• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Tiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • André Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Eelco van der Meulen
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Ramo de Boer
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
  • Privacy

Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen

14 december 2019 door Anneke Comello

Hoewel er dit weekend fraai nazomerweer voorspeld wordt was het afgelopen week guur en nat: voor mij hét moment om kruimige aardappels in huis te halen en mijn favoriete winterse comfortfood klaar te maken waar ik het helemaal weer warm van krijg: stamppot! In deze tekst wil ik graag een recept met jullie delen voor veganistische “gehaktballen” met een ontzettend verrassende tomatenjus, die je heel lekker kunt serveren samen met boerenkoolstamppot.

Stamppot is voor mij echt een comfortfood omdat ik er als kind al dol op was en er goede herinneringen aan heb. Je kon mij echt wakker maken voor met name zuurkoolstamppot! Ik zal niet al te zeer in nostalgie vervallen, maar als ik het toch over nostalgie heb, kan ik het ook niet laten een ‘gouden’ tip met jullie delen waardoor je fantastische fluwelen aardappelpuree kunt maken, waarmee wat mij betreft elke stamppot naar een hoger niveau heb gebracht!

Een paar jaar geleden wilde ik in een mooie augustusmaand toen de bramenstruiken vlakbij mijn toenmalige appartement bijna bezweken onder ladingen en ladingen volrijpe zwarte bramen, jam maken. Ik herinnerde me uit mijn jeugd dat mijn moeder aalbessenjam kookte en vervolgens de pitjes eruit haalde met een roerzeef, dus ik vroeg eens om me heen. Een goede vriendin bleek er ooit een te hebben gekregen van haar schoonmoeder, maar die was bij haar onder het stof geraakt omdat ze niet wist wat ze ermee moest. Om een lang verhaal kort te maken: intussen is de roerzeef nog steeds bij mij in min of meer permanente bruikleen en gebruik ik hem elke winter intensief om de lekkerste puree te maken waar mijn vriendlief en andere vrienden en kennissen volop van smullen! Het is misschien echt niet meer iets van deze tijd, maar als je er nog eentje in een hoekje van de kelder hebt liggen, of je kunt er in een kringloopwinkel of via je oude oma aankomen, dan zou ik echt zeggen: probeer eens uit!

Het recept voor Vegan Gehaktballen haalde ik van de Engelstalige website So Vegan. Zij maken hele korte maar ontzettend heldere en aanstekelijke filmpjes bij hun veganistische recepten die ze vaak ook zelf ontwikkelen. Dit recept voor vegan “gehaktballen” stond al langer op mijn lijstje, en ik kwam er eindelijk eens aan toe. Ik vind het een heel geslaagd recept omdat het smaakvol en eenvoudig is, met een originele saus die wat mij betreft heel goed bij de stamppot paste.

Ingrediënten (hoofdgerecht voor 4-5 personen, je houdt dan misschien een paar ballen over die je bijv. Kunt invriezen, ik heb het recept van de Vegan Gehaktballen verdubbeld, ik vond het Engelse recept niet voor 4 personen genoeg). Bereidingstijd +/- 45 min.

  • 1,5 kg kruimige aardappelen
  • ongeveer 900g (diepvries) boerenkool
  • pakje rijstcuisine of soyacuisine
  • 1 blik van 400g rode kidneybonen (uitlekgewicht is 240g)
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 35 gram (glutenvrije) havermout
  • 30 g walnoten
  • 4 eetlepels edelgist
  • 1 tl oregano
  • 1/2 tl zout en 1/2 tl peper
  • handjevol verse basilicum (optioneel)
  • 1 wortel
  • 120 ml vegan rode wijn**
  • 120 ml groentebouillon
  • 1 potje (300ml) basilicum-tomatensaus (ik nam die van de biologische supermarkt: Demeter pastasaus basilicum).
  • Olijf- of kokosolie om in te bakken

Bereidingswijze:

Verwarm de oven voor op 200°C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Spoel de kidneybonen goed af in een vergiet en laat ze even uitlekken. Snijd de ui heel fijn en voeg de helft toe in aan een kom (van een keukenmachine), laat de andere helft apart staan voor in de saus. Pel de knoflookteentjes, pers ze uit en voeg toe aan de kom, net als de uitgelekte kidneybonen, de oregano, de gesneden basilicum, de walnoten, de edelgist en de havermout. Voeg ook nog de zout & peper toe en mix alles KORT met de keukenmachine of staafmixer tot de ingrediënten nog een grove mix vormen, met wat grotere stukken erin. Zorg er echt voor dat je het mengsel niet te lang mixt, dan worden de ballen een grote prut in plaats van mooi stevig.

Rol van ongeveer een eetlepel mengsel de “gehaktballen” en leg ze op het bakpapier. Je kan er ongeveer 12 maken (tip: ik verdeelde het mengsel eerst in vieren, en vervolgens elk kwart in drie delen, om daarvan balletjes te maken, dat vind ik zelf gemakkelijker). Bak de ballen gedurende 20 minuten in de oven.

Schil vervolgens de aardappelen, spoel ze af en doe ze in een stoompan of in een pan met water waar ze net in onderstaan. Breng aan de kook en kook ongeveer 20 minuten tot ze gaar zijn. Kook de boerenkool in een laagje water in een aparte pan ook ongeveer 15-20 minuten. Het kan lekker zijn hier een beetje zout of bouillon in mee te koken.

Terwijl de aardappels en boerenkool koken, neem even een paar diepe bewuste ademhalingen om terug te komen naar het moment – zie mijn eerste blog over kookmeditatie ;) – je lichaam te ontspannen en te genieten van waar je mee bezig bent, de geuren uit de oven, het gepruttel van de pannen, en de sensaties van je lichaam, of je maag al hard knort of niet bijvoorbeeld!

Daarna kun je de saus gaan voorbereiden. Verwarm wat olie in een (diepe) koekenpan en bak de ui 3 minuutjes op een middelhoog vuur. Snijd de wortel in kleine stukjes en bak die vervolgens nog 3 minuten mee, voeg dan de wijn toe en laat 5 minuten sudderen op een laag vuur. Giet daarna de bouillon en de tomatensaus in de pan, roer goed, en als alles goed gemengd is plaats je voorzichtig de gehaktballen die je nu uit de oven kunt halen in de saus. Roer deze niet door, maar leg ze gewoon in de saus, en laat het geheel nog 10-12 minuten heel zachtjes doorkoken.

In de tussentijd zijn de stamppot-ingrediënten gaargekookt en kun je ze afgieten, laat vooral de boerenkool goed uitlekken! Ik begin altijd met eerst de aardappelpuree te maken, van de kruimige aardappels met een paar flinke scheuten rijst- of sojaroom, een grote scheut lekkere olijfolie en wat zout & peper. Als ik echt een super fijne romige puree wil maken, draai ik de puree die ik dan heb gestampt vervolgens nog door de roerzeef (echt een leuk werkje en de moeite waard, vind ik). Tot slot roer je er de goed uitgelekte boerenkool doorheen en voilà!

Serveer in een diep bord met een kuil met de saus en een paar ballen aan de zijkant. Smakelijk!

Leuk detail: het kostte me heel veel moeite om een enigszins aantrekkelijke foto van dit gerecht te maken, eerdere versies leken echt teveel op een portie braaksel met een bruine drol… Maar dat leverde wel een gezellige lachbui op met een vriendin. Als jij dit recept gaat maken en er in slaagt een nog mooiere foto te maken, stuur je hem dan naar me op? Dat zou ik erg leuk vinden!

** Ik heb zelf ook pas niet zo lang geleden geleerd dat veel ‘normale’ wijn niet veganistisch is. De druiven zijn natuurlijk wel gewoon druiven, maar voor het bereidingsproces worden vaak dierlijke klaringsmiddelen gebruikt zoals gelatine, eiwitten uit ei of melk of vislijm. Deze ingrediënten hoeven niet op het etiket te staan omdat ze als klaringsmiddelen worden gebruikt en de voedingswetgeving niet verplicht dat te vermelden.

 

Delen is rijkdom:

  • Twitter
  • LinkedIn
  • E-mail

Categorie: B'eter, Boeddhistisch leven Tags: Anneke Comello, B'eter, Boerenkool, herfst, recept, vega

Lees ook:

  1. Anneke – Vegan Boerenkool met Ballen
  2. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart
  3. Anneke – Chocovado: chocolademousse met avocado
  4. Anneke – frisse zomerse avocado-limoen taart

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Anneke Comello

Anneke Comello is eigenaresse van Lovingly Wholesome - Anneke kookt en verzorgt biologische & vega(n) catering op locatie en huiskamermaaltijden in Nijmegen-Lent. Ook geeft ze diverse (kook)workshops, o.a. op het gebied van aandachtig eten en mindfulness. Ze heeft gewerkt bij een communicatiebureau op het gebied van verduurzaming van de levensmiddelensector en bij de Triodos Bank. 
Alle artikelen »

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 19 april 2021
    Online Dhammakaya-meditatie
  • 21 april 2021
    Zen Spirit Doorgaande groep Meditatie Arnhem
  • 21 april 2021
    'Natuur: één Leven' - ONLINE Lezingenserie
  • 22 april 2021
    Doorlopende groep Vipassana Haarlem
  • 25 april 2021
    Open les Kum Nye Tibetaanse Yoga | Online
  • bekijk de agenda

De werkplaats

De werkplaats.

Boeddhistische kunstenaars

Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
lees meer »

Pakhuis van Verlangen

In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

Van de bergen naar de stad

Kees Moerbeek - 18 april 2021

De leiders van het Nieuwe Boeddhisme (shin bukkyō) beweerden dat het Japanse boeddhisme evolutionair de meest geavanceerde vorm was van Boeddha’s leer. Anderen gingen zelfs zover om te beweren dat het zuivere boeddhisme alleen in Japan bewaard is gebleven.

Het zelfgekozen levenseinde

Erik Hoogcarspel - 15 april 2021

Je hoort steeds meer tegenwoordig dat een leven “voltooid” kan zijn, alsof het leven een klus is die je moet klaren. Ik begrijp het gevoel, maar uit de bijna-doodervaringen blijkt dat mensen die op het randje zijn geweest opeens andere opvattingen hebben gekregen.

De brug tussen China en Japan

Kees Moerbeek - 4 april 2021

Toen het koninkrijk Silla zich in het jaar 57 losmaakte van China, ontstonden de Drie Koninkrijken van Korea. Dit waren: het koninkrijk Goguryeo, het koninkrijk Baekje en het koninkrijk Silla. Dit artikel gaat met grote stappen door de geschiedenis van Korea. Eeuwenlang was het land de brug die China met Japan verbond en ook de brug waarover de Boeddha naar Japan reisde.

Ardan

Ardan - 4 april 2021

...

Over het lijden van boeddhisten in Bangladesh

Kees Moerbeek - 28 maart 2021

Bangladesh werd in 1971 na een wrede onafhankelijkheidsoorlog onafhankelijk van Pakistan. Dit ‘land van de Bengalen’, de letterlijke betekenis van ‘Bangladesh’, is de delta van de rivieren de Ganges en de Brahmaputra en grenst zowel aan India als aan Myanmar. Zo’n 0,6% van de ruim 162 miljoen Bengalen is Theravada boeddhist en 95% is moslim. In 1988 werd de islam er staatsgodsdienst. Dit artikel gaat over de grote lijnen van de positie van de boeddhisten.

Meer onder 'pakhuis van verlangen'

Footer

Boeddhistisch Dagblad

Meest recente berichten

  • Van de bergen naar de stad
  • Dick – De zin van zen
  • Lente
  • Ardan
  • Niet-weten als passe-partout: het zelf

Reageren

We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

Over het BD

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
Lees ons colofon.

Zie ook

  • Contact
  • Over ons
  • Columns
  • Reageren op de krantensite

Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.

 

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken.  Via de instellingen kun je bepalen wat je wel of niet toestaat: bekijk je instellingen.

 

loading Annuleren
Bericht niet verstuurd - controleer je e-mailadres!
E-mail-controle mislukt, probeer het opnieuw
Helaas, je blog kan geen berichten per e-mail delen.
Boeddhistisch Dagblad
Powered by  GDPR Cookie Compliance
Privacy en cookies

Op deze website gebruiken we cookies voor het bijhouden van bezoekersstatistieken en als je reageert: je naam en mailadres.

Zo houden we bij hoe de site gebruikt wordt en hoe vaak.

Hier kun je instellen welke cookies je wel of niet toestaat.

Noodzakelijke cookies

Met deze cookies slaan we je voorkeuren in het gebruik van deze website op.

If you disable this cookie, we will not be able to save your preferences. This means that every time you visit this website you will need to enable or disable cookies again.

Bezoekersstatistieken

We gebruiken Google Analytics voor het bijhouden van bezoekerscijfers.

Dit helpt ons bij het verbeteren van de website; zo weten we wat wel en niet gebruikt of gelezen wordt.

Alle cookies staan uit in je browser. Zet cookies aan alsjeblieft, als je wil dat we je voorkeuren opslaan,

Privacy

Bekijk wat we wel of niet doen met je gegevens