kardemom boven de kom en schep alles door elkaar. Doe eventueel de gehakte noten erbij. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bananen en/of peren.

Zet de taart ca. 30 min. in de oven. Hij is gaar als een satéprikker die je erin prikt, er schoon en droog uit komt. Laat de taart buiten de oven 10-15 minuten afkoelen en keer dan voorzichtig om, op een mooi bord of op vetvrij papier. In dat laatste geval kan de taart gemakkelijker weer terug in de vorm worden gedaan en worden meegenomen naar een feestje.

Beter gebakken peer-banaan-walnoten-taartVoor wie zich afvraagt of dit wel verantwoord is: bananen krijgen van Milieu Centraal een klasse A beoordeling, net als Nederlandse handperen. Zie voor meer informatie http://groentefruit.milieucentraal.nl/groente-en-fruit-kalender/groente-en-fruit-kalender/zoeken/formulier

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: kweeperen, recept, Refreshing Earth of the Heart, tarte tatin

Lees ook:

  1. Om­ge­keer­de ba­na­nen/peren­taart (tarte tatin)
  2. Refreshing Earth of the Heart – plofkipvrije tajine
  3. Refreshing Earth of the Heart – zelf seitan maken
  4. Refreshing Earth of the Heart – bessen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2025 – dag 129 – vrede en alle goeds
    • De dood van de paus
    • Seks: Joodse posities in Joods Museum Amsterdam
    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’
    • Aardbeving van magnitude 3,7 schokt Tibet

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.