• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel

26 oktober 2019 door Anneke Comello

Volgens mij is het een wet van Murphy dat de lekkerste recepten vaak simpelweg ontstaan uit wat er nog in de koelkast ligt. Zo ging het in ieder geval met dit verwarmende veganistische pastagerecht met een herfstig karakter, dat ontstond op een regenachtige oktoberavond.

Rillend en druipend van de regen stapten een goede vriendin en ik tegen etenstijd mijn appartement binnen. Trek en vermoeidheid hadden ons overmeesterd en in de eerste plaats hadden we nu een behoefte aan een simpele, voedzame en verwarmende maaltijd.

beter-hartige-herfstpasta-ingredientenRuimte voor een beetje creativiteit was er tot mijn verbazing, ondanks onze vermoeidheid, nog wel volop, vandaar dat ik al snel met wat spulletjes uit mijn koelkast het volgende menu bedacht: een herfstig spaghettigerecht met zoete en kruidige geroosterde pompoen, een friszure tomatensaus met groene olijven en gerookte tofu, en wat licht gebakken amandelen eroverheen gestrooid.

Door de oventijd voor de pompoen was het niet een super snel gerecht, maar het was zeker simpel genoeg om tijd over te laten voor gezellige kletspraatjes in een warme keuken. Tijdens het bakken van de pompoen genoten we al van de warmte van de oven en de zalige geur van zachtroosterende pompoen met salie. Gelukkig hadden we voor dit gerecht slechts een half bakje olijven nodig, zodat we ons niet schuldig hoefden te voelen dat de andere helft al tijdens het koken verdween in onze knorrende maagjes!

Opgewarmd en voldaan genoten we nog na met een warme kop thee. Een echte herfsttopper dit gerecht, al zeg ik het zelf! Wij likten letterlijk onze vingers er bij af :)

Ingrediënten:

  • 1 middelgrote ui
  • 2 teentjes knoflook
  • een half bakje verse groene olijven, in plakjes gesneden (ongeveer 80 g)
  • 1 pakje tomaten passata (500 g)
  • 1 pakje gerookte tofu met amandel en sesam (van het merk Taifun, verkrijgbaar bij vele biologische winkels)
  • ½ eetlepel bouillonpoeder
  • 1 flinke eetlepel witte wijnazijn of appelazijn
  • 160 g volkoren spaghetti
  • 1 kleine pompoen (ongeveer 750 g)
  • 1 eetlepel gedroogde salie
  • 1 eetlepel oregano
  • 1 eetlepel tijm
  • een handjevol witte amandelen
  • flink wat olijfolie
  • een beetje kokosolie
  • bakpapier

Verwarm de oven voor op 220 graden. Was en snij de pompoen in stukjes van ongeveer 2×2 cm (een biologische pompoen hoef je niet te schillen – dat scheelt veel tijd en moeite – je kunt eventueel wel de droge stukken van de schil, die niet meer glanzend oranje zijn, wegsnijden).

Doe de pompoen in een schaal of diep bord en giet er flink wat olijfolie bij en strooi de kruiden erover. Schep alles door elkaar met een grote lepel zodat de olie en de kruiden goed verdeeld worden. Leg dan een stuk bakpapier op een ovenplaat en spreid de stukken pompoen erover uit.

Zet 20-30 minuten in de oven, of tot ze goudbruin worden.Terwijl de pompoen staat te roosteren, snijd je de ui en pel en pers je de knoflook. Verwarm een beetje kokosolie in een diepe koekenpan (of wok) en fruit de ui en knoflook aan. Snijd de gerookte tofu in kleine blokjes en bak deze even mee. Voeg vervolgens de tomaten passata, de azijn en de bouillonpoeder toe, en tot slot de schijfjes olijf. Roer alles goed door en laat eventjes pruttelen om de smaken in te laten trekken.

beter-hartige-herfstpasta-gereedKook in een pan ruim water de volkoren spaghetti ‘al dente’ en giet af door een vergiet. Laat wat heet water over de spaghetti stromen en doe deze dan terug in een pan en roer er een scheutje olijfolie doorheen om plakken te voorkomen.Snijd een handjevol witte amandelen in reepjes met een scherp mesje en rooster ze even in een schone koekenpan zonder olie tot ze gaan geuren en licht bruin worden.Als de pompoen gaar is, schep deze dan voorzichtig door de saus. Dien de spaghetti op met de kleurige en geurige saus eroverheen en maak het geheel af met een topping van geroosterde amandelen. Buon appetito & geniet van de herfst!

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven, Voedsel Tags: Anneke Comello, herfst, pasta, restjes

Lees ook:

  1. Anneke – Hartige herfstpasta met pompoen, olijf, gerookte tofu en amandel
  2. Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen
  3. Anneke – snelle vegan tomaten-crème soep
  4. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 28 februari 2021
    Online workshop "de draaglijke lichtheid van het bestaan"
  • 28 februari 2021
    Discovering Padmasambhava (online)
  • 1 maart 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 3 maart 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 3 maart 2021
    Weten - Niet Weten | Cursus Lotus Trilogie online
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Boeddhisten ontwaakt (deel 3)

Kees Moerbeek - 28 februari 2021

Grant onderzoekt hoe de geleerde Rahula zijn begrip van de kern van de leer van de Boeddha kan verenigen met de claims van het door Dharmapala geïnspireerde Singalese nationalisme. Rahula nam volgens Grant ‘zijn toevlucht tot de intellectuele strategie die claimt dat verschillende historische omstandigheden vragen om een andere manier van de uitleg van de boodschap van de Boeddha.’ Hij doet een beroep op het historisch moment om de interpretatie van het boeddhisme in de Mahavamsa te rechtvaardigen en daarmee zijn eigen activistische politieke agenda.

Mijmeringen over bewustzijn

Rob van Boven en Luuk Mur - 23 februari 2021

Je trok in je jeugd de conclusie dat je niet gewenst was. Met die ervaring ging je de wereld zien. Dat werd het fundament van je geloofssysteem. Je ging jezelf beschermen tegen deze pijnlijke gevoelens, die het gevolg zijn van wat je bent gaan geloven.  Dat kan zijn door jezelf zoveel mogelijk terug te trekken of vooral niet lastig te zijn. Of misschien ging je juist heel nadrukkelijk aanwezig zijn, wat door anderen juist als heel vervelend ervaren kan worden.

Het ongelijk van de gelijkheid (deel 2 en slot))

Erik Hoogcarspel - 21 februari 2021

Het is niet verwonderlijk dat het begrip “gelijkheid” in andere culturen geen rol speelt. Blijkbaar heeft men daar wel van de ervaring geleerd. Voor Confucius waren rangen en standen in de maatschappij noodzakelijk voor een harmonische en goed functionerende samenleving. Een referendum zou volgens hem alleen maar tot grote rampen leiden, want ongeletterde en slecht opgevoede mensen kunnen niet weten wat het beste is voor ieder.

Het ongelijk van de gelijkheid (deel 1)

Erik Hoogcarspel - 20 februari 2021

We leven in procrustische tijden waarin gelijkheid heilig is geworden. Onderscheid, discriminatie, is zo’n beetje de bron van alle kwaad. We moeten allemaal gelijk zijn. Alle kinderen in een klas, allemaal schaatsen of naar het strand op hetzelfde moment, allemaal dezelfde kleding en dezelfde maten, met wat elastiek in de stof past het toch wel.

Paul Boersma – Het portret als valkuil

Paul Boersma - 16 februari 2021

Het Boeddhabeeld is een symbolische weergave van de vergoddelijkte mens, van de verlichte mens, van de mens waarin wijsheid en mededogen tot volle ontplooiing zijn gekomen. Het is een toonbeeld van harmonie.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Boeddhisten ontwaakt (deel 3)
  • Dick – aandacht is toelaten
  • Hans van Willenswaard – Het mysterie van de Zwarte Tulp (8) – de boeddhistische kloosterling
  • Mijn (tijdelijke) staat van zijn
  • Ardan

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens