• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » B’eter – vegetarisch Fins koken

B’eter – vegetarisch Fins koken

26 november 2022 door Jessica Hummel

U zult zich misschien afvragen of er eigenlijk een Nederlands boeddhistische keuken bestaat. Nog niet, is het antwoord. Maar we kunnen er iets aan doen. In de landen waar een groot deel van de bevolking boeddhist is bestaat er een boeddhistische variant van de nationale keuken. Dus waarom niet bij ons. Aangezien ons land veel boeddhistische stromingen en groepen rijk is kunnen we al veel buitenlandse kanten op. Maar het mooiste is natuurlijk om het te doen met wat hier is, en wat nu is. Seizoen groenten. Compassie in de keuken, dus weinig tot geen vlees.

Mindfull koken, dus geen nadruk op snel klaar recepten maar liever eens wat langer stilstaan bij de producten waarmee je bezig bent. Het zoeken in hoe je het doet en dát je het doet, en niet waarmee je het doet. Geen dure apparaten en buitenissige ingrediënten. En geen verspilling, dus ook aan restverwerking wordt gedaan. Alle groenten zijn evenwaardig, er wordt over persoonlijke afkerigheid heen gestapt en er zijn suggesties voor het gebruik van andere gelijkwaardige ingrediënten. Er wordt niet gedaan aan muggenzifterij, er wordt eerder met handjes en snufjes gewerkt dan met afgewogen grammetjes. Ook omdat je hier en nu soms aan een wat andere balans in zoet en zuur behoefte hebt. Er is genoeg om mee aan de slag te kunnen. Het grootste punt wordt nog om tweewekelijks met een mooi menu te komen. Input is welkom. En een aardige verzameling recepten die maag en geest een voldaan gevoel geven is het doel.”

Berenvlees in de supermarkt.
Berenvlees in de supermarkt.

De verleiding is inderdaad groot om inspiratie te zoeken in het oosten, de bakermat van het boeddhisme, en dat zal ik zeker doen de komende tijd. Ik wil me dit jaar gaan verdiepen in de zen keuken. Ik lees daar goede dingen over en ik weet er nog heel weinig van. Maar oosters koken kan op gespannen voet staan met het gebruiken van seizoensproducten: wat er hier en nu in Nederland voorhanden is. Daarom maken we nu midden in de winter eerst een uitstapje naar het noorden. In de zomervakantie waren we in Finland, en tot mijn genoegen ontdekte ik in dit land waar veel vlees en vis gegeten wordt (zie foto) ook een heerlijke vegetarische lokale specialiteit: de Karelische pasteitjes. Karelië is een historische regio in Noord-Europa, die gedeeltelijk deel uitmaakt van Finland maar voor het grootste deel in Rusland gelegen is. De pasteitjes lijken erg bewerkelijk, maar blijken gemakkelijk zelf te maken te zijn, al moet je er wel even de tijd voor nemen. Ze bestaan uit eenvoudige, eerlijke ingrediënten en zien er mooi uit. Ze hebben een lekkere bite, met hun combinatie van harde en zachte ingrediënten. Misschien toch een beetje zen? Bij de pasteitjes maken we een Finse bietensalade met echte wintergroenten.

Karelische rijstepasteitjes (karjalanpiirakat) (ca. 16 stuks, dit is als hoofdgerecht met een salade erbij genoeg voor 8 personen)

Pasteitjesdeeg.
Pasteitjesdeeg.

Voor het deeg:

  • 2 ½ kopje roggebloem
  • ½ theelepel zout
  • Ca. 1 kopje water
  • 1 – 2 eetlepels zonnebloemolie

Voor de vulling:

  • 1 kopje dessertrijst, of restjes gekookte rijst
  • ca. 1 l melk, water, sojamelk, of een mengsel (half water half melk)
  • een flinke klont boter
  • 1 ei
  • ½ theelepel zout

Voor de eierboterspread:

  • 4 eieren
  • 100 g boter of (plantaardige) margarine op kamertemperatuur
  • Ca. ½  theelepel zout

Maak een stevige rijstepap. Dat kan met dessertrijst (volg de aanwijzingen op de verpakking), of gebruik restjes gekookte rijst. Zet het vuur zo laag mogelijk en vergeet niet regelmatig te roeren om aanbranden te voorkomen. Roer er een klont boter doorheen, voeg naar smaak zout toe (pas op met restjes rijst waar al zout aan is toegevoegd) en laat afkoelen, met deksel op de pan. De pap kan ook een dag van tevoren gemaakt worden. Roer door de afgekoelde pap een ei, of, voor een extra romige vulling, twee eidooiers. Eiwitten kunnen in de vriezer maandenlang bewaard worden en je kunt er een pavlova van bakken. Zelf heb ik altijd een afgesloten bakje voor overgebleven eiwit in de vriezer staan, als het bakje vol genoeg is wordt het verwerkt in een pavlova. Daarover een andere keer.

Pasteitjes voor het bakken.
Pasteitjes voor het bakken.

Kneed dan een soepel deeg van de roggebloem en de overige ingrediënten. De hoeveelheid vloeistof die nodig is hangt erg af van hoe fijn het meel is, voeg gerust extra water of meel toe tot een mooi deeg ontstaat, met ongeveer de consistentie van ongerezen pizzadeeg: stevig deeg dat niet aan de handen plakt. Verdeel in ca. 16 porties. Maak van elk stukje een balletje tussen je handen en rol uit op een met bloem bestoven oppervlak met een deegroller (of fles) tot een ovaal lapje met een doorsnede van 10-15 cm, het lapje is dan ca. 1 mm dik.

Leg op elk lapje in het midden een schepje rijstepap en spreid dat iets uit tot een laag van ca. 1 cm dik. Buig nu de randen omhoog en naar binnen over de vulling heen, terwijl je de zijkanten met je vingers indrukt tot een geribbeld geheel (zie foto’s).

Bak de pasteitjes op een licht ingevet bakblik in een voorverwarmde hete oven (hoogste stand: 250 – 300 °C) in 5-10 minuten gaar, afhankelijk van de temperatuur en de grootte van de pasteitjes. Ze zijn gaar als er bruine vlekjes beginnen te ontstaan op de bovenkant.

Beter Karelische pasteitjes
Gebakken Karelische pasteitjes.

De Finnen dompelen de hete pasteitjes direct uit de oven in een mengsel van warme melk en boter (verwarm 1,5 dl melk met een klont boter tot de boter gesmolten is, dompel elk pasteitje even kort onder, dit gaat bijvoorbeeld goed met een pastagrijper) en laten ze nog een half uurtje zacht worden in een afgesloten schaal. Ze worden dan zachter en romiger, maar zijn zonder deze onderdompeling óók al lekker. De melk met boter kan gebruikt worden voor een stamppot of aardappelpuree. In het youtube filmpje gebruiken ze boter en een kwastje.

Serveer (warm, lauw, koud of opgewarmd) met eierboterspread.

Kook voor de spread de eieren in 10 minuten hard. Spoel ze af met koud water en schil ze. Prak de nog warme eieren met de boter en een wat zout tot een spread. Gebruik meteen, als broodbeleg of op de Karelische pasteitjes. Of bewaar de spread in de koelkast. Laat dan voor gebruik op kamertemperatuur komen voor een betere smeerbaarheid.

Bietensalade.
Bietensalade.

Finse gemengde bietensalade (punajuurisalaatti).

Ingrediënten:

2 aardappelen, gekookt, afgekoeld en geschild
2 wortels, geschild en gekookt
2 – 3 bieten, gekookt en geschild
2 augurken, uitgelekt
1 zure appel
1 ui
Zout, peper, azijn

Voor de garnering/als dressing: crème fraiche en dille.

Snipper de ui en snij de overige ingrediënten in blokjes. Meng alles in een kom, meng er wat zout, peper en een scheut azijn doorheen, dek af en laat afkoelen. Na een paar uur in de koelkast wordt alles mooi rood en zijn de smaken goed ingetrokken. Serveer met de zure room en eventueel wat dille. Niet-vegetariërs kunnen er een stukje gerookte zalm of (zure) haring bij eten.

 

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Boeddhisme, compassie, Finland, Jessica Hummel, mindfull, oosten, zen

Lees ook:

  1. Wat is er eigenlijk mis met maakbaarheid?
  2. Imagine more religion in voetbal, John
  3. Ad van Dun – Aikido, vredig vechten, de inleiding
  4. Zeshin – Boeddha is dood

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jessica Hummel

redactie 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het pad uit het woord
    • Het jaar 2025 – dag 128 – eigen vrijheid eerst
    • Boeken – De Vallei van Troost
    • ‘Gebruik de rechter niet als zondebok voor falend beleid’
    • Boeddha’s pleegmoeder is een voorbeeld voor boeddhisten op Moederdag

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.