• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Twaalfde jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhistisch leven » B'eter » Refreshing Earth of the Heart – vegapizza

Refreshing Earth of the Heart – vegapizza

26 juni 2021 door Refreshing Earth of the Heart

De filosoof Jean-Paul Sartre heeft gezegd: ‘Als je eenmaal iets weet, ben je verantwoordelijk. Voor wat je doet, en voor wat je niet doet’. Een vorige keer beschreef ik al hoe we in de herfstvakantie in Frankrijk met eigen ogen hebben kunnen zien hoe pasgeboren kalfjes eenzaam opgesloten stonden in een soort hondenhokken. Ze worden direct na de geboorte van hun moeder gescheiden, de melk die van nature voor de kalfjes bedoeld is gaat naar de zuivelindustrie. Het beeld van die kalfjes heeft mijn ogen geopend voor het dierenleed dat gepaard gaat met de productie van zuivel.

De uitdaging is nu om te zoeken naar vlees- en zuivelvrije gerechten die zelfs door mijn eigen proefpanel van vega-sceptici worden geaccepteerd. Vandaag de vega-pizza, zónder kaas.

Veel mensen vinden helaas dat ze geen tijd hebben om zelf pizza te maken. Terwijl het heel meditatief is om in volle aandacht deeg te kneden, groente te snijden, ondertussen mijmerend over de herkomst van de ingrediënten. Koken met aandacht nodigt ook uit om stil te staan bij diegenen die maar wat blij zouden zijn met wat deeg of groente, zoals de slachtoffers van de ramp op de Filippijnen.

Vega-pizza (voor 4 personen: één dikke of twee dunne pizza’s)

Voor het pizzadeeg:

  • 250 gram meel
  • ½ zakje gist
  • 1 theelepel zout
  • 125 ml lauwwarm water, of zoveel als nodig is voor een soepel deeg
  • Scheutje olijfolie
Basis voor tomatensaus.
Basis voor tomatensaus.

Koop een pot of pakje kant-en-klare tomatensaus of maak het zelf met:

  • Scheutje olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd, 1 stengel bleekselderij, in stukjes, 1 wortel, in stukjes, 1 teen knoflook
  • Oregano, tijm, basilicum, rozemarijn, en/of salie
  • 1 blik tomatenblokjes of gepelde tomaten, of ½ pak gepureerde tomaten
  • 1 theelepel zout

Tempé vulling:

  • 250 gram tempé, in blokjes
  • Scheutje olijfolie
  • 2 eetlepels Japanse sojasaus of tamari
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • ½  theelepel chilipoeder, ½ theelepel komijn, ½ theelepel oregano, ½ theelepel paprikapoeder
  • 2 teentjes knoflook uit de pers

Groentevulling:

  • Scheutje olijfolie
  • 1 ui in ringen
  • 1 paprika in plakjes
  • 1 stengel bleekselderij, in plakjes
  • ½ bakje champignons, in plakjes
  • 2 teentjes knoflook, in plakjes

Garnering:

  • Zwarte olijven in plakjes
Pizzadeeg kneden.
Pizzadeeg kneden.

Maak eerst het pizzadeeg. Kneed alle ingrediënten tot een soepel deeg en laat het op een warme plaats ca. 1 uur rijzen. Ik maak meestal een dubbele hoeveelheid, omdat het een gedoe is om een half zakje gist af te passen, en ik bewaar de helft. Gistdeeg is lang in de koelkast houdbaar, ik adviseer wel om af en toe (om de dag) verse meel toe te voegen en het deeg even door te kneden, zodat de gist in goede conditie blijft.

Terwijl het deeg rijst maak je tomatensaus. Eventueel kun je kant-en-klare tomatensaus gebruiken, of een ingevroren restje.  Ik geef hier als voorbeeld de ingrediënten van mijn tomatensausrecept. De bereiding spreekt voor zich.

Tempé roerbakken.
Tempé roerbakken.

Roerbak de tempé met alle overige ingrediënten uit het blokje tempé vulling enkele minuten in een wok of pan met dikke bodem of een anti-aanbak laag.

Roerbak in een andere pan (of dezelfde, als je de tempé apart hebt gezet) enkele minuten de groenten.

Verwarm de oven voor op de hoogste stand. Maak nu de pizza of pizza’s. Zelf maak ik het liefst dunne pizza’s door het deeg met de deegroller (of een wijnfles) uit te rollen; we maken er dan een aantal met verschillend beleg zodat er voor elk wat wils is: mijn dochter lust bijvoorbeeld geen olijven maar gebruikt graag plakjes verse tomaat. De dunne pizza’s bak ik bij 250 graden, zo hoog als mijn oven aankan, in korte tijd gaar.

Gebakken pizza met tempé.
Gebakken pizza met tempé.

Doe het uitgerolde deeg op een ingevette bakplaat en bedek het met de tomatensaus, de tempé, de groenten, en de olijven. Bak de pizza op zo hoog mogelijke temperatuur gaar. De baktijd hangt af van de temperatuur, de dikte van het deeg en de hoeveelheid vulling (ca. 6-15 minuten). Snij in punten en serveer met een rauwkostsalade.

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Jean-Paul Sartre, pepernoten, Refreshing Earth of the Heart, vega-pizza

Lees ook:

  1. Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
  2. Refreshing Earth of the Heart – vegapizza
  3. Refreshing Earth of the Heart – Wat at de Boeddha (2)
  4. Geluk, vreugde, overbodige apparaten, en brownies in een handomdraai

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Refreshing Earth of the Heart

Ecoloog, heeft een passie voor de natuur en koken. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

20 mrt
Open Les Kum Nye Yoga en meditatie | Live op ma t/m wo
20 mrt 23
21 mrt
Stoepaceremonie Nieuwe Maan | Live
21 mrt 23
21 mrt
Meditatiecursus in de Dhammakaya traditie
21 mrt 23
21 mrt
Vipassana meditatie Rotterdam
21 mrt 23
Rotterdam
22 mrt
Online Lezingenserie 'Universele symbolen: de taal van de ziel' (4)
22 mrt 23
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Wanneer iedereen liegt, weet niemand nog wie er liegt

    Kees Moerbeek - 19 maart 2023

    Een staatsgreep, of het manipuleren van het politieke systeem zijn voorbeelden van andere manieren om aan de macht te grijpen dan verkiezingen. Onverbloemde macht is echter beperkt houdbaar en macht verkregen met geweld vraagt meer geweld om het in stand te houden.

    Geschiedkundige Romila Thapar – de stem van afwijkende meningen

    Kees Moerbeek - 12 maart 2023

    Romila Thapar is een van India’s meest vooraanstaande geschiedkundigen. In haar boek Voices of Dissent (2020) beschrijft ze de rol van het ‘meningsverschil’ in de verschillende periodes van de Indiase geschiedenis. De Boeddha was een van degenen die vraagtekens zette en met een alternatief kwam. Dit artikel gaat met grote stappen door haar boek.

    Het jaar 2023 – dag 66 – vlokjesneeuw

    Joop Ha Hoek - 7 maart 2023

    KNMI regen en natte sneeuw. Somewhere over the rainbow, skies are blue. Take care out-there.

    Spelen met oneindigheid, verrassende figuren en patronen

    Erik Hoogcarspel - 6 maart 2023

    Hoe zit het nu met het oneindige? Om te beginnen merkt Zantema op dat er verschillende soorten oneindigheid bestaan. Als voorbeeld noemt hij het zogenaamde Hilbert-hotel, vernoemd naar de wiskundige David Hilbert. Dit is een denkbeeldig hotel met oneindig veel kamers. Als deze allemaal bezet zijn en er meldt zich een nieuwe gast, dan zou hij of zij op het eerste gezicht geen kamer kunnen krijgen. Dit lukt echter wel met een bepaald trucje: laat iedere gast verhuizen naar de kamer ernaast. Deze is er altijd, anders zouden er niet oneindig veel kamers zijn. De eerste kamer komt dan vrij.

    Hoe zen is Zuid? De weg van de vier geloften met een bus vol ikken.

    Erik Hoogcarspel - 2 maart 2023

    De schrijfster, Hanneke Dijkman, is lerares zenmeditatie en woont in Rotterdam Zuid, in de wijk Vreewijk. Als Rotterdammer vraag je je dan af zen in Zuid ‘ken dit wel?’ Zuid is namelijk het jongste en armste deel van de stad, de plaats waar in het begin van de vorige eeuw arme landarbeiders uit Zeeland en Friesland kwamen wonen om in de haven te werken. De Rotterdammers aan de linker Maasoever hadden het toen over de ‘boeren’, die een geit op zolder hadden en in klederdracht liepen. Dit is natuurlijk nogal overdreven, maar Zuid heeft de reputatie van een verzameling probleemwijken nooit helemaal van zich af kunnen schudden.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • Het jaar 2023 – dag 79 – ferwart
    • Boeken – Mijn kind heeft OCD
    • Jasper – Vrouwen in het Zwart in Groningen
    • Over de Lotus-soetra (13): De parabel van het brandende huis
    • China intensiveert propaganda voor staats-internaten in Tibet

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

     

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

     

    Privacy en cookies

    Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

    Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

    Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

    Noodzakelijke cookies

    Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

    If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

    Privacy

    Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens