• Door naar de hoofd inhoud
  • Skip to secondary menu
  • Spring naar de eerste sidebar
  • Spring naar de voettekst

Boeddhistisch Dagblad

Ontwart en ontwikkelt

Header Rechts

Veertiende jaargang

Zoek op deze site

  • Home
  • Agenda
    • Geef je activiteit door
  • Columns
    • Andre Baets
    • Dharmapelgrim
    • Bertjan Oosterbeek
    • Dick Verstegen
    • Edel Maex
    • Emmaho
    • Goff Smeets
    • Hans van Dam
    • Jana Verboom
    • Joop Hoek
    • Jules Prast
    • Paul de Blot
    • Rob van Boven en Luuk Mur
    • Ronald Hermsen
    • Theo Niessen
    • Xavier Vandeputte
    • Zeshin van der Plas
  • Nieuws
  • Contact
    • Steun het BD
    • Mailinglijst
  • Series
    • Boeddha in de Linie
    • De werkplaats
    • Recepten
    • De Linji Lu
    • De Poortloze Poort
    • Denkers en doeners
    • De Oude Cheng
    • Meester Tja en de Tao van Niet-Weten – alle links
    • Fabels door Goff
    • Cartoons van Ardan
    • Tekeningen Sodis Vita
    • De derwisj en de dwaas
  • Over ons
    • Redactiestatuut van het Boeddhistisch Dagblad
    • Redactieformule van het Boeddhistisch Dagblad
  • Privacy

Home » Boeddhisme » B’eter Lauwwarme quinoasalade

B’eter Lauwwarme quinoasalade

20 juli 2024 door Jana Verboom

Eerder deze week was ik aan het mijmeren over voeding terwijl ik onderweg was naar een all-you-can-eat restaurant. Geen originele gedachten, ik heb dergelijke denkbeelden al eerder gedeeld hier, maar wellicht is het geheugen van de lezer vanwege de hitte net zo slecht als het geheugen van de schrijver.

Dit is wat ik opschreef:

“De maatschappij van nu is anders dan de omgeving waar wij via duizenden jaren evolutie aan zijn aangepast. De mensheid leefde eerst als jager-verzamelaars, later werd hun dieet aangevuld met de opbrengst van schamele akkertjes, met de hand bewerkt, en hier en daar wat melk of vlees. Als ik in de natuur loop kan ik me nauwelijks voorstellen hoe een mens vroeger aan voldoende calorieën kwam. Vet en suiker waren er nauwelijks. Wilde bessen en andere vruchten zijn veel minder zoet dan we gewend zijn uit de supermarkt. Wild vlees en vis is over het algemeen erg mager. Wij zouden het nu niet lang meer volhouden met uitsluitend eten uit de wilde natuur!

Ik stel me voor hoe ik als oermens hazelnoten zou verzamelen, bosbessen, paddenstoelen, zevenblad, brandnetels… misschien eieren van watervogels, slakken, mossels. Maar zou ik aan voldoende calorieën kunnen komen om te overleven? Ik zou de hele dag op stap zijn, vele uren moeten zoeken, vele kilometers moeten afleggen. Een vierdaagse is er niks bij. Geen wonder dat wij geëvolueerd zijn om in tijden van overvloed flink te hamsteren en te bunkeren, en dat we dol zijn op alles wat vet en zoet, dus calorierijk is!

In de huidige tijd in onze samenleving hebben we all-inclusive vakanties, all-you-can-eat restaurants, potluck dinners, goed gevulde (koel)kasten en winkels, en overal in het straatbeeld en op stations de mogelijkheid om snacks en andere etenswaren te kopen. De moderne mens (in West-Europa) hoeft nooit meer honger te lijden en heeft altijd verleidingen om zich heen. Als we bedenken hoe slecht we genetisch zijn aangepast aan de moderne tijd is het nog een wonder dat maar de helft van de mensen overgewicht heeft en niet 100%!”

Dit alles schreef ik dus op terwijl ik onderweg was naar een all-you-can-eat restaurant. Ik ben een van die mensen die zich moeilijk kunnen beheersen te midden van overvloed. Ik eet dan al gauw te veel. Ik probeer daar met mildheid naar te kijken. Het is de oermens in mij die het op dat soort momenten overneemt. Het lukt mij overigens aardig om gezonde keuzes te maken (veel groenten, vers fruit als dessert) maar het lukt me minder goed om ook verstandige hoeveelheden tot me te nemen. Zo ook deze week. Al helpt plantaardig eten wel: je kunt een groot deel van het assortiment links laten liggen.

Laatst was ik bij een potluck dinner. Het idee is dat iedereen een bescheiden portie meeneemt en dat je vervolgens alles met elkaar deelt. Dus als tien mensen wat meenemen, en delen, dan heb je tien keer een klein hapje op je bord. Gelukkig(?) nemen de meesten wat meer mee dus ook daar kan mijn innerlijke oermens zich uitleven.

Ik had de bosvruchtentaart van mijn oudtante gemaakt (recept is hier eerder gedeeld), drie mensen hadden een maaltijdsalade gemaakt met couscous en/of quinoa. Dat was helemaal niet erg, want de salades waren erg verschillend. Elke salade had een andere samenstelling met gekookte groenten, rauwe groenten, verse kruiden, olijven, dadels, pijnboompitten, feta enzovoort. Het inspireerde mij om deze week ook zo’n salade te maken met wat ik in huis had. Ik koos voor quinoa omdat dat gezonder is dan couscous. Couscous is van tarwebloem gemaakt, het is eigenlijk gewoon een soort ronde minipasta. Quinoa daarentegen bestaat uit hele zaden boordevol eiwitten, vitamines en mineralen. Het werd zesduizend jaar geleden al verbouwd door de Inca’s, maar groeit tegenwoordig gelukkig ook in Nederland.

Ingrediënten (lauwwarme maaltijdsalade voor 4 personen):

  • 200 gram quinoa
  • 1 stronk broccoli, in roosjes
  • 1 rode ui, in heel dunne halve plakjes
  • zongedroogde tomaten in olie, hoeveelheid naar smaak, in stukjes
  • handjevol kalamata olijven, in stukjes
  • peterselie, hoe meer hoe beter, fijngehakt
  • verse munt, blaadjes van enkele takjes, fijngehakt
  • 1 paprika, in kleine stukjes
  • Een stuk komkommer, in blokjes
  • Een flinke handvol verse (kers) tomaten, in blokjes of stukjes
  • scheut sesamolie
  • scheut olijfolie
  • ongeveer 1 theelepel zout (minder als de quinoa of broccoli in zout water gekookt worden)
  • scheut balsamico azijn
  • citroensap van ½ – 1 citroen (meer als je van zuur houdt)
  • scheut granaatappelmelasse

Hierboven staat wat er in onze quinoasalade zat deze week. Volgende keer heb ik weer andere ingrediënten in huis en zal de salade weer anders zijn. Met pijnboompitten bijvoorbeeld. Of wat plantaardige feta. Varieer dus gerust!

Kook de quinoa volgens de aanwijzingen op de verpakking (ca. 10 minuten) en giet af. Stort in een schaal en laat wat afkoelen. Kook de broccoliroosjes in wat water bijna gaar. Maximaal 6-8 minuten. Laat uitlekken en wat afkoelen in een vergiet. Meng nu alle ingrediënten voorzichtig door elkaar. Proef. Voeg eventueel nog wat zout, zoet of zuur toe.  Wij serveerden de salade lauwwarm met vegaballetjes.

De komende weken ben ik met vakantie. Ik ga dan proberen elke dag iets uit de natuur te eten. Bosaardbeien. Bramen. Frambozen. Bosbessen. Bospaddenstoelen. Ik zal daarbij denken aan de vijf contemplaties uit mijn sangha, en wel met name aan de derde:

  1. Dit voedsel is een geschenk van de aarde, de hemel, talrijke levende wezens en hard werken.
  2. Laten wij in dankbaarheid en aandacht eten, zodat dit voedsel werkelijk aan ons is besteed.
  3. Laten wij onze onzorgvuldige gewoontes transformeren en leren in alles de juiste maat te vinden.
  4. Laten wij met mededogen eten, zodat we het lijden van levende wezens verminderen, niet langer aan het proces van opwarming van de aarde bijdragen en onze kostbare planeet beschermen en helen.
  5. We nemen dit voedsel aan zodat we de verbondenheid in onze Sangha kunnen versterken en ons ideaal van dienstbaarheid aan alle levende wezens voeden.

Tot slot wens ik iedereen een fijne zomer, tot over vier weken!

Categorie: B'eter, Boeddhisme, Columns, Jana Verboom Tags: honger, Lauwwarme quinoasalade, oermens, potluck dinner, Quinoa, verleidingen

Lees ook:

  1. B’eter – Serendipiteit, plantaardige kookroom, en paddenstoelenroomsaus
  2. Zeshin – choka & banka de weg van het hart
  3. B’eter – Troosteten en romige pompoenrisotto
  4. Het jaar 2021 – dag 178 – hongerhuilen

Elke dag het BD in je mailbox?

Elke dag sturen we je een overzicht van de nieuwste berichten op het Boeddhistisch Dagblad. Gratis.

Wanneer wil je het overzicht ontvangen?

Primaire Sidebar

Door:

Jana Verboom

Jana Verboom is bioloog en docent milieuwetenschappen. Bewust van het lijden veroorzaakt door de productie en consumptie van dierlijke producten als vlees en zuivel wil ze aandacht vragen voor de noodzakelijke transitie naar plantaardige voeding. Geïnspireerd door het leven en werk van Thich Nhat Hanh wil ze haar lezers inspireren om hap voor hap stapjes te zetten naar een betere toekomst voor Moeder Aarde. 
Alle artikelen »

Agenda

  • Agenda
  • Geef je activiteit door

Ochtend- of avondeditie

Ochtend- of avondeditie ontvangen

Abonneer je

Elke dag gratis een overzicht van de berichten op het Boeddhistisch Dagblad in je mailbox.
Inschrijven »

Agenda

  • 10 februari 2025
    Zen Spirit studiegroep 'Het verborgen licht'-vanaf 10 februari 2025
  • 2 mei 2025
    Phowa Studieweek
  • 9 mei 2025
    Seminar Tenzin Wangyal Rinpoche
  • 12 mei 2025
    Maandagochtend meditatie in Amsterdam-West
  • 13 mei 2025
    Verdiepingsbijeenkomst Hand in hand met de Boeddha
  • 13 mei 2025
    Dinsdagavond op even weken samen mediteren in Almere Buiten
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • 13 mei 2025
    Oude boeddhistische inzichten voor geslaagde moderne relaties
  • bekijk de agenda
  • De werkplaats

    De werkplaats.

    Boeddhistische kunstenaars

    Artikelen en beschrijvingen van en over het werk van boeddhistische kunstenaars. Lezers/kunstenaars kunnen zich ook aanmelden met hun eigen werk.
    lees meer »

    Pakhuis van Verlangen

    In het Boeddhistisch pakhuis van verlangen blijven sommige teksten nog een tijdje op de leestafel liggen.

    Weet jij wat een anker is? Test jezelf!

    Hans van Dam - 2 mei 2025

    Deel 3 van een 5-delig dwaalgesprek over de mystieke roos.

    ‘Het leven zelf is zazen’

    Wim Schrever - 28 april 2025

    De grote tragedie hier in het Westen is dat we onze eigen spirituele traditie zo snel hebben opgegeven en met het badwater -de religie- ook het kind -de spiritualiteit- hebben weggegooid. Terwijl een mens fundamenteel nood heeft aan spiritualiteit, aan zingeving.

    Geschiedenis als wapen deel 1

    Kees Moerbeek - 20 april 2025

    President Vladimir Poetin zei in 2014: ‘Onze collectieve herinnering bepaalt onze cultuur, onze geschiedenis en onze tegenwoordige tijd. En onze toekomst zal worden gevormd aan de hand van onze historische ervaring.’ Hij is het zelf die actief deze herinnering en ervaringen vorm geeft en propageert. Ivo van de Wijdeven schrijft dat in de Sovjettijd er nog werd gegrapt dat het land een zekere toekomst had, maar een onvoorspelbaar verleden. Onder Poetin is Ruslands geschiedenis als in beton gegoten. Er is maar één historische waarheid en deze is verankerd in de grondwet en de Nationale Veiligheidsstrategie.

    Jaloerse goden te slim af – de geschiedenis de baas…?

    gastauteur - 13 april 2025

    Hongersnood in een hermetisch afgesloten kuststrook die onwillekeurig aan de vernietigingskampen van weleer doet denken, besmet met meer dan een zweem van genocide… Regeert Adolf Hitler over zijn graf heen? Want bestaat Israël niet bij diens gratie? Zou zonder die bittere nazi-erfenis Palestina als land van drie monotheïstische religies niet nog gewoon zo heten? Is de grond er niet vervloekt, juist door godsdiensten die, gevoed vanuit één fictieve bron, vervolgens als protestbeweging steeds in chronologische volgorde aan haar voorgangster ontspruiten, waarmee de kiem voor een eeuwigdurende vete om de absolute waarheid is gelegd? En claimt niet elk van deze broeder- of zusterstromingen dat stuk met hun aller bloed doordrenkte aarde, aanvankelijk voor Abrahams JHWH, vervolgens voor Jezus’ Vader en ten slotte voor Allah – drie godheden die, in verbitterde onderlinge jaloezie verwikkeld, strijden niet alleen om religieuze hegemonie, maar ook om de profane en politieke macht?

    Wat is quiëtisme?

    Hans van Dam - 27 maart 2025

    Over het stillen van de wil.

    Meer onder 'pakhuis van verlangen'

    Footer

    Boeddhistisch Dagblad

    over ons

    Recente berichten

    • De dood van de paus
    • Seks: Joodse posities in Joods Museum Amsterdam
    • Paus Leo XIV – ‘help ook elkaar om bruggen te bouwen – met dialoog, met ontmoeting’
    • Aardbeving van magnitude 3,7 schokt Tibet
    • Vrijdag Zindag – Wat Schoof had willen zeggen

    Reageren

    We vinden het geweldig om reacties op berichten te krijgen en op die manier in contact te komen met lezers, maar wat staan we wel en niet toe op de site?

    Over het BD

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten.
    Lees ons colofon.

    Zie ook

    • Contact
    • Over ons
    • Columns
    • Reageren op de krantensite

    Het Boeddhistisch Dagblad is een onafhankelijk journalistiek webmagazine over boeddhistische thema’s en inzichten. Lees ons colofon.