De viering van het Kalachakra-ritueel heeft in en buiten het Kumbum klooster in Qinghai, in het Noordwesten van China, een enorme mensenmenigte op de been gebracht. De schattingen lopen uiteen van enkele tienduizenden tot wel tweehonderdduizend boeddhisten die vier dagen lang- de periode is gisteren begonnen, deelnemen aan boeddhistische rituelen en teachings.

Kalachakra is een term binnen het Vajrayana boeddhisme en betekent “wiel van de tijd” of “tijdcycli”. Het refereert zowel aan de tantrische meditatieboeddha en de filosofieën en meditaties in de Kalachakra Tantra en bijbehorende commentaren. De Kalachakra Tantra wordt officieel Kalachakra Laghutantra genoemd en is een verkorte versie van de originele tekst, de Kalachakra Mulatantra, die niet meer bestaat.

Binnen de Kalachakra-traditie wordt het concept van tijd en cycli behandeld: vanaf de cycli van de planeten tot cycli van de menselijke energie, en onderwijst hoe iemand de meest subtiele energieën in zijn lichaam kan beheersen op het pad naar verlichting. Kalachakra is een Boeddha en daarom alwetend, aangezien de Boeddha tijd is en tijd alles beïnvloedt, weet de Boeddha alles. Tevens is het wiel zonder begin en einde en wordt elke cyclus door een nieuwe gevolgd.

Het ritueel geeft deelnemers inzicht herboren te worden in Shambhala–een celestiaal koninkrijk waarvan vele boeddhisten geloven dat de krachten van het kwaad in een toekomstige kosmische strijd overwonnen zullen worden.

De ceremonie in Qinghai wordt uitgevoerd door de Tibetaanse religieuze leider Geja rinpoche en trekt duizenden belangstellenden uit alle sectoren van de Tibetaanse samenleving. Met inbegrip van Tibetanen, Mongolen en Han-Chinezen. Ze kunnen de rituelen volgen op tien grote videoschermen en ten minste honderd luidsprekers.

Het klooster heeft de taak op zich genomen om te zorgen voor een goede doorstroming van het verkeer en heeft tenten neergezet waar de deelnemers terecht kunnen. Hoewel Chinese veiligheidstroepen, bang voor plotselinge protesten door Tibetanen, vaak controleren en soms dit soort gebeurtenissen met grote mensenmassa’s verbieden, heeft dit evenement officiële goedkeuring gekregen.

Bron RFA.

 

Categorieën: Nieuws, Politiek, Tibetaans boeddhisme, Dharma en filosofie
Tags: , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk