Arnold Vermeeren (Shou Zhong) is zenzientekenaar.

Zenzientekenen is ontwikkeld door Frederick Franck, die gaf het door aan Maria Adriaens. Zij droeg het lesgeven over aan haar leerlingen Lenie Otten en Leo van Vegchel. Arnold: ‘Lenie heeft mij geintroduceerd in het zenzientekenen en van haar krijg ik een aantal keer per jaar les wanneer we samen ergens in het land gaan tekenen.

Zelfportret in spiegel

Zelfportret in spiegel

Portretten contour

Portretten contour

Fijne dagen zijn dat, waar ik altijd veel van leer. Via het internet kwam ik in contact met enkele leerlingen van Leo en met hemzelf. Ik wilde ook eens met hem kennismaken, dus ik vroeg hem of ik ook een dag les bij hem kon meemaken. Dat kon. Afgelopen zaterdag was die dag. Leo heette me van harte welkom in zijn atelier. Met een groep van vijf anderen kregen we ‘s ochtends les in Leo’s atelier en gingen we ‘s middags de stad om te tekenen. Het was een fijne dag die weer nieuwe inspiratie gaf. Hieronder enkele tekeningen van de ochtend (contour-oefeningen voornamelijk blind getekend) en van de middag (gebaar-oefeningen bij de schaatsbaan op de markt in Eindhoven).

Schaatsbaan gebaar.

Schaatsbaan gebaar.

Het was een koude dag, met warme ontmoetingen en veel nieuwe inspiratie. Hieronder enkele tekeningen van de dag bij Leo. Voor niet zenzientekenaars zijn dit maar rare, slechte tekeningen. Maar het gaat om de oefening, niet om het resultaat. De oefening was goed!

De tien geboden van zenzientekenen geschreven door de bedenker ervan.

Arnold Vermeeren 

Categorieën: Beeldende kunst, Zen
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

1 reactie op Zen-zien-tekenen, de oefening, niet het resultaat

  1. Janine schreef:

    Er staat inmiddels trouwens een nieuw voorjaarsprogramma voor 2015 op de Zen Zien Tekenen website, beginnend vanaf januari. Je kan de introductie behalve in Eindhoven nu ook in andere delen van het land volgen (Utrecht en Drenthe tot nu toe): http://zenzientekenen.nl/index.php/agenda

    Het wordt dus nu ook door andere mensen doorgegeven. :)