• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Refreshing Earth of the Heart – vegapizza

29 februari 2020 door Refreshing Earth of the Heart

De filosoof Jean-Paul Sartre heeft gezegd: ‘Als je eenmaal iets weet, ben je verantwoordelijk. Voor wat je doet, en voor wat je niet doet’. Een vorige keer beschreef ik al hoe we in de herfstvakantie in Frankrijk met eigen ogen hebben kunnen zien hoe pasgeboren kalfjes eenzaam opgesloten stonden in een soort hondenhokken. Ze worden direct na de geboorte van hun moeder gescheiden, de melk die van nature voor de kalfjes bedoeld is gaat naar de zuivelindustrie. Het beeld van die kalfjes heeft mijn ogen geopend voor het dierenleed dat gepaard gaat met de productie van zuivel.

De uitdaging is nu om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas.

Veel mensen vinden helaas dat ze geen tijd hebben om zelf pizza te maken. Terwijl het heel meditatief is om in volle aandacht deeg te kneden, groente te snijden, ondertussen mijmerend over de herkomst van de ingrediënten. Koken met aandacht nodigt ook uit om stil te staan bij diegenen die maar wat blij zouden zijn met wat deeg of groente.

Vega-pizza (voor 4 personen: één dikke of twee dunne pizza’s)

Voor het pizzadeeg:

  • 250 gram meel
  • ½ zakje gist
  • 1 theelepel zout
  • 125 ml lauwwarm water, of zoveel als nodig is voor een soepel deeg
  • Scheutje olijfolie
Basis voor tomatensaus.
Basis voor tomatensaus.

Koop een pot of pakje kant-en-klare tomatensaus of maak het zelf met:

  • Scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd, 1 stengel bleekselderij, in stukjes, 1 wortel, in stukjes, 1 teen knoflook
  • Oregano, tijm, basilicum, rozemarijn, en/of salie
  • 1 blik tomatenblokjes of gepelde tomaten, of ½ pak gepureerde tomaten
  • 1 theelepel zout

Tempé vulling:

  • 250 gram tempé, in blokjes
  • Scheutje olijfolie
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus of tamari
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • ½  theelepel chilipoeder, ½ theelepel komijn, ½ theelepel oregano, ½ theelepel paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook uit de pers

Groentevulling:

  • Scheutje olijfolie
  • 1 ui in ringen
  • 1 paprika in plakjes
  • 1 stengel bleekselderij, in plakjes
  • ½ bakje champignons, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes

Garnering:

  • Zwarte olijven in plakjes
Pizzadeeg kneden.
Pizzadeeg kneden.

Maak eerst het pizzadeeg. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg en laat het op een warme plaats ca. 1 uur rijzen. Ik maak meestal een dubbele hoeveelheid, omdat het een gedoe is om een half zakje gist af te passen, en ik bewaar de helft. Gistdeeg is lang in de koelkast houdbaar, ik adviseer wel om af en toe (om de dag) verse meel toe te voegen en het deeg even door te kneden, zodat de gist in goede conditie blijft.

Terwijl het deeg rijst maak je tomatensaus. Eventueel kun je kant-en-klare tomatensaus gebruiken, of een ingevroren restje.  Ik geef hier als voorbeeld de ingrediënten van mijn tomatensausrecept. De bereiding spreekt voor zich.

Tempé roerbakken.
Tempé roerbakken.

Roerbak de tempé met alle overige ingrediënten uit het blokje tempé vulling enkele minuten in een wok of pan met dikke bodem of een anti-aanbak laag.

Roerbak in een andere pan (of dezelfde, als je de tempé apart hebt gezet) enkele minuten de groenten.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Maak nu de pizza of pizza’s. Zelf maak ik het liefst dunne pizza’s door het deeg met de deegroller (of een wijnfles) uit te rollen; we maken er dan een aantal met verschillend beleg zodat er voor elk wat wils is: mijn dochter lust bijvoorbeeld geen olijven maar gebruikt graag plakjes verse tomaat. De dunne pizza’s bak ik bij 250 graden, zo hoog als mijn oven aankan, in korte tijd gaar.

Gebakken pizza met tempé.
Gebakken pizza met tempé.

Doe het uitgerolde deeg op een ingevette bakplaat en bedek het met de tomatensaus, de tempé, de groenten, en de olijven. Bak de pizza op zo hoog mogelijke temperatuur gaar. De baktijd hangt af van de temperatuur, de dikte van het deeg en de hoeveelheid vulling (ca. 6-15 minuten). Snij in punten en serveer met een rauwkostsalade.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Jean-Paul Sartre, pepernoten, Refreshing Earth of the Heart, vega-pizza

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
  2. Refreshing Earth of the Heart – kenchinjiru, Japanse maaltijdsoep
  3. Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha (2)
  4. Refreshing Earth of the Heart – arabisch rijstgerecht Mejadra/mujadara

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 27 januari 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 27 januari 2021
    Lezingenserie ONLINE: 'Reïncarnatie en karma’
  • 27 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 28 januari 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 28 januari 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Verkiezingen 2021 – ‘Er is menselijke warmte nodig in de politiek’

Wouter ter Braake - 18 januari 2021

Ik lanceer een ander alternatief. Een brede bewustzijnsbeweging. Een beweging van kiezers die het geluk van alle mensen vooropstelt en als uitgangspunt neemt. Op basis van een bewustzijn dat boosheid transformeert in wijsheid. Een bewustzijn dat gefundeerd is in het besef van verbondenheid van al wat leeft. Een bewustzijn dat verschillen respecteert en met een warm hart en open mind openstaat voor dialoog.

De Lotussoetra – boeddhisme en politiek

Erik Hoogcarspel - 14 januari 2021

In de Lotussoetra worden de geboorte, de meditaties, het ontwaken het preken en de dood van de Boeddha beschreven als niet meer dan een show die hij opvoert. Het is een didactische methode. In feite is hij de eeuwige wetgever van het universum en daarom de inrichter van de ware politiek.

Het boeddhisme en religie

Erik Hoogcarspel - 12 januari 2021

Is het boeddhisme een religie, een levensweg of een filosofie? Als je deze vraag aan meerdere mensen stelt krijg je geheid verschillende antwoorden en voor elk antwoord valt wel iets te zeggen.

Tien jaar Boeddhistisch Dagblad

Joop Ha Hoek - 8 januari 2021

...

Jasper Schaaf – Marx’ diepe respect voor Aristoteles

gastauteur - 1 januari 2021

Jasper Schaaf: 'Aristoteles noemt het doel van het menselijk bestaan ‘geluk’. Klinkt dit te makkelijk? Is het vreemd? Speelt zo’n ver, groot en toch belangrijk doel echter ook geen belangrijke rol in de vroegere geschriften van Marx, waar hij nog meer dan later op de werken van Georg Hegel en Ludwig Feuerbach leunt?'

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • De kern van yoga – Karma yoga (deel 2)
  • En mijn erfschuld op 25 januari 2021?
  • Vijfdaagse landelijke campagne tegen energiegigant Vattenfall
  • ‘Kiezer wil dat volgend kabinet grote vervuilers aan Klimaatakkoord Parijs houdt’
  • Niet-weten als het einde der tijden

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens