Als je de populaire pers gelooft dan zweef je na een sessie mindfulness op wolkjes naar buiten. Mindfulness is juist het omgekeerde. We noemden het ‘Leven in de maalstroom’ en niet ‘Zweven in de kosmos’.

Een zweverig gevoel krijg je door je met je geest uit de werkelijkheid terug te trekken. Sommige mensen vinden dat leuk. Er bestaan hypnotische technieken die daarop aansturen. Ook de wollige diepzinnigheden, waarmee vaak over mindfulness wordt geschreven, en de daarbij horende lieflijke plaatjes spiegelen ons graag een fantasiewereld voor.

Hoe begrijpelijk het ook is dat we soms aan de werkelijkheid willen ontsnappen, in mindfulness maken we precies de omgekeerde beweging: we gaan de werkelijkheid aan.

Die bereidheid om de werkelijkheid aan te gaan is het wezen van mindfulness. Daarom vragen we in mindfulness nooit om je iets in te beelden of aan te praten. Mindfulness gaat altijd over wat is.

Soms is die werkelijkheid fijn, soms is ze heftig. Het hoort er allemaal bij. We sluiten niets uit.

 

Deze tekst maakt deel uit van een serie over wat mindfulness niet is. Alle afleveringen van deze serie.

 

Omslagfoto Arrèt sur image, Erik Pevermagie, CC SA 04 door Onlysilence.

 

Categorieën: Edel Maex, Teisho
Tags: , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

4 reacties op Mindfulness is niet: ‘zweven in de kosmos’

 1. Gerben schreef:

  Sadhu, sadhu, sadhu.
  Zo is het maar net.

 2. Kay schreef:

  Vastklampen aan het “zichtbare” verbergt het egoloze/zielloze zweven in de kosmos. De waakzame aandacht voor de stroom van associaties en samsara’s tijdens mindfulness is bezig zijn met maar een heel klein van ons zijn en worden.

 3. kees moerbeek schreef:

  ‘De waakzame aandacht voor de stroom van associaties en samsara’s tijdens mindfulness is bezig zijn met maar een heel klein van ons zijn en worden.’ Dank voor je reactie, Kay. Maar kun je ook maar iets daarvan aantonen? Dat je het gelooft mag, maar anderen geloven wat anders. Echt niemand hoeft bekeerd te worden, toch?

  Wat is dat ‘zweven in de kosmos’: ruimtevaart of iets spiritueels? Kay, maar wat je beweert klinkt als waarheid met een W. Vergeef me dat ik dat anders zie :-)

  Het ga je goed: https://www.youtube.com/watch?v=NpFpFa2aCAs

 4. trudy schreef:

  Dank voor deze nuchtere, realistische uitleg over mindfulness. Te vele mensen denken bij mindfulness helaas nog altijd aan een Feel-Good-Modus.