Wat je al niet leest in reclamefolders. ‘Met mindfulness ontdek je je dieperliggende dromen en wensen’. ‘In mindfulness vind je onontgonnen, latente mogelijkheden’. Het lijkt alsof je binnen de acht weken je een heel ander mens zult worden.

Met slogans als deze kun je op de markt gaan staan. Ze spelen in op een gevoel van tekort te schieten. Ze spiegelen valse verwachtingen voor. Met mindfulness hebben ze absoluut niets te maken.

Mindfulness is geen vorm van zelfverbetering. Integendeel, we gaan er helemaal niet van uit dat er iets mis is met iemand. Het is dus ook niet de bedoeling dat je na acht weken iemand anders bent.

Maar misschien helpt mindfulness je om iets beter te leven met degene die je bent, zoals je bent, zonder zo nodig iemand anders te moeten worden.

 

Deze tekst maakt deel uit van een serie over wat mindfulness niet is. Alle afleveringen van deze serie.

 

Omslagfoto: Mindfulness Arrêt sur_image by Erik Pevermagie CC SA 04 door onlysilence.

 

Categorieën: Edel Maex, Mindfulness
Tags: ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

2 reacties op Mindfulness is niet: ‘zelfverbetering’

 1. Kay schreef:

  De sprong van aap tot mens is een enorme sprong. Worden wie je bent is een nog grotere sprong. De arrogante religie ziet de mens als kroon op de evolutie, mindfulness ook. De mens is een overgangswezen, is niet af. Mindfulness gaat niet erg diep.

 2. Dakme Chötso schreef:

  Beste Edel Maex, bedankt voor de mooie manier waarop je aangeeft wat Mindfulness niet is.
  Mindfulness lijkt inderdaad een containerbegrip te worden. Museum Boymans in Rotterdam heeft de mindfullinboymans maand:
  “Wist je dat een gemiddelde museumbezoeker maar 9 seconden naar een kunstwerk kijkt? In de bijeenkomsten mindfulness in Boijmans kom je oog in oog met kunstwerken die je uitnodigen om terug te gaan naar je eigen waarneming. Het doel? Van kijken naar zien, naar waarnemen te komen.”
  Tja…