Een overwegend plantaardige voeding is goed voor onze gezondheid. Pas nog was in het nieuws dat een gezonde darmflora met goede bacteriën de darmwand beschermt tegen slechte bacteriën en de afbraakproducten die deze uitscheiden. Slechte darmbacteriën lijken medeverantwoordelijk voor een groot aantal welvaartsziekten, tot aan depressie, diabetes, reuma en kanker toe. Bij dit alles is een sleutelrol weggelegd voor het immuunsysteem, en voor voedingsvezels.
Nieuwe studies laten zien dat voedingsvezels nóg belangrijker zijn dan we al dachten, maar dat de gemiddelde West-Europeaan er te weinig van binnenkrijgt. Het goede nieuws is dat je darmflora snel beter wordt, al binnen enkele dagen, als je minder eiwit en vet, en meer vezels eet. Vezels zitten uitsluitend in plantaardige voeding. Dat wij onvoldoende vezels binnen krijgen komt doordat we een deel van onze energiebehoefte vervullen met lege calorieën zoals in frisdrank, stokbrood, croissantjes, koek, witte rijst en pasta, en verder alles wat vet, tarwebloem en/of witte suiker bevat. Ook plantaardig, maar zo geraffineerd dat alle vezels eruit zijn.
Een lezenswaardig artikel over vezels en de voedingsmiddelen die ze bevatten staat op http://gicare.com/diets/high-fiber-diet/ (in het Engels). Zilvervliesrijst en volkorenpasta zijn bijvoorbeeld vezelrijke alternatieven voor witte rijst en gewone pasta, daarom koken we vandaag met zilvervliesrijst. Ik vermoed dat we dit jaar nog veel gaan horen van voedingsvezels, met name de soort inuline, die onder andere in ui, prei, artisjok en banaan voorkomt. (http://en.wikipedia.org/wiki/Inulin).
Veel groente en fruit eten is dus goed voor ons. Seizoensgroenten zijn gelukkig allesbehalve saai. De site van Milieu Centraal geeft een overzicht van ca. 50 soorten groenten en fruit die je met een gerust hart kunt eten in deze maanden (http://groentefruit.milieucentraal.nl/groente-en-fruit-kalender/groente-en-fruit-kalender/zoeken/formulier), met een codering van A (goed) tot E (slecht). Verrassend is dat ook groente uit verre landen soms in de A klasse valt, als het transport met een energiezuinig vervoermiddel gebeurt, en dat niet alles wat uit Nederland komt goed is, want in de winter komt veel uit energieverslindende kassen. Er is echter volop keuze als we kiezen voor producten uit het hier en nu: Nederlandse seizoensgroenten van de volle grond. Bij voorbeeld alle soorten kool, die behalve lekker ook nog eens heel gezond zijn. (Excuses voor de lezers van over de grens, lees België waar ik Nederland schrijf!)
Vandaag een recept voor tempeh kering dat ik kreeg gemaild van een lezeres van het BD. Ze mailde: “Een van mijn favoriete recepten, koud en warm eetbaar. Ook heel fijn met komkommer en blokken lontong om mee te nemen op dagje uit. Seroendeng erbij voor wat extra luxe en je hebt een betere lunch dan bij de fast food in pretparken.” Het recept is even blijven liggen, omdat niet alle ingrediënten in mijn woonplaats te krijgen zijn. Uiteindelijk is het toch gelukt een bezoekje te brengen aan een toko. Ik heb het geserveerd met gestoofde spitskool en zilvervliesrijst en het was erg lekker.
Tempeh kering
400g tempeh, in plakjes van ca. 3-4 mm gesneden
zonnebloemolie
1 – 5 rode pepers, afhankelijk van hoe scherp het gezelschap het hebben kan
5 sjalotjes (of 2-3 uien)
3 teentjes knoflook
1 stukje verse laos van ca. 5 cm (galanga), eventueel te vervangen door 1 tl gedroogde laos
½ eetlepel tamarindepulp
2 eetlepel gula djawa, eventueel te vervangen door 1 eetlepel bruine basterdsuiker
½ tl zout
Bak de tempeh in porties aan beide kanten goudbruin in een klein laagje olie en laat uitlekken op keukenpapier. Maak boemboe van sjalotjes, knoflook en laos (heel fijn maken in vijzel of keukenmachine). Snij de peper fijn. Ik heb 1 peper gebruikt en deze niet te fijn gesneden, zodat ik voor mijn dochter, die niet van scherp houdt, de rode stukjes peper eruit kon vissen. Bak de boemboe aan in 2 eetlepels olie. Voeg de pepers toe en bak ze even mee. Voeg een paar eetlepels water toe, voeg tamarinde, gula djawa en zout toe, en blijf roeren tot de suiker is opgelost en het vocht is verdampt. Voeg tot slot de tempeh toe en roer alles goed door elkaar tot de tempeh plakjes aan alle kanten bedekt zijn met het kruidenmengsel.
Gestoofde spitskool
Bak 2 gesnipperde uien in wat olie met 1 flinke theelepel (of net iets meer als je van pittig houdt) van elk djinten, ketoembar, en kerriepoeder, voeg 1 spitskool toe, in repen gesneden, en stoof de kool met een bodempje water en 1 theelepeltje zout gaar in 8-10 minuten, met deksel op de pan. Roer er voor het opdienen eventueel nog een stukje santen doorheen.
Kook de zilvervliesrijst volgens de aanwijzingen op de verpakking.