Toen ik aan deze rubriek begon had ik bepaalde ambities en aspiraties, waarover ik al eerder schreef. Helaas heb ik te weinig tijd en energie, of te veel werk en andere bezigheden, om dit waar te maken. Daarom vandaag een lui recept. Niet zelf ontwikkeld, wel vaak zelf gemaakt. Ik hou van dit soort combi-schotels waarmee je eindeloos kunt variëren. Vanwege tijdsgebrek – ik ben een lang weekend in Retraitecentrum Bosoord in Loenen – hou ik het kort en citeer ik hier uit Wikipedia:
“Een poké bowl is de moderne en westerse variant op het Hawaïaanse gerecht poke. Het gerecht bestaat uit een kom (Engels: bowl) met verschillende fijngesneden ingrediënten die gescheiden naast elkaar op een sierlijke manier gerangschikt zijn en lauwwarm of koud geserveerd worden, met daaroverheen een saus. Het oorspronkelijke Hawaïaanse gerecht bestaat uit (onder andere) fijngesneden rauwe vis. Dit Hawaïaanse gerecht heeft een Japanse oorsprong. Het moderne gerecht is rond 2012 ontstaan en sindsdien aan een opmars bezig. Een poké bowl hoeft overigens geen vis te bevatten maar kan ook vlees bevatten of geheel vegetarisch of veganistisch zijn. De vegetarische varianten worden ook wel Buddha bowls genoemd.”
“Een Buddha bowl is een vegetarisch of veganistisch gerecht dat als lunch of als avondmaaltijd wordt genuttigd. Het gerecht is afgeleid van de poké bowl, die meestal vis bevat. Het gerecht bestaat uit een combinatie van verschillende fijngesneden groenten en fruit die op een sierlijke manier gerangschikt zijn met vaak een portie rijst of quinoa. De eerste Buddha bowl werd mogelijk in 2013 geserveerd in Toronto. Voor de reden dat de naam Buddha bowl werd bedacht zijn verschillende verklaringen: (1) Een goede Buddha bowl is een uitgebalanceerde maaltijd, en balans is een belangrijk concept uit het boeddhisme. (2) Deze is vernoemd naar Gautama Boeddha die destijds regelmatig met een schaal rondliep die door voorbijgangers gevuld werd met allerlei ingrediënten waarmee hij aan zijn maaltijd kwam. (3) De schaal is vernoemd naar de ronde buik van Budai, die ook wel de lachende boeddha wordt genoemd.”
Tot zover Wikipedia. Verklaring 2 is mijn favoriet.
Ingrediënten voor 4 personen:
- 300 gr sushirijst
- 4 eetlepels Japanse rijstazijn (al dan niet aangemaakt met zout en suiker)
- 300 gr tofu, uitgelekt, of tempeh, in blokjes of reepjes
- 200 gr edemame boontjes (diepvries), kort gekookt
- 150 gr zeewiersalade (wakame) en/of blokjes avocado
- 1-2 mango’s in blokjes of reepjes (kan uit de diepvries)
- 100 gr wortel julienne gesneden
- Paar radijsjes in plakjes, plakjes komkommer, lente-ui en/of andere groente
- 1-2 teen knoflook, in dunne plakjes of uit de knijper
- 4 eetlepels Japanse sojasaus
- 4 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn)
- Sap van 1-2 limoenen
- chili vlokken naar smaak
- 1-2 eetlepels ahornsiroop
- 4 eetlepels sesamolie
- zwart of wit sesamzaad
- gember uit een potje
Begin met het maken van de marinade. Meng knoflook t/m sesamolie in een kom. Marineer de tofu of tempeh in deze marinade. Kook ondertussen de sushirijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Wanneer de sushirijst klaar is roer je voorzichtig de rijstazijn erdoorheen. Officieel hoor je de rijstazijn eerst te mengen met 3 theelepels suiker en een snuf zout, maar dat laat ik meestal achterwege. Laat met deksel op de pan nagaren en iets afkoelen. Vis de tofu of tempeh uit de marinade en bak deze kort in de koekenpan (of langer in de oven). De overgebleven marinade kun je als dressing gebruiken. Ook kun je de helft van de dressing als marinade gebruiken en de rest als dressing. Dan zweven er geen stukjes tofu in.
Maak nu de poké bowls of boeddha bowls op door de rijst in een kom te scheppen en de overige ingrediënten er mooi op te rangschikken. Of laat iedereen aan tafel een eigen kom opmaken. Besprenkel met de dressing. Garneer de poké bowls met (zwart) sesamzaad en gember. Varieer gerust met de ingrediënten.
Op de foto met de klok mee: gember, wortel, komkommer, tempeh, avocado, mango, radijs, edemame.