Alle verschijningsvormen zijn vergankelijk
Alle dingen die vergankelijk zijn strekken uiteindelijk tot leed
Alles is instabiel, zonder blijvende essentie, zonder ‘zelf’
Dit zijn de drie karakteristieken van het bestaan
Egoloosheid is de weg en het doel van profeten en wijzen. Het vormt een rode draad doorheen alle religieuze tradities. Het is een belangrijke spirituele sleutel om het leven en de leer van profeten en wijzen correct te begrijpen. Telkens opnieuw zochten zij immers naar manieren om alles te verwijderen wat de stroom van goddelijkheid in hun leven tegenhield. Ze zochten naar een manier om de diepste diepte van het bestaan te bereiken en vonden spirituele vrijheid doorheen egoloosheid.
Al wordt het vaak specifiek met het boeddhisme geassocieerd, het zoeken naar ego-afbraak is in feite een essentieel element in de vele religieuze ideeën en praktijken die onze wereld rijk is. Aan de hand van verschillende voorbeelden uit christendom, boeddhisme, islam en hindoeïsme laat Jonas Slaats tijdens een bijeenkomst volgende week vrijdag in het Antwerpse boeddhistisch centrum Ehipassiko zien hoe een goed begrip van religie maar mogelijk is vanuit een correct verstaan van het proces van ego-afbraak. Hij beschrijft het pad van profeten en wijzen uit verschillende religies en biedt elke oprechte zoeker steun in zijn eigen zoektocht naar de essentie van een spiritueel leven.
Als schrijver en sociaal activist beweegt Jonas Slaats (Gent, 1980) zich steeds op de snijlijn van mystiek en maatschappijkritiek. Spiritueel wortelt hij zich in de christelijke traditie, maar hij verdiepte zich ook steeds in verschillende Oosterse religies. Na zijn filosofische, antropologische en theologische studies werd hij actief in verschillende vormen van Belgisch en internationaal vredeswerk – vaak met een focus op het multiculturele samenleven. Zo was hij o.a. campagnecoördinator van de Vlaamse Vredesweek, zakelijk coördinator van MANA, het Expertisecentrum Islamitische Culturen en politiek medewerker in de senaat. Op dit ogenblik ontwikkelt en ondersteunt hij op zelfstandige basis uiteenlopende socio-culturele projecten.
Vanuit zijn verschillende ervaringen ontstond o.a. het interreligieuze webproject halalmonk. Daarop publiceert Slaats zijn gesprekken met belangrijke spirituele leiders en artiesten uit de islamitische wereld. Het project mondde uit in het Boek “Soefi’s, Punkers & Poëten. Een christen op reis door de islam.” Zijn eerdere boeken zijn “Adem. De essentie van meditatie en gebed”, “Ego-afbraak. De weg van profeten en wijzen” en “Vasten. De eenvoud van Gandhi en Jezus.”
Léon zegt
Laten wij het ego koesteren als niet meer dan een visitekaartje.