• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Elfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

24 juli 2021 door Anneke Comello

Binnenkort een feestje? Of gewoon eens zin in een extra bijzondere taart? Dan is dit recept écht iets dat je eens moet proberen. Raw, vegan en oh zo verrukkelijk: deze vegan ‘kwark’taart met limoen en avocado, en een bodem van amandel en dadel. Ik schreef al eerder hier in de rubriek B’eter een recept voor chocolademousse op basis van avocado, die het heerlijk romig maakt. Ook hier zorgt de avocado voor een romig effect, zonder dat er ei, room of melk nodig zijn.

Ik maakte deze taart onlangs voor een cateringklant die er speciaal om had gevraagd. Ze had de taart enkele jaren daarvoor voor het eerst (en laatst) gehad, maar het was haar altijd bijgebleven, en voor het knalfeest op haar 50e verjaardag moest en zou hij op tafel staan! Zo leuk, als ik via mijn klanten nog weer extra nieuwe inspiratie opdoe. En lekker, want er moet dan natuurlijk eerst getest en geproefd worden.

De taart maak je het beste op de dag zelf, maar dan wel minimaal 5-6 uur voordat je hem wilt serveren, want je moet hem eerst maken (en neem daar lekker ruim de tijd voor, stress is voor niemand goed). Daarna moet hij 2 uur in de vriezer en vervolgens nog 2 uur weer iets ‘opwarmen’ in de koelkast.

Zelf maakte ik de definitieve taart 1 dag van tevoren, vroor hem in, haalde hem 4 uur voordat ik hem ging serveren uit de vriezer, hield hem een uur buiten de koelkast om wat te ontdooien, en vervolgens liet ik hem nog 3uur in de koelkast verder ontdooien. Maar hij is (ijs)koud ook heel lekker, dus het maakt feitelijk allemaal ook weer niet zoveel uit, zolang hij niet strak bevroren is, maar ook niet echt op kamertemperatuur, dan wordt hij té zacht.

Conclusie, de perfecte zomertaart: lichtzoet door de ahornsiroop en dadel, friszuur van de limoen en heerlijk koel door de vries-koel behandeling.

Ingrediënten voor 1 taart (8-10 stukjes):

Bodem
–
100 gram dadels (ontpit)
– 300 gram amandelen (wit, geblancheerd)
– 75 gram kokosrasp
– 4 EL ahornsiroop
– 1 tl vanillepoeder (ongezoet, te koop bij biowinkels)
– snufje zout

Vulling
– 4 avocado’s
– 3 limoenen
– 120 ml agavesiroop of 50-50 agave en ahornsiroop
– snufje zout

Garnering (optioneel)
– plakjes limoen of extra limoenrasp (1 extra limoen)
– paar extra amandelen
– wat je verder maar als inspiratie te binnen schiet, ik had bijv. nog wat groene ‘sukade’ taartdecoratie in huis en vond dat wel leuk staan ?

Benodigdheden:
– keukenmachine of blender (ik raad heel erg een keukenmachine aan, maar je kan het ook met een goede blender proberen)
– springvorm van 24 cm doorsnede
– vel bakpapier voor op de bodem van de springvorm

Bereiding:
Ontpit de dadels en doe ze samen met de rest van de ingrediënten voor de bodem in de keukenmachine. Mix tot een fijne massa en schep op de beklede springvorm. Druk het mengsel vervolgens uit over de bodem met de onderkant van een lepel, eventueel geholpen gewoon met schone vingers.

Maak dan de keukenmachine schoon. Rasp de schil van ongeveer 3 limoenen tot je ongeveer 7 gram hebt. Pers dan de limoenen uit en meet 100 ml sap af. Ontpit de avocado’s en doe het vruchtvlees in de keukenmachine samen met de limoenrasp, het limoensap en het snufje zout. Mix tot een gladde emulsie en voeg in de tussentijd ook nog de siroop toe. Schenk dan de puree over de bodem uit en strijk glad met een spatel (spatel in een aaneengesloten spiraal over het oppervlak laten gaan werkt het best).

Zet de taart 2 uur in de vriezer en laat hem dan nog 2 uur staan in de koelkast (na 1 uur kun je de taart alvast aansnijden).

Ik wens je een feestelijk en smakelijk taartmoment toe!

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Gezondheid, Voedsel Tags: Anneke Comello, avacado, B'eter, limoen, recept, vegan, zomertaart

Lees ook:

  1. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
  2. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
  3. Anneke Comello – vegan voorjaarsquiche
  4. Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 27 juni 2022 - 3 juli 2022
    Zomer Retraite met Losang Gendun
  • 2 juli 2022
    Zazenkai Zengroep Oshida met Helma Jifu Vulink
  • 3 juli 2022
    Kum Nye Yoga op zondag | Online
  • 4 juli 2022
    Open Les Kum Nye Yoga en Meditatie | Live op ma-di-wo
  • 4 juli 2022
    Online course The Twelve Links of Interdependent Origination
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boekbespreking – Michael Bakoenin, God, de Staat en andere vormen van dictatuur

Erik Hoogcarspel - 30 juni 2022

Nog steeds, ook op de klimaatdemonstratie van 19 juni jl., ziet men groepen in het zwart geklede jongeren mee demonstreren die zich presenteren als vertegenwoordigers van het anarchisme. Deze groepen kunnen in het buitenland erg agressief optreden en zelfs banden onderhouden met extreemrechts. Vele oppassende burgers zien het anarchisme aan voor een uiting van jeugdige overmoed, die vanzelf wel zal overgaan. Hoe kun je immers een staat besturen zonder regering? Was het anarchisme niet een soort extreem communisme en hebben we niet gezien dat het communisme gewoon een slecht systeem is?

Boekbespreking – Renée Girard, de romantische leugen en de romaneske waarheid

Erik Hoogcarspel - 14 juni 2022

Volgens de literatuurwetenschapper René Girard (1923 – 2015) worden we juist niet als een uniek zelf geboren. Dit is volgens hem een romantische leugen waarmee we onszelf voor de gek houden. We ontwikkelen ons niet eens tot een uniek zelf, want in de regel worden onze keuzes niet gemotiveerd door een eigen unieke behoefte. We willen meestal graag hebben wat anderen al hebben, juist omdat die anderen dit willen hebben.

Hein Thijssen – ‘God was gewoon een implantaat’

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Wanneer precies weet ik niet meer, maar op een bepaald punt in mijn leven brak mijn kritische geest open. Ik kan me ook niet meer herinneren hoe en op grond waarvan, maar er brak een periode aan waarbij ik me serieus begon af te vragen: hoe kom ik aan het begrip god’? God zat in mijn hoofd als een vage, vormloze massa. Ik moest toen heel nuchter vaststellen dat het begrip ´god´ geen weten was, geen ervaring, maar mij door mensen in  mijn omgeving was aangepraat, in mijn geest was geplant. God was gewoon een implantaat.´

Hein Thijssen – ´Het leven is een schijtende merel´

Joop Ha Hoek - 9 juni 2022

‘Alleen voor een ontwaakte is het achtvoudige pad een natuurlijke zaak’

Boekbespreking – Bernard Mandeville, een ondeugende denker?

Erik Hoogcarspel - 9 juni 2022

Bernard Mandeville (1670 – 1733) werd geboren in een gegoede remonstrantse familie te Rotterdam. Hij studeerde in Leiden en vertrok tegen het einde van de 17e eeuw naar Londen om er een medische praktijk op te zetten. Daar schreef hij eerst luchtige stukjes proza in tijdschriften, maar later publiceerde hij ook over geneeskunde en economie. Zijn bekendste boek is “De fabel van de bijen”.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

over ons

Recente berichten

  • Het jaar 2022 – dag 180 – debat
  • Boeddhistische doeners en denkers – de serie (58)
  • Dôgen over meditatie en verlichting
  • Wakker Dier – Nederland telt 999 megastallen
  • Boekbespreking – Michael Bakoenin, God, de Staat en andere vormen van dictatuur

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens