Afgelopen dinsdag, 14 juni 2016,  droeg zuster Maria Adriaens (75) van de Congregatie van de Zusters van Liefde van Jezus en Maria, Moeder van Goede Bijstand in Schijndel, haar archief met tienduizend tekeningen feestelijk over aan het Nederlands Boeddhistisch Archief.

NBA overdracht zen zien tekening van Maria Adriaens 14 juli 2016 gezelschap

Op de foto Maria Adriaens, Dick Verstegen, ZZT, NBA, BUN, Uitgever Gerolf T’ Hooft van Asoka en de Congregatie.

Haar prachtige realistische en soms dromerige tekeningen zijn het resultaat van een leven lang tekenen in de traditie van het Zen Zien Tekenen, een vorm van tekenmeditatie die in de vorige eeuw is ontwikkeld door de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Frederick Franck. Maria Adriaens heeft deze vorm van tekenen in Nederland verder uitgedragen en inmiddels wordt er door een nieuwe generatie les in gegeven.

Het Zen Zien Tekenen wordt wel gezien als een van de zenkunsten, waaronder ook de kunst van ikebana, het boogschieten en de theeceremonie vallen. Het is een intense oefening in aandacht en onbevooroordeeld waarnemen, en heeft zo sterke verwantschap met de zen meditatie en mindfulness. Het NBA ziet de collectie als echt ‘Nederlandse’, in de betekenis van in Nederland ontstane en ontwikkelde boeddhistische stroming.

NBA overdracht zen zien tekeningen door Maria Adrieans 14 juli 2016De tekeningen van Maria Adriaens zullen door het NBA worden gedigitaliseerd zodat ze toegankelijk worden voor een groter publiek. Daarvoor is tegelijkertijd de stichting Zen Zien Tekenen opgericht die activiteiten zal organiseren om het Zen Zien Tekenen in Nederland verder bekendheid te geven.

Bron NBA

 

 

Categorieën: Nieuws, Beeldende kunst, NBA - Nederlands Boeddhistisch Archief, Zen
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk