Op twintig oktober 2017 zijn in de tuin van de Suiren ji tempel in Bemmel met de Mizuko ceremonie de Jizo beelden geïnstalleerd.

Jizo San, de God van de kleine kinderen en de God die de zee tot rust brengt, Kannon sama, zijn samen ongetwijfeld de meest beminnelijke der boeddhistische goden. Hij heeft de wijsheid van Boeddha zelf. Zijn Sanskriet benaming is Ksitigarbha Boddhisatva.

In Japan is Jizo van een boeddhistische bodhisattva tot een Japans volkscultuurgoed verworden. In de volksmond wordt hij Jizo San (Meneer Jizo) genoemd. Zijn ontstaan is voortgekomen uit moederliefde, uit het verlangen een wezen te plaatsen in de nevel de dood die zorg draagt voor overleden hulpeloze kinderen. Een wezen dat voortgekomen is uit het hart in plaats van het verstand. Jizo San is daarom op straat te vinden, in elke stad in Japan staan wel een paar Jizo beelden. Vaak op een kruispunt waar een ongeluk is gebeurd. Verder vind je ze op kerkhoven en bij tempels, Japan is er letterlijk onder bedolven.

Er wordt gezegd dat Jizo San vanaf Shakyamuni ’s dood tot de komst van de Miroku boeddha (Maitreya boeddha) alle schepsels in de zes werelden redt. In het overbevolkte Japan zijn abortussen aan de orde van de dag. Voor elk geaborteerd kind zet men een Jizo-beeldje bij de tempel. Men komt regelmatig terug om te bidden. Als een vorm van therapie worden vrouwen aangemoedigd om hun gevoelens op te schrijven. Sommige briefjes zijn ontroerend:

Van een moeder.

“Er huist een diepe spijt in mij en ik betreur dat ik niet bij je kan zijn. Ik bid dat je ziel het juiste boeddhaschap beërft aan de zijde van Jizo-san”.

Van een vader.

“Mijn baby, alsjeblieft, vergeef deze hulpeloze vader. Mag je ziel in vrede rusten. Je dwaze vader.”

Jizo San is de stem van je geweten. Hij geeft diegenen raad die van het rechte pad af dreigen te dwalen en wordt als beschermheilige voor kinderen beschouwd.

Hij heeft zes verschijningsvormen. De meest bekende is Jizo Bosatshu als monnik met kaal geschoren hoofd. De zes verschijningsvormen staan voor de zes zintuigen die elk een eigen wereld hebben. Jizo San is de gids door de zes rijken van het bestaan. Hij staat symbool voor de macht die de zes zintuigen in toom houdt, zoals een wagenmenner zijn paarden.

De Mizuko Ceremonie. Door water over de beelden te gieten reinig je de misstanden in de wereld

 

 

 

Categorieën: Zeshin van der Plas, Columns, Zen
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk