Een nieuw decreet van de Chinese autoriteiten heeft de Mandarijnse taal opgelegd aan alle kleuters en verplicht alle kleuterscholen in etnische en plattelandsgebieden om in het Mandarijn les te geven, zo maakt de mensenrechtenorganisatie Tibetan Centre for Human Rights and Democracy (TCHRD) bekend.
Het decreet dat deze maand in werking is getreden – luidt volgens het Tibetaanse nieuwsportaal Phayul als volgt: ‘Vanaf het herfstsemester van 2021 zullen alle kleuterscholen in etnische gebieden en plattelandsgebieden die de nationale standaardtaal niet hebben gebruikt voor kinderopvang en onderwijsactiviteiten, de nationale standaardtaal gebruiken voor activiteiten om een goede Mandarijnse onderwijsomgeving voor kinderen te creëren. Het Chinese ‘Homofonieplan voor Putonghua onderwijs voor kleuters richt zich op het cultiveren van een sterke basis van de standaard Chinese taal en ook om te helpen een gemeenschap op te bouwen voor de Chinese natie vanaf jonge leeftijd.’
Tenzin Sangmo, een onderzoeker bij TCHRD, zegt dat het decreet bedoeld is om het kind in de eerste jaren minder greep te laten krijgen op zijn moedertaal. Hoewel studies hebben aangetoond dat kinderen in staat zijn om in de eerste jaren meer dan één taal op te pikken en veel in de handen van de ouders ligt, mogen we niet vergeten dat het opleggen van verplicht Mandarijnonderwijs in deze context zou dienen als een doorgeefluik voor lessen in sinisering en culturele waarden die gepaard gaan met de invoering van een taal, stelt Tenzin Sangmo.
Leerkrachten zullen de komende vier jaar ook een ‘nationale gemeenschappelijke taalvaardigheidstraining’ moeten volgen. Activisten zijn van mening dat het door dergelijke decreten moeilijk zal worden om de Tibetaanse taal in stand te houden.