Op 15 en 22 december zendt NPO 2 het tweeluik ‘In de stroom van de 10.000 dingen’ uit. Deze bijzondere documentaire van Laetitia Schoofs biedt over een periode van vijf jaar een intieme blik op het leven en werk van de New Yorkse zenmeesters Koshin en Chodo. Als echtpaar en partners in stervensbegeleiding delen zij hun diepgaande visie op het leven en de dood geworteld in het zenboeddhisme.
Hoe leren we de onvermijdelijke vergankelijkheid van het leven te omarmen? Wat vraagt het om met volle aandacht aanwezig te blijven op momenten waarop we verlies en pijn ervaren? Het zijn vragen die Koshin en Chodo dagelijks bezighouden. Ze vertellen openhartig over hun jeugdtrauma’s en hoe zij die ervaringen hebben weten om te buigen tot een voedingsbodem voor hun levenswerk. Ze proberen de dood bespreekbaar te maken en de boeddhistische benadering van stervensbegeleiding een plek te geven binnen de westerse geneeskunde.
In het eerste deel van het tweeluik volgen we Koshin en Chodo naar Japan, de bakermat van het zenboeddhisme. Hier geven zij een workshop in stervensbegeleiding voor zorgmedewerkers en maken zij een persoonlijke reis naar de oorsprong van hun beoefening. Er ontvouwt zich een zoektocht naar de kracht van stilte en traditie met diepgaande reflecties over leven en dood.
In het tweede deel ligt de focus op hun werk in New York, waar de chaos van de stad altijd voelbaar is. Tegen deze achtergrond brengen Koshin en Chodo het belang van stilte en liefde onder de aandacht bij een steeds groter wordend publiek.
Ook begeleiden zij de terminale Saskia in de laatste fase van haar leven. De dochter, een alleenstaande moeder die gedichten schrijft en poëzie doceert aan het Bard College, kan niet langer haar huishouden zelfstandig voeren. Haar oude Nederlandse moeder staat haar bij, die in de jaren zestig als au-pair naar Amerika was gekomen, maar worstelt zelf ook met een wankele gezondheid.
‘In de stroom van de 10.000 dingen’ is een diepgaand en persoonlijk portret van een charismatisch echtpaar en hun visie op de vergankelijkheid van het bestaan, maar is vooral een verhaal over liefde en verbinding. Het tweeluik toont bovendien hoe de eeuwenoude boeddhistische wijsheid ons nog steeds in deze tijd kan helpen om de onvermijdelijkheid van de dood te omarmen en hoop en troost te bieden in tijden van verlies.
Geef een reactie