De verwijdering van drie Chinese toeristen uit een guesthouse in de Zweedse hoofdstad Stockholm door de politie heeft geleid tot verontwaardigde reacties van Peking. De drie werden geboeid afgevoerd nadat er onenigheid met de leiding van het guesthouse was ontstaan omdat de drie- ouders met hun zoon- een dag eerder in het hotel arriveerden dan verwacht en weigerden te vertrekken.

Videomateriaal van een Chinese toerist met de naam Zeng en zijn ouders die worden gearresteerd zijn viraal gegaan op China’s strak gecontroleerde internet. Volgens de Chinese staatsmedia werd Zeng’s moeder (64) met haar handen geboeid op de rug afgevoerd in een politieauto en werd ze geslagen door politieagenten. De vader (67) viel flauw toen hij in een andere politieauto werd vervoerd naar een gebied dicht bij een begraafplaats in Stockholm werd gereden waar ze zouden zijn gedumpt. In de omgeving van de begraafplaats is ook een overnachtingsplek voor dakloze vluchtelingen. Peking heeft verzocht om een grondig onderzoek door Zweden. De politie van Stockholm heeft gezegd dat er niets valt te onderzoeken aangezien de politieagenten eenvoudig hun werk deden.

In Zweden wonende Chinezen zeggen dat de protesten van de Chinese Communistische Partij waarschijnlijk politiek gemotiveerd zijn, na een bezoek aan Zweden door de Tibetaanse geestelijke leider de Dalai Lama op 12 september. Politieke analisten hebben het Chinese toerisme geïdentificeerd als een van de kanalen waarlangs het bestuur van president Xi Jinping zijn invloed over de hele wereld wil uitbreiden.

Bron RFA.

 

Categorieën: Dalai Lama, Mensenrechten, Politiek
Tags: , , , , ,

Lees ook:

Ochtend- of avondeditie

We hebben een gratis mailinglijst.
Abonneer je op onze ochtend- of avondeditie

Reageren is niet meer mogelijk