‘Bijna 70 procent van de doden die tot nog toe zijn gevallen bij de oorlog in Gaza, zijn vrouwen en kinderen.’ – Israël is genadeloos. En Trump met zijn schijnheilig geloof ‘tegen abortus’ is een vriend van Israël. Maar Hamas, Hezbollah en Iran zijn beslist niet beter, mogelijk zelfs slechter.
We haten hier in Nederland Joden maar ook moslims. Wat we zouden moeten haten (lees hier: verwensen) is al het geweld in de wereld. Waar politici en volgers zich schuldig aan maken, waar ook ter wereld. Laat dat eens duidelijk zijn.
Ik houd van integere mensen, mensen met een zekere gevoeligheid en oog voor feiten.
Gautama Boeddha was een mens van vrede. Niet alleen omdat hij mediteerde maar ook zijn leringen waren daarop gericht. Heel veel mensen beweren voor vrede te zijn maar hun gedachten kloppen vaak niet. Jiddu Krishnamurti zei dat ook vaak: Weg en doel zijn een.
Boeddha at wel vlees maar niet zomaar.
Hij en zijn monniken aten enkel vlees als het dier niet speciaal voor hen was geslacht (ze aten dus wat de pot schaftte). Maar de Boeddha at ook geen vlees als hij getuige was geweest van het slachten. Bijvoorbeeld, als hij een dorp binnenkwam en ergens een dier gilde. En hij met zijn gezelschap daar eten zou krijgen aangeboden. Ook al was het dier niet speciaal voor hem en zijn gevolg geslacht.
Doet me denken aan bloedgeld. Als bijvoorbeeld jouw organisatie een schenking krijgt en je weet of sterk vermoedt dat aan dat geld bloed kleeft, een luchtje zit, wil je het dan nog wel echt hebben? Maar je kunt ook bot zijn en zeggen dat het je allemaal niet uitmaakt, vlees is vlees en geld is geld.
Ik vind vrouwen mooi en respecteer hen, en ik geloof daarbij niet in sekswerkers. Een vrouw dient haar lichaam te respecteren. Zoiets kun je niet alleen van mannen verwachten, want dat is dweilen met de kraan open, nietwaar?
Als je gelooft in vrede, handel daar dan ook echt naar. Bezit daarbij de scherpzinnigheid en vrede van een boeddha en/of een christus. Beiden brachten de boodschap van liefde en geweldloosheid.
Er is een gezegde: ‘Iedereen wil naar de hemel maar niemand wil dood.’ Met andere woorden: we willen een goedkoop antwoord. En dat weten politici die aan de macht willen komen of daar al zitten. Mensen die niet gewend zijn echt na te denken, zijn een makkelijke prooi.
Ooit moet Osho hebben gezegd over de politiek in zijn land, India: ‘Mensen die niet kunnen lezen zouden niet mogen stemmen.’ Omdat deze mensen makkelijk te manipuleren zijn. Als je niet al het nieuws kunt volgen, lezen, betreffende een bepaalde politici en zijn partij, weet je ook niet echt met wie je te maken hebt. Want mensen die aan de top willen komen zijn gewend te liegen en te manipuleren.
Misschien ben ik wel hypocriet, schijnheilig en/of tegenstrijdig. Misschien weet ik dat niet eens van mijzelf, dat kan. Misschien ben ik een wolf in schaapskleren. Mogelijk dat iemand dat denkt.
Ik kan hier beweren dat ik volstrekt onschuldig ben maar ben ik dat dan ook, welke garantie kan de lezer daaraan ontlenen? Ik word wel eens uitgescholden via de e-mail of op het internet, want daar ben ik vaak te vinden. Daarom is het goed, werkelijk onderzoek te verrichten en vooral daarbij te letten op eigen gedachten en gevoelens. Want het ego zorgt heel makkelijk voor blinde vlekken.
Wat er in de wereld gebeurt, is verschrikkelijk. Maar er is een medicijn, een kuur. Maar staan we daar echt voor open? Of willen we alleen maar zien wat we willen zien?
Siebe zegt
Vrede? Betekent dit dan dat je alles goed vindt? En treedt je dan nooit eens op? Ga je dan maar overal in mee als een karakterloos persoon zonder enige visie?
De Pali sutta’s portretteren een Boeddha die nogal kritisch was over andere religieuze gebruiken en visies. Te lezen valt dat hij het vereren van een wezen als de Schepper en Vader van alle wezens (maha brahma) maar niks vond en bijvoorbeeld baden in heilige rivieren ook niet, of praktijken van de Jains, maar nog veel meer visies en praktijken zijn onderwerp van kritiek.
Er zijn ook mensen heb ik gezien die geloven niet dat de Boeddha zo was. De sutta’s portretteren hem wel zo.
Nou, daar moet je nu mee aankomen…met kritiek op andere levensvisies en religieuze gebruiken.
Nathan Rozenhart zegt
Beste Siebe,
Zover ik begrepen heb bekritiseerde Boeddha ook het kastenstelsel en dierenoffers. Ook had hij niets met atman. Toch? … Dus ik zie niet hier het probleem.
Tegenwoordig heb je bijvoorbeeld de islam die zich overal laat horen, als een godsdienst van vrede maar dat is natuurlijk kul. Over welke vrede hebben ze het dan in hemelsnaam?
Goed, zo zijn er meer zaken die we kritisch kunnen bekijken maar daarvoor kunnen we nog wel onze innerlijke vrede ervaren, lijkt mij. En hoef je verder ook geen oorlog (georganiseerde moord) te voeren.