De Boeddha heeft aangekondigd dat de Dhamma uit de wereld zal verdwijnen. Dat komt doordat mensen allerlei ideeën hebben en daarom er van alles aan toevoegen. Die ideeën, opvattingen, ontstaan voornamelijk door zintuiglijke verlangens. In het licht van dat de Dhamma langer kan blijven voortbestaan, wil ik een Sangha oprichten. In deze nieuwsbrief alvast een paar belangrijke aspecten.
In mijn leven heb ik gezien dat mensen heel erg diep slapen, ook met hun religie. Dat geldt ook voor boeddhisten, zowel monniken als lekenvolgelingen, en dat is wat het voortbestaan van de Dhamma in gevaar brengt. Arrogantie oftewel eigendunk (mana) speelt hierin een krachtige rol, maar de meest primaire rol is die van zintuiglijke verlangens. D.w.z. dat wat je waarneemt, dat je dat snel vastgrijpt en het beschouwt als zijnde waar en werkelijk. Zo ontstaan er aannames, vooropgezette ideeën en vervolgens verdraaiingen van de realiteit, van wat er werkelijk is. Dit betekent dat autoriteit een steeds meer bepalende rol voor je krijgt. Echter, de meest dominante autoriteit is de innerlijke autoriteit die gevoed en in stand gehouden wordt door zintuiglijke toegeeflijkheid (kama). Hierdoor geef je snel toe aan wat je zintuigen willen zien en dat is heel wat anders dan de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Heb je er weleens over nagedacht dat het toegeven aan wat je zintuigen je vertellen, een onderwerping impliceert? Dit werkt innerlijke slavernij in de hand. Het legt je aan banden (kama guna)…
Een essentiële kern waar de Boeddha steeds op hamert, is om niet vast te grijpen in je waarnemen, onafhankelijk (anissito) te zijn en alles goed te onderzoeken. Indachtigheid (sati) is de primaire sleutelrol om wakker te worden (bujjhati) gevolgd door onderzoek naar realiteit (dhamma vicaya). Zintuiglijke verlangen (kamacchanda) daarentegen is de primaire sleutelrol die de ontwikkeling van inzicht juist tegenwerkt omdat er dan geen sprake is van kritisch onderzoek.
Binnen boeddhistische gemeenschappen (Sangha) gaat het soms radicaal verkeerd. Een foute leiding die de Dhamma niet ziet, is niet bekwaam mensen te wekken en te motiveren, te inspireren om de ware Dhamma te beoefenen waardoor mensen kritische, wijze en intelligente mensen zouden kunnen worden. Dit uitblijven is het voornaamste gevaar waardoor de Dhamma uit de wereld verdwijnt en veel schade wordt aangericht. In De innerlijke autoriteit heb ik hier een sprekend voorbeeld van gegeven.
Het niet willen zien wat er is, het ‘wegkijken’, is de realiteit ontkennen (moha) en dat betekent gevaar (adinava). Voor jezelf én voor de Dhamma. Wanneer dergelijke misstanden worden ontkend, wordt daarmee de Dhamma in gevaar gebracht en veel schade aangericht .
Er spelen soms ook rare ideeën binnen boeddhistische gemeenschappen die de onwetendheid omtrent de Dhamma weerspiegelen. T.z.t. zal ik er enkele voorbeelden van geven, inclusief een verklaring waarom het de Dhamma niet is. Ik moet waarschuwen en wekken. Ook de Boeddha was niet mals in het bekritiseren van monniken die een verkeerd beeld hadden van de Dhamma. Ontkenning leidt nooit tot realiteit. Voor wie de waarheid altijd op nummer 1 staat, heeft de boodschap goed begrepen.
Zo was het de arrogante Devadatta waardoor er voor het eerst een scheuring in de Sangha ontstond. Zie Dhp163 — Devadatta — De scheuring in de Sangha.
Welke mensen heb ik straks hard nodig?
De mensen die goed bekend zijn met de Dhamma, mensen die genieten van de Dhamma, die vreugde vinden in de Dhamma. Dit zijn vooral de mensen die de Dhamma beschermen, die het goede in de wereld beschermen, voor het voordeel van velen. Als jij zo iemand bent, weet dan dat je heel erg waardevol bent. Zulke mensen heeft onze Sangha nodig. Je mentale niveau is niet van belang, maar de richting waar je heen wilt, je goede intenties. Zulke mensen zijn mijn beste vrienden (mitta).
Je kunt je nog niet voor ‘Onze Sangha’ aanmelden. Dat zit ‘eraan te komen’. Dat de ware Dhamma in het hart van veel mensen mag leven. Aho sukham!
Klik hier voor meer informatie over Peter van Loosbroek — Ananda, auteur van sleuteltotinzicht.nl
Taigu zegt
“Ego sum via veritas et vita,” dixit Buddha.
(“Ik ben de weg, de waarheid en het leven,” zei Boeddha.)
Leve het fundalisme! Precies waar onze wereld op zit te wachten?
Siebe zegt
en daar gaan we weer…hup…en daar zit iemand weer in het kamp van de fundamentalisten…Hup weggezet, klaar. Verbaal geweld, verbale bommenregen.
G.J. Smeets zegt
Je verwart Jules’ argumenten met verbaal geweld. Niet netjes, Siebe.
G.J. Smeets zegt
Jules, die aangekondigde oprichting van een boeddhistische parochie is hilarisch. Het is een digitaal reclame praatje.van een missioinaris op zoek naar publiek. Met fundamentalisme heeft het m.i. weing te maken, eerder met opportunisme.
Taigu zegt
“De weg, de waarheid en het leven” vind je op verschillende plaatsen op de website geïllustreerd, zoals hier:
“Een belangrijk streven is dat de oorspronkelijke Leer behouden blijft. Door je aan te sluiten bij onze Sangha draag je hier aan bij. Dat is geweldig!
Een belangrijk aspect is dat wanneer mensen die zich willen aansluiten, ‘de neus de goede kant op hebben staan’. Rechtvaardigheid nastreven, voor het goede kiezen. Zie bijvoorbeeld de pagina Avecca pasada — Onwrikbaar vertrouwen waarin de Boeddha o.a. aangeeft welk pad de mensen van de Sangha bewandelen.”
https://www.sleuteltotinzicht.nl/onze-sangha.htm
Onwrikbaar vertrouwen in onwrikbare leerstellingen, wat is dit anders dan fundamentalisme van een nieuwe sekteleider die pretendeert het licht te hebben gezien en zich Boeddha’s werk toeëigent?
marein zegt
het woord ‘moet’ valt me ook op, in contrast met de terechte opmerkingen over aannames.