Elk uur worden in India vier vrouwen verkracht en dat aantal stijgt nog steeds. Het lijkt het topje van de ijsberg, volgens activisten durven veel verkrachte vrouwen daar geen bekendheid aan te geven, bang als ze zijn hun goede naam en die van hun familie te grabbel te gooien. In het overwegend boeddhistisch Ladakh, een voormalig koninkrijk maar nu onderdeel van India, leren boeddhistische Kung Fu nonnen uit de Drukpa-traditie met hun zelfverdedigingstechniek andere vrouwen verkrachters van het lijf te houden. Deze maand namen bijna honderd meisjes en vrouwen in de leeftijd tussen de dertien en achtentwintig jaar aan de cursus deel.
De nonnen zijn gekleed in vechtsportkledij met zwarte gordels, hebben hun kastanjebruine gewaden zolang afgelegd, en instrueren de deelnemers aan de vijfdaagse zelfverdedigingscursus. De vrouwen rekken, springen en schoppen op bevel van de nonnen. De ongeveer zevenhonderd Kung Fu nonnen behoren tot de meer dan duizend jaar oude Drukpa-traditie, hebben daarbinnen dezelfde status en rechten als monniken maar doen meer dan bidden en mediteren: ze beheersen de kunst van het ongewapend vechten. Ze brengen de vechtkunst en de filosofie daarachter over aan de deelnemers: als zij het kunnen kunnen wij het ook, zeggen de vrouwen.
Traditioneel wordt van nonnen verwacht dat ze in de kloosters koken en schoonmaken en geen beoefening doen. Dat veranderde toen bijna een decennium terug de leider van de sekte Gyalwang Drugpa de nonnen aanmoedigde Kung Fu te leren. Geïnspireerd door zijn moeder die pleit voor gendergelijkheid, gaf hij de nonnen ook leidinggevende functies en hielp hen om buiten het studeren in de boeddhistische leer een opleiding te volgen tot elektricien en loodgieter. De nonnen zijn actief in de gemeenschappen waar ze wonen, voornamelijk in Nepal en India, ze behandelen zieke dieren en organiseren medische kampen voor dorpelingen. Hun werkterrein strekt zich uit over duizenden kilometers in de Himalaya, waar ze mensen bewust maken over een groot aantal onderwerpen, zoals de verontreiniging van het gebied tot mensenhandel. Na een enorme aardbeving in april 2015 in Nepal, weigerden ze te vertrekken maar trokken naar dorpen om puin te ruimen en voedsel te distribueren. De nonnen hebben een groot mededogen en zijn moedig, ze worden de helden van de Himalaya genoemd. Niets houdt ze tegen.
Elk uur worden in India vier vrouwen verkracht. Op weg naar school, hun werk, in taxi’s, trein en bus, thuis. In 2015 lag het totaal aantal op 34,651 verkrachtingen, een stijging van 43 procent ten opzichte van 2011. Een golf van openbare protesten na de fatale groepsverkrachting van een vrouw in een bus in Delhi in 2012 dwong de regering strengere straffen op te leggen aan de daders van dit soort misdrijven.