Met mogelijk behoorlijke temperaturen dit weekeinde voor de deur is een voedzame en makkelijk te bereiden salade een makkie. In het recept wordt gewoon spek aanbevolen, maar in het schap van de supermarkt is tegenwoordig ook namaakspek te vinden, met een voortreffelijke smaak. Kijk op het etiket voor de bereidingswijze.
Ingrediënten
- 400 gram gemengde paddenstoelen
- 150 gram spek in dunne plakjes. Of namaakspek, tegenwoordig in veel supermarkten te koop
- 2 bosuitjes, fijngesnipperd
- 1 teentje knoflook
- 6 el olijfolie
- 150 gram gemengde slasoorten
- 2 tl kruidenazijn
- Zout
- Versgemalen peper
- 1,5 el pijnboompitten
- 2 tl fijngesneden bieslook
Bereidingswijze
Borstel de paddenstoelen schoon en snijd ze in stukjes. Snijd het spek in smalle reepjes. Snipper de bosuitjes en snijd de knoflook in dunne plakjes. Verhit drie el. olie en bak de spekreepjes tot ze goudbruin en knapperig zijn. Neem de spekreepjes met een schuimspaan uit de pan en laat ze op een stuk keukenpapier uitlekken. Fruit de plakjes knoflook tot ze goudbruin zijn. Verwijder de knoflook met een schuimspaan uit de olie. Bak hierna de paddenstoelen in de hete knoflookolie zolang dat het vocht dat tijdens het bakken vrijkomt is verdampt. Strooi de bosuitjes en wat zout en peper erover en schep alles enkele malen om.
Maak de sla aan met een dressing van azijn, de rest van de oliefolie en wat zout en peper. Rooster de pijnboompitten heel licht in een droge, hete koekenpan. Verdeel de sla als bedjes op de bordjes. Schep de gebakken paddenstoelen in het midden erop. Sprenkel er eventueel een restje van de achtergebleven sladressing over. Garneer de salade met spekreepjes, pijnboompitten en bieslook. Lauwwarm opdienen.