De Allerhande, het gratis maandblad van de Albert Heijn vol recepten en reclames, had ik jarenlang links laten liggen omdat ik het idee had dat alle recepten gebruik maakten van extra dure ingrediënten – met als voornaamste doel om de omzet van de grootgrutter flink op te jagen. Maar dankzij de crisis vulde het blad zich afgelopen jaren weer met relatief eenvoudige, goedkope, en vaak vleesloze recepten. Ik meende zelfs een heuse trend te ontwaren: steeds meer hippe, moderne vegetarische en zelfs veganistische recepten werden geplaatst. De Kerstnummers van afgelopen jaren hadden zelfs een heel aardig vegetarisch kerstmenu met verschillende gangen. Had het concern het licht gezien? Teleurstellend was echter het jongste nummer met paasrecepten. De lamskoteletten en beenhammen spatten van de pagina’s. Geen groentegerecht of er gingen wel ergens spekblokjes of chorizo doorheen. Geen bewaarnummer dus. Zou de Allerhande een barometer zijn, en het extra vlezige paasnummer een symptoom van het herstel van de economie? Vandaag hier géén Allerhande-recept, maar een variant op één van de eerste recepten uit deze rubriek, en één van mijn favorieten.
Na een paar drukke dagen met feest-eten, het opmaken van restjes, en kokende huisgenoten, kwam ik er vandaag achter dat er nog een ernstig verpieterend stuk bloemkool achter in de koelkast lag, en geel geworden broccoli náást de koelkast – die pasten er niet meer in. Broccoli zijn eigenlijk bloemknopjes, als ze geel worden dan zijn de bloemetjes open gegaan.
Het ziet er niet zo mooi meer uit maar is nog goed te eten. Voor de zekerheid heb ik een kruidig recept gekozen, om de niet-zo-versheid van de bloeiende broccoli en oudere bloemkool te verbloemen. Achter in de kast vond ik ook nog verlopen Chinese noedels uit de toko. Van de feestjes hadden we verder nog cashewnoten over. Het leek me alles bij elkaar een goede combinatie. Het smaakte prima!
Hele korianderzaadjes geven een bijzondere smaak, net als foenegriekzaadjes of hele mosterdzaadjes. Je maakt de heerlijkste curry’s door de zaadjes naar keus eerst kort te poffen in hete olie tot ze gaan geuren en spetteren, en daarna pas de overige ingrediënten toe te voegen. Het volgende recept is een variatie op het bloemkoolcurryrecept van Jessica uit 2012 (https://boeddhistischdagblad.nl/beter-bloemkool/). Ik vervang een deel van de bloemkool door gele broccoli, laat de aardappels weg en vervang de eieren door cashewnoten. Voor een extra “romige” curry zou je ook nog een flinke schep cashewnotenpasta kunnen toevoegen.
Ingrediënten voor 4 personen:
2 stronkjes broccoli, al dan niet geel geworden, en/of bloemkool, in roosjes en de stronk in stukjes
5 deciliter groentebouillon (vers of van tablet)
2 uien, grof gesneden
2 eetlepels olie
¼ – ½ eetlepel korianderzaadjes
1 teen knoflook, in plakjes
1 flinke eetlepel kerriepoeder
150 gram cashewnoten (gezouten of ongezouten, houd daar rekening mee met het zouten van het gerecht)
Verwarm de olie in een pan en pof hierin al omscheppend de korianderzaadjes. Als ze gaan “dansen” in de olie is het tijd om de overige ingrediënten toe te voegen. Bak de ui 3 a 4 minuten mee. Voeg dan de knoflook toe en bak die even mee. Doe de broccoli en/of bloemkool erbij in de pan. Als je allebei gebruikt doe dan eerst de bloemkool in de pan en pas enkele minuten later de broccoli, want de kooktijd van broccoli is korter. Bak de groente enkele minuten mee. Voeg het kerriepoeder toe en bak dat nog 1 minuut al omscheppend mee. Schenk de bouillon er bij, en breng het geheel aan de kook. Stoof alles op een zacht vuurtje totdat de groente gaar is: maximaal ongeveer 10 minuten voor bloemkool en 8 minuten voor broccoli. Als de bloemkool iets eerder de pan in is gegaan, houd dan de tijd van broccoli aan. Kook de groente niet te lang; de smaak en voedingswaarde zijn optimaal als de groente nét gaar is. Voeg de cashewnoten toe en dien op. Check of de curry zout genoeg is, voeg eventueel nog wat zout toe.
Serveer de curry met rijst of noedels, of voeg net als in het originele recept gekookte aardappels toe.