Liefde is een geliefde liefhebberij voor iemand die met een warm hart door het leven gaat. Zo’n leven, waarin je met zachte ogen het gebeuren om je heen volgt. Waarin welwillendheid iemands tweede natuur is geworden. Waarin het ‘veroordeel vermogen’ van iemand slinkt terwijl het beoordelingsvermogen groeit. Waarin iemand in de minne schikt.

De mantel der liefde bedekt gedane fouten, door jezelf, of wie dan ook begaan. En daarmee ettert het denken over die oude koe in de sloot niet door. Door het ‘houden van’ wordt een man of vrouw beminnelijk. In geen enkel gezelschap wordt zo’n persoon geweerd.

Het is zeker niet overdreven om te stellen dat alleen al een vleugje liefde het bestaan feestelijker maakt. Veel muzikanten hebben liefde in hun teksten verwerkt.

In het boeddhisme is het woord liefde inwisselbaar met het woord respect. Liefde voor jezelf is zelfrespect. Liefde gunt iemand zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen is dan het lef om er in beginsel maar eens van uit te gaan dat het wel eens zou kunnen lukken. En dat er geen man overboord is mocht het niet in 1, 2, 3,….8, 9, veel keer lukken. Een kind gaat ook net zo lang door met vallen tot ie kan lopen. Zelfvertrouwen, de Beatles, geen domme jongens, stellen al dat er niets is wat je kan doen dat niet gedaan kan worden.

Elf voordelen somde de Verhevene ooit op die iemand, die het denken door middel van het ontwikkelen van liefdevolle gedachten bevrijd ten deel vallen. Namelijk, je slaapt gelukkig, je wordt gelukkig wakker en je hebt geen slechte dromen. Je bent geliefd door mensen en door niet-menselijke wezens (dieren en engelen). De dewa’s (engelen) beschermen je. Vuur, gif en wapens kunnen je niet deren. Je geest is snel geconcentreerd. Je hebt een serene uitstraling. Je sterft zonder een verward denken. Bovendien zul je, mocht je er niet in slagen Nibbāna te bereiken, herboren worden in de Brahma-wereld.                       :

foto Joop Hoek

Op een gegeven moment krijgt liefde iets alles over-stijgends. Bjørk zingt erover. Binnen en buiten vervalt als liefde volledig overal-in-uit-en-rondom wordt. Flower power.

Leven voor liefde geeft het leven betekenis. Liefde maakt het leven simpel. Je hoeft maar op één manier te (re-)ageren. Je hebt alleen liefde nodig, en een huis en eten en kleding en soms of altijd medicijnen en.. en.. . En geduld want de liefde komt zelden uit de hemel vallen. Maar wie andere dingen opzij zet voor de liefde maakt het leven mooi en waard om te leven.

De liefde van een moeder voor haar enig kind, die ze zelfs met haar eigen leven zou beschermen, is het voorbeeld van liefde dat geneesheer Boeddha geeft. Mededogen komt vanzelf voor iemand die liefde voelt voor iemand –mens of dier- die in de penarie zit. Vervolgens zal diegene met behulp van zijn kennis en wijsheid weten wat hem te doen staat. Diegene die veel liefde, kennis, geduld, wijsheid en mededogen verworven heeft is de beste vriend, de beste leraar. Het is een voorrecht zo’n iemand te ontmoeten en het is een voorrecht je tot zo’n iemand te mogen ontwikkelen.

 

Enkele inspiratiebronnen:

De uiteenzetting over de groei van liefdevolle gedachten (karaniyamettasutta)

De uiteenzetting over de voordelen van liefde (mettānisamsa sutta) .

De uiteenzetting over de voordelen van vriendschap (mittānisamsa sutta)

En b.v. vers drie uit mijn favoriete boek de Anguttara Nikaya dat als de verzameling van op het aantal  besproken factoren geordende uiteenzettingen vertaald kan worden. Of kortweg de numeriek geordende sutta’s

Uiteraard is elke vertaling een interpretatie. Maar door door de woorden heen lezen, de tijd nemen, is de subtiele kunst van uit oude teksten putten eigen te maken. Die nu actueler zijn als toen.

Everything will be okay in the end.
If it’s not okay it’s not the end.
John Lennon

 

Sinds 2000 is Arjan Schrier actief boeddhist, eerst studeerde hij bij Dhammaviranatha. Sinds 2002 is hij betrokken bij het Amsterdamse Sanghametta, dat later Dhammadipa ging heten. Hij komt uit 1969 en studeerde fysiotherapie en milieu-ecologie.

 

 

 

 

 

 

 

 

Categorieën: Kunst, Muziek, Arjan Schrier, Dharma en filosofie
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk